8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSolomon restituie terenuri disputate in instanta

Solomon restituie terenuri disputate in instanta

O restituire de proprietate in baza Legii nr. 10/2001 il aduce pe primarul Craiovei, Antonie Solomon, in pragul unui scandal imobiliar. La citeva luni dupa ce a devenit primar, Solomon a semnat o dispozitie pentru restituirea in natura a 3.493 de metri patrati de teren, pe strada Ecaterina Teodoroiu nr.17, la o aruncatura de bat de Sala Polivalenta. Beneficiarii sint Popa Hariton si Ovidiu Vrapcea. Despre primul nu se stiu prea multe. Al doilea este om de afaceri, fiul fostului consilier municipal PSD Nicolae Vrapcea si cumnat cu consilierul PD Rodion Camataru.


Vrapcea a fost din partid cu primarul, Camataru este bun prieten cu Solomon si cu viceprimarul Gheorghe Nedelescu. La data la care primarul ii improprietarea pe cei doi cunoscuti, circa 1.000 de metri patrati din terenul cu pricina, a caror valoare de piata depaseste 100.000 de euro, erau revendicati in instanta pe Legea nr.10/2001.


500.000 de euro in doua luni


Povestea incepe catre sfirsitul anului 2004, cind Hariton Popa si Ovidiu Vrapcea au pus ochii pe terenurile din zona Salii Polivalente, mult mediatizate dupa ce fostul primar Vasile Bulucea i le daduse in proprietate controversatului om de afaceri Dinel Staicu, pe atunci patronul Universitatii Craiova. Asa au gasit-o cei doi pe Trofka Florescu, o batrina de 92 de ani, despre care au aflat „de la prieteni“ ca revendica in zona o suprafata de teren de 5.000 de metri patrati. De aici, lucrurile au curs snur. Pentru ca nu i se raspunsese la notificare, pe 30 septembrie 2004, Trofka Florescu a dat in judecata Primaria Craiova, cerind sa i se restituie in natura suprafata de 5.000 de metri patrati de teren, de care fusese expropriata prin Decretul nr.511/1 iulie 1969. De altfel, mai multi proprietari din zona au fost expropriati la acea data de Nicolae Ceausescu, pentru construirea a ceea ce ulterior avea sa devina Complexul Sportiv „Ion Oblemenco“.


Pe 4 octombrie, Trofka a adus dovada ca are proces de revendicare pe rol, iar o zi mai tirziu a scos un certificat medico-legal prin care demonstra ca, la cei 92 de ani ai sai, este in deplinatatea facultatilor mintale. In aceeasi zi, batrina si-a cesionat drepturile litigioase catre Popa Hariton si Ovidiu Vrapcea. Valoarea tranzactiei, asa cum reiese din acte: 15.000 de euro.


Practic, cei doi cumparatori care achizitionasera terenul in indiviza facusera o afacere foarte buna. Platisera doar trei euro pe metrul patrat. Daca-l vindeau a doua zi dupa ce l-au obtinut, cistigau cu ochii inchisi 500.000 de euro. Raminea doar sa si obtina terenul de la primarie.


Pe 29 noiembrie 2004, cei doi au facut o cerere de interventie in interes propriu in procesul pe care Trofka il avea cu Primaria Craiova. Dupa ce s-a constatat ca Popa si Vrapcea devenisera beneficiarii drepturilor litigioase, instanta a obligat primaria craioveana sa solutioneze dosarul de retrocedare al solicitantei Trofka Florescu, prin emiterea unei dispozitii, favorabile sau nu la pretentiile acesteia. Asa ca pe 16 decembrie 2004, primarul Antonie Solomon a emis Dispozitia nr.6643, prin care a retrocedat in natura lui Hariton Popa si Ovidiu Vrapcea suprafata de 3.493 de metri patrati de teren. Restul de 1.507 de metri patrati s-ar afla sub Sala Polivalenta, pentru aceasta suprafata propunindu-se despagubiri. Actul emis de primar are ca anexa un proces-verbal de constatare privind starea de fapt a imobilului, intocmit de serviciul de specialitate din cadrul primariei in decembrie 2001 si inregistrat in ianuarie 2002. Dupa incheierea formalitatilor de publicitate imobiliara, Popa si Vrapcea, deveniti proprietari in zona prin semnatura primarului Solomon, au inceput demersurile pentru construirea pe terenul cu pricina a unui imobil cu doua etaje.


Solomon a semnat pentru restituirea unui teren in litigiu


De aici incep controversele. Circa 1.000 de metri patrati din terenul proaspetilor proprietari Popa si Vrapcea au fost revendicati si cistigati in instanta, pe Legea nr.10/2001, de catre alt mostenitor care a avut pamint in zona, Marin Ghe. Marin. Acesta este mostenitorul lui Eugen Dobrescu, cel caruia, tot prin decretul ceausist din 1 iulie 1969, i s-au expropriat 2.373 de metri patrati de teren, la adresa din str. Ecaterina Teodoroiu nr.17. O data cu aparitia Legii nr.10/2001, privind restituirea proprietatilor confiscate abuziv de catre regimul comunist, omul a depus o notificare la Primaria Craiova, pentru restituirea in natura a acestei suprafete. In prima faza, cererea i-a fost respinsa de fostul primar, Vasile Bulucea, sub motiv ca pe terenul solicitat se afla obiective de investitii realizate, ce fac parte din Complexul Sportiv „Ion Oblemenco“. In realitate, lucrurile nu stateau asa, terenul fiind liber. Primarul Bulucea il vizase insa pentru a-l folosi ca aport in natura la capitalul social al clubului Universitatea Craiova, club pastorit pe atunci de Dinel Staicu.


In consecinta, Marin Ghe. Marin a dat in judecata Primaria Craiova. Intre timp, primarul s-a schimbat, Bulucea a fost inlocuit de Solomon, dar procesul a continuat. Noul primar a renuntat sa-l mai improprietareasca pe Dinel Staicu cu paminturi. Marin Ghe. Marin spera ca lucrurile merg pe calea cea buna. Nu s-a intimplat deloc asa, ba dimpotriva, lucrurile s-au complicat. Prin dispozitia de improprietarire sus-mentionata, semnata de Solomon, circa 1.000 de metri patrati din terenul cerut de Marin intrau in proprietatea lui Popa si Vrapcea. Trebuie spus ca in momentul in care Antonie Solomon semna Dispozitia nr. 6643 pe numele celor doi, pentru o parte din terenul cuprins in anexa acestui act, primaria pe care o pastorea se afla in litigiu cu Marin Ghe. Marin.


Ulterior, Marin a si cistigat, in apelul facut la Curtea de Apel Craiova. Prin decizia nr. 218/21 ianuarie 2005, instanta a dispus „restituirea in natura a suprafetei de 2.373 de metri patrati de teren, situat in Craiova, strada Ecaterina Teodoroiu nr.17, in continuarea curtii locuintei reclamantilor, spre sud“. Cum o parte din terenul cistigat in instanta se suprapunea cu suprafata care fusese data altcuiva, primaria craioveana a ajuns in situatia sa reprezinte interesele lui Popa si Vrapcea, facind recurs la sentinta obtinuta de Marin Ghe. Marin. Procesul a ajuns pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, fiind inca departe de a se finaliza.


Argumentele partilor


Controversa porneste de la suprafata reala pe care o avea in proprietate Dimitrie Vilceanu, proprietarul din 1895 al terenului pe care l-a mostenit Marin Ghe. Marin. Vilceanu a cumparat in 1895 de la sora sa, Tinca Vilceanu, „un pogon si jumatate“ de gradina, ceea ce i-a facut pe functionarii primariei sa spuna ca suprafata totala a terenului este de 7.500 de metri patrati. In 1954, mostenitoarele lui Dimitrie Vilceanu, Elena Mihailescu si Eugenia Dobrescu, au vindut catre Trofka Florescu 5.000 de metri patrati din proprietate, cea dinspre partea cu bulevardul Stirbey Voda. Juristii primariei sustin ca in acest fel Marin Ghe. Marin ar trebui sa mai aiba in proprietate circa 2.500 de metri patrati de teren. O parte din aceasta suprafata s-ar regasi in pamintul pe care se afla casa – 1.407 metri patrati. Asadar, Marin Ghe. Marin n-ar mai avea de luat decit diferenta de 1.093 de metri patrati de teren, si nicidecum 2.373 de metri patrati, asa cum cere. Dimpotriva, Marin Ghe. Marin spune ca suprafata reala totala a proprietatii lui Dimitrie Vilceanu, primul proprietar al terenului, era de 8.780 de metri patrati, asa cum reiese din masuratorile facute la cererea acestuia in septembrie 1940. Daca in 1954 s-au vindut cei 5.000 de metri patrati din proprietate, au mai ramas 3.780 de metri patrati. Minus cei 1.407 de metri patrati pe care se afla casa, rezulta exact 2.373 de metri patrati de restituit, adica suprafata expropriata in 1969.


Cind unii au relatii si altii nu


Avocatul lui Marin Ghe. Marin, Silviu Prioteasa, nu intelege de ce primaria craioveana nu a corelat cele doua cazuri, pentru a nu mai avea probleme cu justitia. Fapta primarului Antonie Solomon, care i-a improprietarit pe Ovidiu Vrapcea si Popa Hariton cu un teren aflat in litigiu, i se pare explicabila numai prin relatiile pe care cei doi, sau macar unul dintre ei, le are in primarie.


„Din punctul meu de vedere, este ilegal. Trebuia sa astepte o decizie definitiva in proces. Marin trebuie sa stea prin tribunale, iar Vrapcea sa ia imediat, fara batai de cap?“, a spus Prioteasa.


Ovidiu Vrapcea a refuzat o discutie cu reporterul GdS, pentru a clarifica unele aspecte ale acestei povesti. „Nu am ce sa discut despre aceasta problema. Nu vreau“, a declarat telefonic Vrapcea. In schimb, Popa Hariton ne-a spus ca a aflat de afacere „de la prieteni“. La rindul ei, primaria craioveana sustine ca a judecat corect cazul si ca Marin Ghe. Marin n-ar avea dreptul la cei 2.373 de metri patrati de teren cistigati in instanta, drept care a facut recurs in acest caz la Inalta Curte de Casatie si Justitie. In ceea ce ii priveste pe primarul Solomon si pe viceprimarul Nedelescu, acestia au transmis cu putin timp in urma ca nu mai vorbesc cu reprezentantii mass-media decit in conferintele de presa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS