10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCuperoza, o boala estetica

Cuperoza, o boala estetica

Cuperoza este o afectiune care apare la nivelul pielii si care desemneaza dilatatii ale vaselor foarte fine vizibile la nivelul fetei. Manifestarea este locala, cind este vizibil traiectul unui vas de singe, sau pe fondul rosetei fetei. Afectiunea poate aparea in stadiul secundar al anumitor boli dermatologice asa cum se intimpla in cazul acneei rozacee sau a lupusului eritematos. De asemenea, mai poate aparea in boli genetice cum este Sindromul Bloom sau, foarte frecvent, in cazul utilizarii in exces a dermatocorticoizilor locali (unguente pe baza de corticoizi), in special Fluocinolon. Cuperozele sint si ereditare, caz in care pacientii au manifestari de mici, fie s-au nascut cu ele, fie acestea apar mai tirziu.


Cuperoza nu este o boala care sa incomodeze foarte mult pacientul. Este suparatoare din punct de vedere estetic, iar uneori poate fi insotita de senzatia de arsura locala sau de usturime. Aparitia unei cuperoze poate fi grabita de o serie de factori favorizanti cum ar fi expunerea la ultraviolete, variatiile de temperatura prin trecerea brusca de la cald la frig sau de la frig la cald, mesele copioase condimentate in exces, consumul de bauturi alcoolice in exces si, nu in ultimul rind, stresul. Mai trebuie mentionat ca persoanele cu un fototip mai deschis, adica pielea are o culoare mai deschisa, au o sensibilitate mai mare la agresiunea factorilor de mediu, iar aparitia cuperozei poate sa se manifeste mai rapid. Boala nu apare cu preponderenta la unul din sexe, dar cele care se adreseaza medicului sint, in general, femeile pentru ca ele sint mai preocupate de infatisare.


Cum combatem cuperoza


Cuperoza poate fi prevenita prin evitarea intrarii in contact cu factorii care favorizeaza aparitia ei. Combaterea se face prin tratament igienico-dietetic. Daca pacientul are deja o cuperoza constituita, el trebuie sa se fereasca de vint si de intemperii, nu trebuie sa manince foarte mult si trebuie sa evite sa manince pe fuga, trebuie sa evite condimentele, nu trebuie sa se supuna unor emotii. Curativ, cuperoza poate disparea prin electrocauterizare punctata cu ace foarte fine. Vasul de singe reliefat este ars cu ajutorul unui curent electric foarte slab ca intensitate.


O alta metoda de vindecare a cuperozei o constituie injectarea unei substante sclerozante la nivelul vasului care obtureaza circulatia singelui, iar daca vasul nu mai este alimentat va disparea. De asemenea, afectiunea mai poate fi tratata medicamentos sau prin aplicarea locala de creme si unguente cu extracte din plante care contin rutin, se gasesc in orice farmacie si dau rezultate daca unguentul este aplicat mai multe saptamini.


O metoda de ultima ora este terapia cu laser care, deocamdata, nu se practica in Craiova. „Consider ca aceasta terapie a devenit o moda. Laser-terapia necesita sedinte repetate care costa destul de multt si da rezultate doar la cei la care boala nu are o patologie generala, adica aceasta metoda merita sa fie folosita acolo unde cuperoza apare local, in zone mici si nu se justifica in cazul in care ea este asociata unei boli precum lupusul. In aceste boli, modificarile sint in interiorul organismului, iar aparitia cuperozei este doar una dintre manifestari, deci trebuie tratata boala in sine pentru a disparea si cuperoza“, a spus dr. Gabriela Pirga, medic specialist dermatolog.


Se recomanda camuflajul cosmetic


Trebuie mentionat ca o persoana care doreste sa scape de neplacerile produse de manifestarea cuperozei trebuie, obligatoriu, sa se prezinte la un medic specialist si sa evite automedicatia. „Cei care prefera sa nu vina la medic si se trateaza cum cred ei de cuviinta fac foarte rau pentru ca, de cele mai multe ori, gresesc administrindu-si diverse preparate care le fac mai mult rau. Cei mai multi sint deranjati psihic de prezenta cuperozei. Pentru confortul lor se gasesc in farmacii cele mai recente metode de camuflaj cosmetic. Sint creme asemanatoare fondului de ten care contin pigmenti, iar prin aplicarea pe fata mascheaza foarte bine neplacerile de ordin estetic produse de cuperoza“, a mai spus doctorita Pirgu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS