10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Oua XL, L, M sau S

De la 1 septembrie, ouale românesti vor fi controlate, etichetate si comercializate in conformitate cu normele europene. In urma Hotaririi de Guvern 415/2004 privind regimul de comercializare a oualor, acestea vor fi clasificate in doua categorii si pe ambalaj vor fi trecute numarul de identificare si stampila producatorului, data ouatului, modul de furajare si metoda de crestere a pasarilor, adica oua de gaini crescute in aer liber, in hale sau in baterii. Daca ouale sint proaspete, au albusul transparent, galbenusul sub forma unei umbre si embrionul nu poate fi observat, atunci acestea fac parte din categoria A, iar cele care nu indeplinesc aceste conditii se numesc oua declasate din categoria B si sint folosite in industria alimentara.


De asemenea, pe ambalaj va fi trecuta si marimea oualelor, care constituie un alt criteriu de selectie. Acestea pot fi XL, foarte mari, peste 73 de grame, L, mari, de la 63 la 73 g, M, medii, de la 53g la 63g si S, mici, sub 53 g.


Vinzatori nemultumiti, autoritati dezinformate


Comerciantii sint nemultumiti si considera ca o asemenea hotarire trebuia luata dupa intrarea in Uniunea Europeana. „N-am intrat inca in UE si nu trebuie sa se forteze nota. Nu inteleg de ce fac guvernantii pe grozavii. Fata de Ardeal, unde, desi sint preturile mai mari, o asemenea afacere este foarte profitabila, la noi, in Oltenia, nu se consuma foarte multe oua. Spun asta pentru ca am avut un chiosc in piata. Am auzit ca numai aparatul de masurat costa 25.000 de euro, deci mai mult ca sigur ca vor creste si preturile“, a afirmat un comerciant din Dolj. Vinzatorii din piata nu au auzit de noile reglementari si cred ca dupa 1 septembrie nu vor mai putea vinde oua. „Nu mai vindem si gata. Oul tot ou e, fie ca e mic sau mare. De unde sa stiu eu ce maninca gaina? Vind oua de atitia ani si lumea ma cunoaste. Cumpara cu incredere pentru ca sint proaspete si bune, de la gaini de tara“, a spus Ioana Buia, o femeie care vinde oua in Piata Centrala din Craiova. Lenuta, vecina de taraba a Ioanei, isi aminteste: „Eu stiu ca nu e bine, pentru ca, mai de mult, a mai fost asa ceva si nu a mers. Se masura oul cu inelul, acum poate ca o fi vreunul electric, cine stie?“.


Angela Sima, directoare de supermarket, considera ca noile reglementari sint binevenite, deoarece clientii sint interesati de aceste lucruri: „Pe linga banala intrebare daca ouale sint proaspete, acestia vor sa stie daca gainile au fost hranite cu concentrate sau daca au fost crescute in aer liber, iar pina acum noi nu le puteam oferi aceste informatii“.


Autoritatile nu stiu foarte multe despre noul regim de comercializare a oualor. „Atit producatorul, cit si comerciantul trebuie sa se alinieze la noile norme. Pretul produselor e posibil sa creasca, dar nu foarte mult. De luna viitoare o sa dispara din piata batrinele care vind cite o galetusa cu oua, pentru ca nu vor putea obtine certificat de calitate“, a spus Gheorghe Calinoiu, directorul Administratiei Pietelor si Tirgurilor Craiova.


Oricit de amuzant ar parea, din septembrie nu vom mai cere vinzatoarelor din magazinele alimentare doar oua, ci oua XL, L, M sau S, in functie de marimea dorita.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS