5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopiii si batrinii s-au imbolnavit din cauza apei infestate

Copiii si batrinii s-au imbolnavit din cauza apei infestate

Greata, varsaturi, febra, dureri de cap si purgatie sint simptomele acuzate de mai multe persoane din satul Balta Verde, din comuna Podari. Cei mai afectati sint in mare parte copiii. Potrivit declaratiilor satenilor, unica sursa de apa potabila pentru cele aproximativ 12 familii care locuiesc pe strada Scolii ar fi fost infestata din cauza inundatiilor, dar si a mizeriilor infiltrate din santul aflat in apropiere. In ciuda precipitatiilor abundente cazute in ultima perioada, aceasta fintina nu a fost nici pina in prezent dezinfectata. Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj sustine ca a oferit o cantitate de pastile suficient de mare pentru dezinfectarea fintinilor din judet si ii acuza pe reprezentantii Primariei Podari de neglijenta.


Mai multe persoane din satul Balta Verde se pling de trei zile de dureri de stomac, greata, varsaturi, purgatie si febra. Oamenii sustin ca problemele de sanatate au inceput dupa ce au consumat apa din fintina publica de pe strada Scolii. Desi fiecare satean are in gospodarie fintina, apa este improprie consumului, fiind folosita doar pentru uz gospodaresc. Din acest motiv, peste 22 de familii se aprovizioneaza cu apa de la fintina de la strada. „Apa din fintinile noastre din curti este tulbure si are o culoare rosiatica inchis. Ne este teama sa o consumam, din acest motiv folosim apa din una dintre fintinile apropiate. A plouat foarte mult in ultimele luni, dar nu a venit nimeni sa faca analiza apei, sa ne spuna si noua daca este sau nu buna de consum“, a spus Florica Enache, o localnica. In plus, satenii sustin ca reprezentantii primariei au decis ca in apropierea fintinii sa fie sapat un sant de scurgere a apei din gospodariile oamenilor, dar acesta a fost facut la o distanta de aproximativ o jumatate de metru de singura sursa buna de apa.


Copiii si batrinii acuza aceleasi simptome


Localnicii povestesc ca micutii au fost primii a caror stare de sanatate a fost afectata. Parintii acestora sint disperati si sustin ca, intr-un timp relativ scurt, copiii au slabit citeva kilograme. „Am acasa ambii copii bolnavi, Andreea, de noua ani, si sora ei Denisa, de sapte ani. Amindoua au senzatii de greata si dureri de burta. De ieri-dimineata (luni – n.r.) se simt foarte rau… Nu am mers cu ele la medicul de familie pentru ca stiam ca imi spune sa le dau ceaiuri si picaturi de metroclopramid. In rest, nu le facea nimic…“, a povestit Ion Capatina. In aceeasi situatie se afla si nepotii Floricai Enache. Femeia sustine ca acestia au venit de la Craiova sanatosi, dar in numai citeva ore au inceput sa se simta rau: „Denis, nepotelul de trei ani, vomita si are diaree. A slabit citeva kilograme, nu poate sa manince nimic si de-abia se tine pe picioare. Este clar, din cauza apei… Si fiica mea, care a venit in vizita citeva zile, este acum in pat, acuzind dureri de burta si greata. La fel si vecina noastra, Maria Cindea, o femeie de 63 de ani, este bolnava de doua zile. Toti cei care s-au imbolnavit au consumat apa din aceasta fintina, iar cei care au baut apa plata sau minerala nu au nimic“.


Oamenii se tem de izbucnirea unei epidemii


Satenii de pe strada Scolii sint extrem de speriati. Ei doresc sa se faca analiza apei, pentru a se evita riscul izbucnirii unei epidemii in zona. Oamenii sint chiar de acord cu astuparea fintinii, desi acest lucru ar insemna sa se aprovizioneze cu apa de la o distanta de mai multi kilometri. „Mai bine o astupa decit sa ne imbolnavim copiii si sa ajungem prin spitale. Pe linga infiltratiile de la ploi, s-au mai scurs in fintina si toate mizeriile din santul sapat la comanda alesilor nostri. Fintina nici nu este construita asa cum trebuie, ci din tuburi care nu sint bine unite si printre care pot intra mizerii. Vrem sa vina urgent un doctor sa faca analiza apei, pentru ca altfel ajungem toti in spital“, a spus Georgeta Zabava.


Apa din fintini nu a fost dezinfectata in urma inundatiilor


Reprezentantii DSP Dolj au ramas surprinsi cind au aflat de numarul ridicat de cazuri de sateni care acuza aceleasi simptome. Acestia sustin ca nu au fost instiintati nici de medicii de familie din comuna, dar nici de conducerea Primariei Podari. Potrivit celor declarate de reprezentantul DSP Dolj, in urma ploilor abundente care au avut loc, primarul avea obligatia sa decolmateze fintinile si sa asigure satenilor necesarul de apa potabila. „Putea solicita chiar sprijinul pompierilor pentru dezinfectarea fintinilor. In plus, am oferit medicilor de familie din Podari suficiente pastile pentru dezinfectarea apei. Am hotarit sa repartizam solutiile dezinfectante si vaccinurile medicilor de familie, avind experienta de la inundatiile trecute, cind repartizarea substantelor de dezinfectie a fost facuta de primari pe criterii politice. Primeam sesizari de la oameni, care spuneau ca ei au fost taiati de pe lista primarului, pe motiv ca nu il votasera. Este foarte grav insa faptul ca in imediata apropiere a fintinii a fost sapat un sant de scurgere, care trebuia sapat la cel putin 20 de metri de o sursa de apa“, a precizat Bebe Martin, directorul executiv adjunct al Directiei de Medicina Preventiva din cadrul DSP Dolj.


Primarul din Podari va fi tras la raspundere


Primarul comunei Podari se considera insa nevinovat, aruncind intreaga raspundere pe umerii medicilor de familie. Sustine ca in satul Balta Verde nici nu au fost inundatii, deci nu avea motive sa solicite solutii dezinfectante. „Asta e treaba medicilor de familie, nu a mea… Degeaba Sanepidul (DSP) sustine ca ne-a trimis solutii dezinfectante… In fine, sa zic ca ei, dar ce faceam cu ele, le beam eu? Raspunzatori sint medicii de familie care au fost instruiti pentru cazuri de infestare a fintinilor, nu primarul…“, a sustinut Gheorghe Constantin, primarul comunei Podari. Acesta, dar si medicii de familie neaga de altfel ca numarul persoanelor care s-au imbolnavit in urma consumului de apa ar fi atit de mare. Cei doi medici de familie, Ilinca Cioroianu si Marian Valureanu, sustin ca nici un localnic nu s-a prezentat pina in prezent la dispensar. Bebe Martin, directorul executiv adjunct al Directiei de Medicina Preventiva, a precizat ca, daca se va dovedi ca a izbucnit o epidemie in zona Balta Verde din cauza apei infestate, primarul comunei Podari va fi cel tras la raspundere, atit de DSP Dolj, cit si de Prefectura Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS