21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBanii pe medicamente, poate in septembrie

Banii pe medicamente, poate in septembrie

Farmacistii, distribuitorii si producatorii de medicamente spera ca in luna septembrie sa-si primeasca 20 la suta din datoriile la medicamente, in conditiile in care acesti bani, conform memorandumului semnat la 20 iunie, trebuia primiti pina la sfirsitul lunii iulie a acestui an. Din pacate, nimeni nu poate spune cu exactitate perioada din luna septembrie in care vor fi luate cele 20 la suta din datorii. Dupa intilnirea care a avut loc la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), distribuitorii de medicamente se asteapta sa primeasca acesti bani in a doua jumatate a lunii septembrie. In acelasi timp, farmacistii spera ca sumele sa ajunga la ei in cursul saptaminii viitoare. „Sumele reprezentind 20 la suta din datorii sint deja in contul CNAS, numai ca acesti bani nu pot fi dati pina cind guvernul nu va aproba un act normativ prin care sa se garanteze si primirea restului de 80 la suta pina pe 31 ianuarie 2006. Ni s-a spus ca la urmatoarea sedinta de guvern se va reglementa si situatia celor 80 la suta“, au declarat reprezentantii distribuitorilor de medicamente.


„In ceea ce priveste plata a 20 la suta din datorii, farmaciile care doresc sa primeasca banii trebuie sa ofere un discount de 6,5 la suta. Deci, nu toate unitatile farmaceutice sint obligate sa-si ia aceasta parte din datorie. Este alegerea lor. Cit despre relatia farmacie – distribuitor, in cazul datoriilor totul depinde de contractele lor comerciale. Mai exact, daca o farmacie nu vrea sa ia acum 20 la suta din datorii discuta cu distribuitorul sau cu distribuitorii. De comun acord pot stabili ca farmacia sa nu-si ia banii de la casa judeteana de asigurari de sanatate, iar distribuitorul sau distribuitorii sa nu-si primeasca acum banii. De asemenea, probabil vor fi si distribuitori care vor dori sa primeasca de la farmaciile cu care au contract aceasta parte din datorii. In aceste conditii, farmaciile vor fi nevoite sa ia banii, insa distribuitorii vor suporta alaturi de ele si de producatori suma corespunzatoare discountului de 6,5 la suta“, au precizat distribuitorii.


Existenta sumelor care sa acopere plata a 20 la suta din datorii, in contul CNAS, a fost confirmata si de Dumitru Lupuliasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din România. „Pentru a primi aceasta parte din bani, farmaciile au depus si vor depune la casele judetene de asigurari de sanatate, cu care au relatii contractuale, retetele peste plafon“, a explicat Lupuliasa. Acesta crede ca distribuitorii nu vor face „presiuni asupra farmaciilor care nu vor dori sa-si ia acum banii, deoarece distribuitorii nu pot trai fara farmacisti, asa cum nici farmacistii nu pot trai fara distribuitori“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS