10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSindicalistii doljeni au pichetat sediul prefecturii

Sindicalistii doljeni au pichetat sediul prefecturii

Infruntind frigul, sindicalistii doljeni din institutiile de stat s-au adunat ieri in Piata Prefecturii din Craiova pentru a-si cere drepturile. Oamenii au ajuns la concluzia ca numai impreuna isi pot rezolva problemele si pot spera intr-o schimbare cit mai curind posibil a statutului de bugetar.


Aproximativ 250 de sindicalisti doljeni au pichetat ieri sediul Prefecturii Dolj. Filialele doljene ale celor cinci blocuri sindicale, CNSLR – Fratia, Cartel ALFA, BNS, CSDR si Meridian au protestat timp de doua ore, intre 12.00 si 14.00, in speranta ca revendicarile le vor fi solutionate de catre reprezentantii guvernului.


Revendicarile protestatarilor se refera, in primul rind, la bugetul anului 2006. Astfel, sindicalistii cer: tichete de masa pentru sectorul bugetar, fond social de 2,5%, indexarea salariilor lucratorilor din sistemul bugetar, alocarea a 6% din produsul intern brut (PIB) pentru invatamint, reducerea cheltuielilor nejustificate, in special a celor facute de parlamentari, alocarea fondurilor necesare restructurarilor stabilite prin lege. De asemenea, protestatarii cer ca salariul minim pe economie sa fie adus la nivelul de 430 RON, sa fie redusa fiscalitatea pe piata muncii, prin pastrarea raportului 2/3 angajator – 1/3 lucrator, sa fie creata o autonomie reala a fondurilor administrate tripartit si sa fie finalizate modificarile pachetului legislativ privind relatiile de munca, respectiv Legea Contractelor Colective de Munca si Legea Conflictelor de Munca.


Solidaritate


„Ne-au unit necazurile. In loc sa lucram pentru stat, iesim in strada sa ne cerem drepturile. Ii vom invinge pentru ca imaginea acestui guvern deja se clatina. Nu se poate intra in Uniunea Europeana fara componenta sociala. Ne-am saturat sa fim ignorati“, a declarat Iulian Vatau, presedinte al Cartel Alfa Dolj. Totodata, acesta a afirmat ca vor apela, daca este cazul, si la forma de protest extrema, greva generala. Liderii sindicali sustin ca vor inmina un protest Prefecturii si Consiliului Judetean (CJ) Dolj, pentru ca aceste institutii detin pirghiile legale de rezolvare a problemelor oamenilor.


In paralel cu actiunea desfasurata la Craiova, in capitalele de judet din intreaga tara, cit si la Palatul Parlamentului din Bucuresti au avut loc proteste similare. Totodata, astazi are loc un miting de protest la Baia Mare, la care vor participa sindicatele afiliate celor cinci blocuri sindicale amintite.


Protestele bugetarilor vor fi reluate pe 7 noiembrie, cind dascalii din intreaga tara vor intra in greva generala pe o perioada nelimitata.


Cadrele didactice au fost prezente la greva


O parte dintre cadrele didactice doljene, care se pregatesc la rindul lor de greva generala, au participat la actiunea de protest desfasurata ieri in Piata Prefecturii din Craiova. „Durerile oamenilor s-au cronicizat pentru ca doleantele acestora nu au fost solutionate la timp. Avem probleme care prolifereaza de ani buni in sistemul educational. Nu le mai putem amina. Este posibil ca greva generala sa aiba termen nelimitat. Se pare ca guvernului nu-i pasa de soarta copiilor“, a opinat Cristina Dumitru, profesor la Scoala nr. 24 „Sfintul Gheorghe“ din Craiova.


Dupa declansarea grevei generale in invatamint, care urmeaza sa se desfasoare intre 7 si 11 noiembrie, BNS, CSDR, Cartel ALFA, CNSLR Fratia si Meridian vor organiza pichetari in semn de solidaritate cu cadrele didactice, in fata prefecturilor. Alaturi de sindicalisti, vor „iesi“ de aceasta data in strada si studentii, care isi vor sustine dascalii pe intreaga perioada a protestelor, motivatia lor fiind aceea ca sistemul educational a ajuns sa fie negociat ca la taraba. O raza de speranta pentru cei nemultumiti, care a dus la anularea organizarii mitingului din 8 noiembrie, din Bucuresti, o reprezinta promisiunea premierului Calin Popescu Tariceanu de a dialoga cu liderii celor cinci blocuri sindicale. In functie de rezultatul intilnirii cu primul-ministru, reprezentantii sindicalistilor vor decide eventualele actiuni dupa 11 noiembrie.


Si sindicatele noi protesteaza


La actiunea din Piata Prefecturii a participat ieri si un sindicat nou, Protect Plant, infiintat in cadrul Directiei Judetene pentru Protectia Plantelor Dolj. „Noi eram afiliati la sindicatul Administratiei Publice Dolj, dar pentru ca acestia nu au tinut seama de nemultumirile noastre, ne-am separat si am format Sindicatul Liber Protect Plant. Pe linga revendicarile tuturor, noi cerem statut de functionari publici, acordarea unui spor de toxicitate, pentru ca lucram cu substante care ne pun in pericol sanatatea, si contracte colective de munca“, a precizat Mihai Moraru, membru in Consiliul de Coordonare al Protect Plant.


Proteste si la Bucuresti


Concomitent cu actiunile de protest de ieri, sindicalistii din administratia publica locala, finante, directiile de munca si protectie sociala, statistica si mediu au participat la un miting in Bucuresti. Printre cei 3.500 de protestatari din intreaga tara s-au numarat si 200 de sindicalisti din administratia publica locala si finantele doljene. Sindicalistii s-au adunat in Piata Revolutiei dupa care, intr-un mars al tacerii, au parcurs traseul Piata Revolutiei – Piata Romana – Piata Victoriei. La Palatul Victoria si-au depus revendicarile, chiar in timpul sedintei de guvern: cresterea salariilor cu 50% pentru functionarii publici si personalul contractual, precum si promovarea si descentralizarea administratiei locale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS