21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePenitenciar de lux in Mehedinti

Penitenciar de lux in Mehedinti

In localitatea Vinjulet din judetul Mehedinti a inceput inca din anul 2000 constructia unei sectii de detentie conform normelor europene, pentru care Penitenciarul de maxima siguranta din Drobeta Turnu Severin a primit aprobarile necesare. Noua sectie poate adaposti aproape 500 de persoane, care vor avea conditii de detentie conform standardelor impuse de Uniunea Europeana.


In curtea inchisorii, care se intinde pe o suprafata de aproximativ sase hectare, sint ridicate mai multe cladiri in care se afla bai ultramoderne, bucataria, o centrala termica de ultima generatie, centrala electrica, puturi de apa, precum si o statie de epurare a apei menajere. Spatiul celulelor este mare si in fiecare este o baie. „Cei care vor fi cazati aici vor avea posibilitatea de a se bucura de cei sase metri cubi de aer si de cel putin 90% lumina naturala in celule, asa cum cer normele europene“, a declarat Gheorghe Braghina, agent-sef principal la noua inchisoare.


Aceasta lucrare a costat pina in prezent Ministerul Justitiei aproape 40 de miliarde de lei vechi. Ea urmeaza sa fie finalizata in 2007, iar ministerul trebuie sa mai aloce cel putin 40 de miliarde. Cladirea inchisorii a fost ridicata de detinutii penitenciarului de maxima siguranta, sub supravegherea gardienilor. Acestia primesc la sfirsitul fiecarei luni un ajutor banesc de la conducerea inchisorii si, in functie de zilele lucrate, pedeapsa le va fi micsorata. „Sectia externa a peniteciarului de maxima siguranta de la Drobeta Turnu Severin este o locatie inceputa in anul 2000, prin dezafectarea unui spital de boli cronice si construirea unui penitenciar. Aceasta sectie are ca scop asigurarea unor conditii de detentie conform normelor europene, in asa fel incit drepturile omului sa fie respectate intru totul. Este de fapt o locatie care umanizeaza detentia. Cei care vor fi inchisi va trebui sa stie ca ei se afla aici pentru ispasirea unei pedepse si ca societatea a facut un act de gratie in vederea reintegrarii lor intr-o societate democratica“, a declarat colonelul Emil Albisor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS