21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBanii SGA Gorj s-au dus pe apa simbetei

Banii SGA Gorj s-au dus pe apa simbetei

Subprefectul Morega sustine ca fondurile Sistemului de Gospodarire a Apelor Gorj pentru lucrarile de regularizare a cursurilor de apa au ajuns la firmele clientelei politice


Conducerea Prefecturii Gorj a dispus inceperea unui amplu control la Sistemul de Gospodarire a Apelor Gorj (SGA). Subprefectul de Gorj, Dan Ilie Morega, a spus ca fondurile institutiei s-au dus in conturile unor firme apropiate de fosta putere politica a judetului, care au fost desemnate pe criterii preferentiale: „Banii s-au dus pe apa simbetei, la firmele pesediste. ENERGOCONSTRUCTIA Craiova a efectuat lucrari de 15 miliarde de lei, CECAROM Craiova, de 3,6 miliarde de lei, SC NOVASTEF Tirgu Jiu a incasat un miliard de lei, SC EDVAUR a luat 4,3 miliarde de lei, iar Tec Prod Tirgoviste – 1,4 miliarde de lei. Au fost efectuate lucrari de 25 de miliarde de lei cu tertii si de numai 2,3 miliarde de lei in regie proprie“. Morega este de parere ca unele inundatii au fost produse deoarece nu au fost efectuate unele lucrari de regularizare a unor cursuri de apa.


Societatea EDVAUR apartine controversatului om de afaceri Pavel Nicovala, care este cercetat penal de procurorii gorjeni in patru dosare, pentru infractiuni de natura economica. Societatea acestuia este campioana la lucrarile realizate in judetul Gorj pe programul SAPARD. SC EDVAUR a obtinut, in consortiu sau singura, cinci lucrari pe SAPARD, in valoare de peste 100 de miliarde de lei. Una dintre lucrari este cercetata de procurorii PNA.


Fostul director al SGA Gorj, Grigore Draganescu, este cercetat in mai multe dosare penale. Acesta s-a pensionat de citeva luni, locul acestuia fiind luat de Teodor Popescu, Grigore Draganescu este cercetat de PNA pentru luare de mita. Numele acestuia apare intr-o agenda gasita de anchetatori la domiciliul omului de afaceri gorjean Relu Stefanoiu, in care figureaza peste 100 de persoane care ar fi primit diverse sume de bani sau bunuri. Alaturi de acesta, in agenda lui Stefanoiu mai apar numele lui Nicolae Isar, angajat la Directia de Ape Craiova, al lui Ion Dondera, contabil la SGA Gorj, precum si numele mai multor primari si functionari ai Consiliului Judetean Gorj.


Conform anchetatorilor, fostul sef al SGA Gorj este acuzat ca in primavara anului 2004 ar fi primit 15 milioane de lei de la Stefanoiu, iar in iulie 2004 ar mai fi primit inca zece milioane de lei. Anchetatorii au indicii ca Draganescu ar fi beneficiat, in iarna anului trecut, de 30 de litri de benzina tot de la Stefanoiu.


Gazeta de Sud a prezentat, in urma cu patru zile, un articol in care se arata ca mai multe institutii si unitati de stat din judetul Gorj detin baze de agrement in care au investit sume importante de bani pentru modernizarea acestora. SGA Gorj are linga orasul Rovinari un „cuibusor“ de distractii dotat cu spatii de cazare, strand si lac cu pesti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS