10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCartierele mineresti sint condamnate la moarte

Cartierele mineresti sint condamnate la moarte

Vechile colonii create pentru cei care lucrau la mina sint acum in pericol, dupa ce ploile care au cazut in aceasta vara au distrus structurile de rezistenta ale caselor devenite in timp bordeie. Aici locuiesc acum cei mai saraci oameni din Valea Jiului, iar majoritatea caselor sint in proprietatea statului si nu au beneficiat niciodata de reparatii.


Colonia Bosnea – rasa de pe fata pamintului


Locuitorii din colonia Bosnea, de la periferia Petrosaniului, traiesc in conditii mizere. Fara apa potabila, inconjurati de gunoaie, pe malul Jiului de Est, aici isi duc existenta cei ce traiesc din vinzarea fierului vechi si a carbunelui furat de pe banda transportoare a minei. Colonia este formata din citeva zeci de bordeie, unele chiar fara energie electrica, iar autoritatile locale isi fac planuri in ceea ce-i priveste pe locuitorii zonei.


Aceste case au mai fost afectate in urma cu trei ani, cind o furtuna puternica a distrus cea mai mare parte a acoperisurilor. Cei care locuiesc aici au primit ajutoare banesti si unii chiar si-au refacut casele, dar cei mai multi nu au reusit. Administratia locala urmareste sa mute toate familiile in locuinte sociale.


De teama unui dezastru, Carol Schreter, primarul municipiului Petrosani, a facut, la inceputul saptaminii, o evaluare la fata locului a cartierului Bosnea: „Nu putem face aproape nimic pentru acesti oameni. Pe linga faptul ca sint necesare fonduri enorme pentru reabilitarea acestor case, nici legea nu ne permite sa mai facem reparatii capitale, pentru ca locuintele au o vechime foarte mare. Am incercat sa le vindem celor care stau in ele la preturi modice. Mai exact, pentru sume cuprinse intre cinci si zece milioane de lei, dar nu s-au aratat interesati. Daca deveneau proprietari, atunci aveau obligatia sa le repare si sa le consolideze. Cred ca din aceasta cauza nici nu au vrut sa le cumpere“.


Ploile au facut ravagii


Ploile din acest an au creat probleme atit in Petrosani, cit si in celelalte localitati din Valea Jiului. Cele mai afectate au fost cartierele sarace din Petrosani si Uricani. Mai mult de jumatate dintre gospodarii sint amplasate la baza unui versant, iar apa se scurge direct in case si in beciuri. Precipitatiile au creat pagube de citeva zeci de milioane de lei numai anul acesta, bani care pentru comunitatea din zona reprezinta o avere.


„In proportie de 99 la suta, familiile din cartierul Bosnea au un venit de cel mult un milion de lei pe luna, in conditiile in care sint si cite noua guri de hranit“, au spus reprezentantii comunitatii. „Cu ce sa ne descurcam? Chiria ne este retinuta lunar din banii pentru venitul minim garantat, dar reparatii nu se fac. Nu am primit chitanta sa vad unde se duc banii astia pe care ni-i retin. Acum este la fel, ploua pe mine in casa si n-am ce face“, a afirmat Gheorghe Harastasan, unul dintre cei pagubiti.


„In 2002 am cirpit ce s-a putut cu banii dati de autoritati, dar a fost nevoie de mult mai mult pentru ca in fiecare an ploile au facut dezastru. Am amanetat tot ce am avut si am luat bani cu camata sa-mi repar casa. Nici acum nu am reusit sa dau inapoi banii luati pentru reparatii, iar casa este tot o ruina“, a spus Vasile Iacob.


Singura solutie este demolarea locuintelor


In urma expertizei, edilul-sef al Petrosaniului a ajuns la concluzia ca intreg cartierul trebuie demolat. „Sint la curent cu situatia din zona si fara nici un fel de retinere spun ca intreaga zona reprezinta un pericol pentru cei care stau acolo. Casele nu pot fi refacute cu bani din bugetul local pentru ca este mai costisitor decit daca am construi altele. Singura solutie este sa mutam toate familiile din cartier in locuinte sociale. Avem un proiect de amenajare a unor locuinte sociale in cladirile primite de la armata, iar daca ANL ne va aloca fondurile necesare, ii vom muta pe toti in aceste apartamente. Toate casele trebuie demolate, pentru ca, pe linga riscul ca o sa se prabuseasca peste cei care stau in ele, zona este si un focar de infectie“, a afirmat Schreter.


Nu exista in zona nici o familie care sa nu aiba cel putin un membru bolnav de vreo maladie incurabila. Copiii infectati cu HIV, TBC si hepatita descriu cel mai bine saracia si mizeria in care acesti oameni locuiesc. In Bosnea speranta de viata nu depaseste 60 de ani, fiind inregistrate si cele mai multe cazuri de deces la copii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS