12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEliberarea medicamentelor compensate si gratuite - bataie de joc

Eliberarea medicamentelor compensate si gratuite – bataie de joc

Ca la fiecare inceput de luna, bolnavii au dat iar buluc in farmacii in speranta ca vor prinde medicamente compensate si gratuite. Si de aceasta data, au asteptat ore intregi fara a avea certitudinea ca, o data ajunsi la tejghea, vor gasi medicamentele necesare.


Constantin Cocioaba, de 66 de ani, pensionar, din Craiova s-a asezat miercuri dimineata la rind ca sa-si ia medicamentele pentru hipertensiune arteriala. In fata lui mai erau aproximativ 20 de persoane, insa rindul mergea foarte greu. Dupa 20 de minute de asteptare, era tot ultimul si nu avansase nici cu un pas. „Este o bataie de joc nemaipomenita. Merge foarte greu si nu stii daca apuci medicamente. Iar farmacistele, de obicei, daca nu vor sa te serveasca, iti spun ca nu mai au medicamente, ca ele stiu ce se cauta. Uneori se intimpla sa-ti opreasca reteta ca sa se aprovizioneze cu medicamentul de care ai nevoie, asa cum le obliga legea, dar se intimpla foarte rar. Nu prea le mai mustra constiinta cind ne lasa fara medicamente, s-au obisnuit“, a spus Cocioaba. Pensionarul nu are insa de ales, alta farmacie care sa dea medicamente compensate si gratuite nu se mai gaseste in toata zona. Este bolnav de diabet si nu poate sa se deplaseze prea mult, iar ca sa-si ia medicamentele pentru hipertensiune arteriala pe bani, nici nu poate fi vorba. Pensia abia daca ii ajunge sa-si plateasca intretinerea la bloc si sa respecte cit de cit regimul alimentar recomandat de doctor. Noroc ca pentru medicatia necesara in tratamentul diabetului nu mai trebuie sa astepte si la farmacia spitalului: „O data la doua luni te duci sa-ti iei medicamentele de la farmacia spitalului. Acum, de cind s-au facut programari in ordine alfabetica, nu mai stam la coada. Inainte insa asteptai si acolo cu orele si, daca n-aveai noroc sa gasesti ce era pe reteta, mai veneai si in ziua urmatoare“.


La jumatatea cozii, alta persoana de virsta a treia astepta resemnata. Verginia Epure, de 58 de ani, este bolnava de cancer tiroidian. A fost operata si acum urmeaza un tratament de recuperare si prevenire a recidivarii bolii, printre altele, cu vitamine, Piroxican si Eutirox. Ca si cind nu ar fi fost suficient, in ultima vreme a inceput sa o doara ingrozitor piciorul drept. Nu mai are puterea fizica si psihica sa lupte cu boala, iar statul la coada la farmacie nu face decit sa agraveze lucrurile. In ciuda bolii de care sufera, trebuie sa astepte la rind ca toti ceilalti bolnavi. Nu mai stia exact daca sta de doua sau de trei ore, pierduse notiunea timpului. „Nu exista compasiune pentru situatia noastra din partea celor care fac legile in tara asta. De multi ani ma lupt cu boala. Iar in ultimele luni am luat medicamente numai pe bani, ca nu am mai gasit compensate. Numai Eutiroxul, o singura cutie, ma costa 100.000 de lei, iar cu totul ajung la un milion si ceva“, a spus femeia.


Rectificarea, mana cereasca


Colegiul Farmacistilor din România, filiala Dolj, cunoaste situatia, dar s-a obisnuit cu ea, asa cum si farmacistii s-au obisnuit sa ia mereu bobirnace de la bolnavii nemultumiti ca nu se gasesc tot timpul medicamente. Acum se gasesc in toate farmaciile, pentru cite zile insa, nu stie nici presedintele colegiului, Elena Calin. „Este posibil sa avem medicamente compensate doua, trei zile, in functie de plafonul disponibil. Unele farmacii isi permit sa elibereze medicamente compensate chiar si o saptamina. Cu cozi, pentru ca oamenii s-au obisnuit cu faptul ca daca nu si le iau in prima parte a lunii, mai tirziu nu mai au nici o sansa“, a precizat presedintele Colegiului Farmacistilor, filiala Dolj. Potrivit Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj, cozile interminabile de la farmacii ar putea fi cauzate de redistribuirea fondurilor in prima parte a acestui an, perioada in care s-a inregistrat si un consum de medicamente record. „In asistenta cu medicamente in tratamentul ambulatoriu, bugetul a fost de 348,06 miliarde de lei, cu 34,8 miliarde de lei mai mult decit in 2004. Din aceasta suma, numai in primele cinci luni valoarea medicamentelor eliberate de farmaciile din Dolj s-a ridicat la 235,25 miliarde de lei. Din aceasta cauza, sumele repartizate in ultimele trei luni ale anului au fost mai mici decit in celelalte luni“, a declarat Daniela Gheorghe, purtatoarea de cuvint a CAS Dolj, care a precizat ca o noua rectificare de buget mai consistenta este asteptata sa aiba loc la jumatatea acestei luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS