10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComuna Falcoiu, din nou sub ape

Comuna Falcoiu, din nou sub ape

Comuna Falcoiu a fost ieri inundata din nou. In urma precipitatiilor abundente, citeva zeci de case au cazut din nou prada apelor Oltetului. La fiecare ploaie, Oltetul se umfla, trece prin culturile agricole si ia cu asalt casele situate de-a lungul drumului national 64, care leaga Slatina de Caracal. Oamenii din Falcoiu sint condamnati. I-a ajuns si pe ei, asa cum s-a intimplat cu cei din Crimpoia, Serbanesti sau Movileni, minia lui Dumnezeu, la care s-a adaugat nepasarea autoritatilor judetene.


Au fost inundate doar curtile oamenilor


Oamenii din Falcoiu sint oarecum detasati fata de ce li se intimpla in ultimele saptamini. Asteapta sa se retraga apele. Multi dintre ei au pierdut tot. Primarul comunei, Alexandru Petrisor, nu mai gaseste solutii. Sta alaturi de oamenii care l-au ales si asteapta ca ploile sa inceteze. Si asteapta un semn de la autoritati. Insa ieri-dimineata n-a mai venit nimeni de la Slatina. Apa nu depasise 30 de centimetri si nu inundase casele. Era doar in curtile oamenilor si pe drumul national. Pagubele sint minore in comparatie cu cele de pe 17 august: 25 de case inundate, plus gradinile si acareturile oamenilor. Lucratorii de la Oltdrum au muncit degeaba. Din munca lor de refacere a drumului national 64 s-a ales praful.


Somn pe fuga, prin podurile caselor


Speriati de ce li s-a intimplat saptamina trecuta, oamenii din Falcoiu nu mai au liniste. Se culca seara rugindu-se sa nu mai ploua si se trezesc dimineata cu acelasi gind. Asta e valabil pentru cei care mai au unde sa doarma. Jana Titacu a avut nenorocul sa stea la sosea. Apa de un metru si jumatate a patruns in noaptea de 17 spre 18 august pe ferestre. Toate lucrurile au fost facute una cu pamintul. Din casa mare, cu cinci camere, n-au mai ramas decit peretii. In camere, namolul depaseste o jumatate de metru si mirosul este insuportabil. Impreuna cu sotul, Jana a incercat sa scoata namolul din casa, ducindu-l in fata portii. Pina ieri-dimineata, apa a intrat iarasi in curte si a acoperit totul. Gradina nu se mai vede.


Familia Titacu doarme acum in podul casei. Au primit o sticla de apa minerala si o piine.


Reconstructie in perspectiva


Saptamina trecuta, apele Oltetului i-au darimat casa lui Marian Vaduva. Acum a intrat oficial in categoria sinistratilor de gradul I, cei care au casa distrusa. Comisiile de la prefectura, de la consiliul judetean, de la primarie il vor ajuta pe Marian Vaduva sa-si reconstruiasca, la o data care inca nu se cunoaste, casa. La Movileni si Crimpoia, comune in care casele au cazut la inceputul lui iulie, din cauza ploilor, reconstructia imobilelor n-a inceput. Un calcul simplu arata ca Marian Vaduva o sa se apuce de casa la mijlocul lui noiembrie.


Pentru tot ce se intimpla, Oltetul este vinovat. Deoarece n-a mai fost indiguit sau decolmatat de la revolutie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS