8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaxe noi fara chitanta?

Taxe noi fara chitanta?

Consiliul Local Drobeta Turnu Severin a introdus, in punctul de trecere a frontierei de la Portile de Fier 1, taxe de dezinfectie si salubrizare pentru participantii la trafic. Acestea trebuie platite de toti soferii autovehiculelor care intra sau ies din tara. In functie de gabaritul masinii, sumele sint cuprinse intre 2,5 si 12 RON pentru salubrizare si intre 6,5 si 20 RON pentru efectuarea dezinfectiei la masini.


Prin punctul transfrontalier din localitatea Gura Vaii trec zilnic aproape 500 de autoturisme, conduse atit de turisti din tarile europene, cit si de cetateni români sau sirbi care au diferite treburi in cele doua tari vecine. Consiliul local a profitat de faptul ca legea prevede ca autoturismele trebuie dezinfectate la intrarea in tara si a aprobat intr-o adunare a consilierilor ca toti cei care trec prin vama sa plateasca taxe pentru efectuarea dezinfectiei si salubrizarii. „Noi nu facem decit sa respectam legea – Ordinul nr. 45/2005, publicat in Monitorul Oficial nr. 333/ 20.05.2005. Consiliul local a luat aceasta hotarire, noi o aplicam. Soferii sint suparati, dar nu noi am hotarit ca trebuie sa plateasca“, a declarat unul dintre medicii veterinari din vama.


Soferii sint nemultumiti si, de fiecare data cind casierii primariei le cer sa plateasca taxele, fac mare scandal. „Sa va fie rusine, va uitati sa ne luati banii pe orice. Numai in România se ia taxa sa nu intri in tara cu vreo boala. La vama din Serbia se face aceeasi dezinfectie, dar gratuit, hotilor!“, a spus un sofer minios. „De doua zile platim si nu ne dau nici chitante pentru banii pe care ii primesc. Sintem o rusine pentru Europa“, s-a plins alt cetatean care a trecut prin vama. „Nu mi se pare normal ca de fiecare data cind intru in Vama de la Portile de Fier 1 sa platesc atit taxa de dezinfectie, cit si taxa de salubrizare“, a precizat alt sofer.


Gripa aviara a pus pe jar autoritatile, fapt ce a facut ca in punctele de trecere a frontierelor sa se construiasca locuri de dezinfectie. Soferii sint de acord cu acest lucru, dar nu inteleg de ce doar partea româna le cere bani. „La noi in Serbia se face dezinfectie, dar nu platesc nici românii, nici sirbii. Ceva nu este in regula cu banii astia. Nici chitanta nu ni se taie pe suma platita“, a declarat Mirov Draghici.


Persoanele care nu vor sa plateasca sint amendate de politia de frontiera cu sume cuprinse intre 150 si 200 RON si nu li se permite sa intre sau sa iasa din tara. „Am primit dispozitie ca toti cei care refuza sa plateasca taxele impuse de consiliul local sa nu fie lasati sa intre in tara sau sa plece si sa fie amendati chiar si cu 200 RON“, a declarat Sorin Coman, sef de tura in vama.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS