11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiceenii si profesorii doljeni, cobaii regulamentului scolar

Liceenii si profesorii doljeni, cobaii regulamentului scolar

Regulamentul scolar, o noua gaselnita a ministrului educatiei, Mircea Miclea, cu aplicabilitate de la 1 septembrie, in invatamintul preuniversitar, ii pune pe jar pe profesori, parinti si, nu in ultimul rind, pe elevi.


Conditiile impuse in regulamentul scolar devin „stricte pentru elevi, dar si pentru dascali. Cu alte cuvinte, se amesteca usor turma cu pastorul“, au spus ieri mai multi profesori. De aceeasi parere sint si reprezentantii Federatiei Sindicatelor din Invatamint „Spiru Haret“, filiala Dolj. Presedintele Sindicatului Invatamintului Preuniversitar (SIP), Constantin Cepoi, a comentat ca implementarea noului regulament va ingreuna desfasurarea in bune conditii a procesului educational: „Noua, celor de la catedra, nu ni s-a oferit posibilitatea sa ne exprimam punctul de vedere cu privire la acest regulament. Ne rezervam astfel dreptul de a-l contesta si acum, dar si atunci cind va intra in vigoare, la 1 septembrie“. Totodata, profesorii au precizat ca nici de aceasta data ministrul nu a mers pina la capat si a aplicat o masura doar pe jumatate. „Cred ca, daca se dorea in invatamint o schimbare radicala, ministrul Miclea ar fi putut readuce in discutie uniforma. Nu aceea de pe vremurile de mult apuse, ci altceva, care sa particularizeze unitatile de invatamint“, a explicat liderul de sindicat.


Parintii spun NU uniformei


Potrivit unor directori de unitati scolare din Dolj, parintii sint cei care refuza ca elevii sa se intoarca la uniforma. „Am incercat sa ajungem la un consens cu familiile elevilor in vederea gasirii unei tinute decente, care sa ne reprezinte. Ne-am lovit in schimb de negativismul parintilor care nu accepta sub nici o forma uniforma“, a spus Anghel Petrescu, directorul Colegiului National Economic „Gheorghe Chitu“ din Craiova. De aceeasi parere este si directorul Liceului cu program sportiv „Petrache Triscu“, Danut Anghel, care a spus ca s-a dus moda cind copiii ascultau de parinti: „Acum, copiii ii conduc pe parinti“.


Unde-i lege nu-i tocmeala!


De pe lista restrictiilor prevazute de noul regulament nu lipsesc nici acelea care interzic tinuta indecenta a liceenilor, tunsorile mult prea indraznete, bustierele, colantii, fustele mini, cerceii, tatuajele si telefonul mobil. Insa, conform profesorilor, daca masurile din regulament ar fi vizat numai elevii, nu ar fi fost nici o problema. „Regulamentul lui Miclea face referire si la profesoarele cu o tinuta prea indrazneata pentru catedra. La acelea care, in opinia ministrului, poarta un decolteu adinc sau haine mult prea mulate pe corp“, a completat Constantin Cepoi.


Liceenii de clasa a XII-a, cobaii ministrului?


Ministrul Miclea ii uimeste din nou pe dascali, parinti si elevi, aplicind in invatamintul preuniversitar o alta masura care se vrea o continuare a regulamentului scolar. Este vorba de contractul cu scoala, care va intra in vigoare de la 15 septembrie. Contractul incheiat intre parintii elevului si scoala reprezinta o responsabilitate pe care familia elevului trebuie sa si-o asume in legatura cu tinuta si comportamentul copilului. Mai mult, prin acest contract, cei sanctionati/amendati de scoala, cu sume stabilite de fiecare unitate de invatamint, sint tot parintii, care trebuie sa scoata bani din buzunar pentru greselile copiilor. Din cele spuse de cadrele didactice, pentru inceput, ministerul face experienta pe liceenii de clasa a XII-a. Pentru ca experimentul sa nu devina o formalitate, Ministerul Educatiei si Cercetarii cauta solutii si pentru familiile sarace care nu-si pot permite financiar sa suporte greseala copilului. Pentru acestia, taxa va fi modica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU