14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNicolaescu, pus la colt pentru proiectul Legii farmaciei

Nicolaescu, pus la colt pentru proiectul Legii farmaciei

Proiectul Legii farmaciei a declansat o adevarata disputa intre majoritatea farmacistilor si ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu. Colegiul Farmacistilor din România solicita conducerii Partidului National Liberal „sa analizeze atitudinea ministrului Nicolaescu fata de corpul profesional al farmacistilor si reprezentantii sai“ si protesteaza „fata de atitudinea denigratoare si persiflanta a acestuia“.


Membrii Colegiului Farmacistilor din România il atentioneaza pe ministrul Nicolaescu ca pozitiile exprimate de conducerea Colegiului sint intotdeauna sustinute printr-un mandat dat de Consiliul National al Colegiului: „Caracterizarile folosite, de «fraier», «vorbeste gura fara el», «neserios», facute la adresa presedintelui si vicepresedintelui Colegiului, sint de natura a face sa ne punem intrebari cel putin despre calitatile diplomatice ale purtatorului de cuvint Nicolaescu, daca nu despre abilitatea domniei sale de a conduce Ministerul Sanatatii (MS)“.


In ceea ce priveste actualul proiect al Legii farmaciei, membrii Colegiului Farmacistilor din România spun ca, de fapt, acesta „nu poate fi pus in aplicare din cauza neclaritatilor pe care le contine.


Faptul ca actualul ministru al sanatatii este in favoarea farmacistilor proprietari de farmacii nu justifica nici neplata datoriilor, nici decapitalizarea farmaciilor prin aplicarea reducerii de preturi pe stocuri si nici incercarea de subordonare a Colegiului Farmacistilor din România Ministerului Sanatatii, prin legea de exercitare a profesiei promovata in acelasi pachet“.


Pe de alta parte, reprezentantii Asociatiei Retelelor de Farmacii din România (ARFR) s-au intilnit cu ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, principala tema de discutie fiind prevederea din proiectul Legii farmaciei referitoare la forma de proprietate asupra farmaciilor. In aceasta privinta, membrii asociatiei sint hotariti: „ARFR nu va negocia aceasta prevedere, militind in continuare pentru renuntarea la acest articol care mentioneaza ca doar farmacistii pot fi proprietari de farmacie.


Dreptul la proprietate este un drept garantat fiecarui cetatean prin Constitutie. In forma actuala a proiectului de lege, acest drept este incalcat in mod flagrant. Este o lege care descurajeaza total investitiile in România si permite imixtiunea statului in modul de conducere a activitatii unei companii private. Acest articol va avea drept efect deposedarea multor proprietari de lanturi farmaceutice infiintate conform legilor in vigoare“.


Pina la urmatoarea intilnire cu ministrul Nicolaescu, ARFR va pregati un memorandum in care vor fi expuse toate „elementele pe care nu le considera a fi in concordanta cu principiile concurentei si ale unei economii de piata libere“.


In urma cu doua zile, Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei, a afirmat: „Am avut mai multe discutii cu reprezentantii MS si le-am sugerat de mai multe ori ca orice restrictii pe criterii geografice sau demografice sa fie eliminate din Legea farmaciei“.


„Declaratiile presedintelui Consiliului Concurentei sint in concordanta cu asteptarile pe care ARFR le are de la o economie de piata libera. Pozitia Consiliului Concurentei cu privire la anumite articole din Legea farmaciei nu ne surprinde, cu atit mai mult cu cit este vorba de autoritatea in masura sa se pronunte in directia barierelor concurentiale“, a declarat Simona Duran, secretar general al ARFR.


Patronatul sustine propunerile ministrului


Aurora Toma, purtatorul de cuvint al Patronatului Farmacistilor din România (PFR), a declarat ca: „PFR este de acord cu criteriile demografice si geografice prevazute in proiectul Legii farmaciei, urmarindu-se, astfel, cresterea accesibilitatii la tratament a bolnavilor atit in mediul rural, cit si in mediul urban. In prezent, in mediul rural exista o farmacie la 50.000 de locuitori, iar in mediul urban – o farmacie la 2.000 de locuitori. Totodata, PFR este de acord cu articolul din proiect care prevede ca proprietatea asupra farmaciei sa fie detinuta doar de farmacist si sustine propunerea ca importatorii de medicamente sa nu mai aiba dreptul de a detine depozite, farmacii sau lanturi de farmacii“. De asemenea, Aurora Toma a precizat ca „numai in România se putea intimpla ca reprezentantii Consiliului Concurentei sa-si spuna parerea fata de articolele dintr-un proiect de lege. Mai bine, Consiliul Concurentei ar vedea ce se intâmpla cu lanturile de farmacii si cu concurenta neloiala practicata de acestea“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS