6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

Raspundem cititorilor

In ce conditii se suspenda indemnizatia de somaj


Elena Mitruica din Craiova ne intreaba care sint cazurile in care inceteaza acordarea indemnizatiei de somaj.


GdS:Ne-am interesat la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj si am aflat ca acordarea acestei indemnizatii inceteaza la data incadrarii in munca sau la data cind persoana realizeaza, din activitati autorizate, venituri lunare mai mari decit indemnizatia de somaj, precum si in cazul in care persoana refuza nejustificat sa se incadreze conform pregatirii sau nivelului studiilor intr-un loc de munca situat la o distanta de cel mult 50 de kilometri de localitatea de domiciliu. De asemenea, acordarea indemnizatiei de somaj inceteaza in cazul in care persoana refuza nejustificat sa participe la cursuri pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala, cind perioada de pensionare pentru invaliditate depaseste 12 luni sau la data indeplinirii conditiilor de pensionare pentru limita de virsta, precum si in cazul plecarii in strainatate a beneficiarului pentru o perioada mai mare de trei luni. Ultimele doua situatii in care nu se mai acorda ajutorul de somaj sint reprezentate de inceperea executarii unei pedepse privative de libertate, respectiv de admiterea intr-o forma de invatamint. Indemnizatia de somaj se suspenda in urmatoarele cazuri: cind persoana nu se prezinta la agentie la data cind este invitata sau programata; in perioada efectuarii stagiului militar; in perioada arestarii preventive; pe parcursul acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara, a indemnizatiei de maternitate si a celei pentru cresterea copilului, pentru incapacitate temporara de munca mai mare de trei zile datorata accidentarii survenite in perioada cursurilor de calificare; in perioda acordarii de plati compensatorii. (R.P.)


Asiguratii pot solicita consultatii la domiciliu numai in timpul programului de lucru


Petre Mechenici din comuna Leu, sat Zanoaga, sustine ca zace imobilizat la pat de un an si jumatate, din cauza batrinetii si a unei afectiuni cardio-vasculare. Batrinul de 77 de ani s-a aratat nemultumit de prestatia doctoritei de familie, care ar fi refuzat sa-l trateze la domiciliu: „Sint imobilizat la pat si am si o boala cardio-vasculara. Daca medicul de familie este obligat o data pe luna sa-mi faca un consult la domiciliu, de ce nu vine sa ma vada? Am invitat-o anul trecut sa vina si a refuzat“. Batrinul intreaba ce trebuie sa faca pentru a-l convinge pe medicul de familie sa-i faca o vizita la domiciliu si profita de ocazie pentru a solicita si un carucior de persoana cu handicap, in caz ca prisoseste cuiva.


GdS: Ne-am interesat pentru dumneavoastra la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj si am aflat ca medicul de familie ofera consultatii gratuite la domiciliu numai la cererea pacientului si doar in timpul programului de lucru. „Conform normelor de aplicare ale contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in 2005, in pachetul de servicii medicale de baza sint prevazute si servicii medicale curative. Asistenta medicala la domiciliu se face in cadrul programului de teren de doua ore pe care medicul de familie este obligat sa-l desfasoare dupa orele de la cabinet. Asiguratii de orice virsta care nu se pot deplasa, aflindu-se in faza terminala a unei boli sau din cauza unei afectiuni cronice (in acest caz este vorba de insuficienta cardiaca), si care necesita monitorizare si tratament, pot solicita vizite medicale la domiciliu o data pe luna“, a declarat Daniela Gheorghe, purtatoarea de cuvint a CAS Dolj. Reprezentantii CAS Dolj sustin insa ca, daca asiguratul vrea sa fie consultat in afara programului de lucru, medicul poate sa faca acest lucru contra cost. De asemenea, inspectorii CAS Dolj vor face o verificare a modului in care medicul de familie din Zanoaga isi face datoria si daca se va constata ca a refuzat sa se deplaseze pentru consultatie la domiciliul bolnavului, medicul se poate alege cu sanctiuni. (S.T.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS