14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConsilierii s-au certat pe banii artistilor

Consilierii s-au certat pe banii artistilor

Acordarea sporului de 15%, pentru conditii grele de munca, personalului din cadrul Ansamblului Folcloric „Maria Tanase“, Teatrului pentru Copii si Tineret „Colibri“ si Filarmonicii „Oltenia“ a provocat adevarate controverse in sedinta Consiliului Local Craiova, desfasurata la inceputul acestei saptamini. Discutiile despre cele trei proiecte au reusit sa dezbine inca o data consilierii locali, impartindu-i in doua tabere, fara a tine cont de culoarea politica.


Primul care s-a revoltat impotriva acordarii unui spor pentru conditii grele de munca personalului din cadrul institutiilor amintite a fost consilierul Petre Gongu, care a sustinut: „Daca e asa, ce sa mai spunem de lucratorii care muncesc la canalizare, pentru ca la ei chiar e vorba de conditii dificile in care isi desfasoara activitate“.


Argumentele consilierului PSD au fost contracarate de colegul sau Radu Theodor (PD), care a afirmat ca munca artistilor craioveni nu se poate compara cu cea a unui muncitor, ei trebuind sa fie sustinuti foarte mult. Salariatii care beneficiza de spor trebuie nominalizati lunar de Consiliul Administrativ al fiecarei institutii de cultura, cu avizul Inspectoratului pentru Cultura, si inaintati spre aprobare CL Craiova. Nici Radu Theodor nu s-a lasat insa mai prejos recomandindu-i colegului sau „sa citeasca mai bine legea, ca habar nu are ce scrie in ea si despre ce e vorba.


Consilierii au cazut de acord


Daca initial disputa a fost sustinuta doar de cei doi consilieri, treptat si restul colegilor s-au inscris in lupta pentru spor. Singurul care a sustinut teoria lui Gongu a fost Dumitru Ungureanu (PNL). De cealalta parte a baricadei, colegul de partid al consilierului Radu Theodor, Nicolae Marinescu, a hotarit sa intervina si el sustinind acordarea sporului prin salariul foarte mic pe care il iau cei care muncesc la cele trei institutii. „Nu primesc pe luna mai mult de zece milioane de lei. In aceste conditii, artistii din Craiova se poate spune ca mor de foame si nu trebuie sa ne miram ca prefera sa plece peste hotare pentru a putea trai decent. Noi, ca reprezentanti ai craiovenilor, trebuie sa ii ajutam cum putem pentru valoarea pe care o au. Cei care sint cu adevarat artisti nu au ce meserie sa practice decit cea pe care o stiu foarte bine“, a incheiat Marinescu. Desi in acelasi partid cu Petre Gongu, Elena Serbanoiu, fostul subprefect de Dolj, a fost de acord cu sporul pentru conditii grele, „deoarece asa vor fi impulsionati si artistii sa aduca mai multi bani la bugetele proprii, pentru a-si lua o remuneratie mai mare“.


Dupa citeva zeci de minute de discutii contradictorii, obositi, consilierii au decis ca este timpul sa voteze, proiectul fiind adoptat cu 15 voturi.


In total, pe listele celor trei institutii au fost trecute 178 de persoane. Recordul este detinut de Filarmonica „Oltenia“, care a introdus pe lista 108 persoane pentru acordarea sporului de 15% pentru conditii grele de munca, incepind de la solist concertist pina la recuziter si costumier. Teatrul pentru Copii si Tineret „Colibri“ a inclus pe lista inaintata CL Craiova 15 persoane, iar Ansamblul Folcloric „Maria Tanase“ 55 de angajati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS