11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUniversitatea din Craiova percepe taxa pentru carnetul de note

Universitatea din Craiova percepe taxa pentru carnetul de note

200.000 de lei trebuie sa achite studentul craiovean pentru a intra in posesia unui carnet nou de note, desi valoarea lui reala este de numai 8.000 de lei. Cei care au pierdut carnetul de note sint nevoiti sa-si procure altul. Ei se vad obligati acum sa plateasca, pe linga alte taxe-fantoma, si aceasta suma, care este legala, potrivit unui casier al Universitatii din Craiova.


Metoda de a scoate bani din buzunarul studentilor, pentru orice si oricind, a devenit o obisnuinta pentru Universitatea din Craiova. Pe linga taxa de inmatriculare si taxa pentru modulul psihopedagogic (cotizatie impusa in anul trecut universitar de profesoara Elena Joita), studentii trebuie sa achite si taxa pentru carnet. Daca au pierdut carnetul de note, trebuie sa plateasca 200.000 de lei pentru obtinerea altuia nou.


Despre aceasta taxa pentru carnet, practicata de Universitatea din Craiova, stiu si reprezentantii studentilor, cei care fac parte din Conventia Organizatiilor Studentesti (COS). Despre acest punct fierbinte care-i subtiaza pe studenti la buzunar, liderii lor spun: „Conform Cartei Universitatii, orice taxa, pentru a intra in legalitate, trebuie sa fie aprobata de Senatul Universitatii sau de Colegiul Senatului. Aceasta taxa pot spune cu siguranta ca nu este prevazuta in lista acelora aprobate de Senat“, a spus presedintele Uniunii Studentilor din România (USR) si totodata presedinte al COS, Florin Gust. Acesta a precizat ca, de fapt, cumpararea unui carnet de note nou valoreaza aproape cit o carte de literatura, motiv pentru care a spus: „Este bataie de joc. O carte de literatura costa aproximativ 200.000 de lei, iar un carnet de note, cu doar noua file, are tot atita valoare. Nu este corect“.


Pentru unii muma, pentru altii ciuma


Studentii de la Universitatea de Medicina si Farmacie platesc 8.000 de lei in cazul in care au pierdut carnetul de note, spre deosebire de colegii lor de la Universitatea din Craiova, care trebuie sa achite 200.000 de lei. „Nu stiu ce calcule si-au facut unele facultati umaniste de pe urma colectarii acestor bani. Cert este ca a stringe bani de pe urmele studentilor a devenit o moda. Daca ar exista o lege in care sa fie prevazut acest lucru, ar fi pentru toata lumea. Nu pentru unii muma si pentru altii ciuma“, a conchis Gust.


Stupoare


Surse din Centrul Universitar Craiova confirma spusele studentilor care au avut ghinionul sa-si piarda carnetul de note, dar sustin ca taxa de 200.000 de lei este legala.


„Este o taxa care se achita la CEC sau la casieria Universitatii. Nu vedem care este problema. Pentru orice act, fie si de studiu, se plateste. Mai mult, costurile difera. Daca pierzi o diploma, valoarea este si mai mare, iar daca pierzi un carnet de note platesti 200.000 de lei. In ceea ce priveste diferenta de bani de la o universitatea la alta, este firesc. Fiecare tine de banii din vistierie si probabil sint mai indulgenti“, a declarat intrigat un functionar de la casieria Universitatii din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU