10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateToamna aduce scumpirea chiriilor

Toamna aduce scumpirea chiriilor

Pretul chiriilor la imobile creste o data cu sosirea toamnei. Acesta este un fenomen obisnuit pe piata imobiliara craioveana, de citiva ani impunindu-se o regula: pretul urca in medie cu citeva procente in perioda august – octombrie pentru ca numarul doritorilor sa obtina un imobil cu chirie este sporit de elevii si studentii din provincie veniti sa studieze in Craiova. Anul acesta insa numarul chiriasilor se va mari datorita faptului ca BNR a inasprit conditiile de acordare a creditelor ipotecare. Ratele la un credit imobiliar nu vor putea depasi 35% din veniturile cumparatorului, iar masura va intra in vigoare incepind cu 29 august. Cei care intentionau sa-si cumpere o locuinta si nu intrunesc noile conditii impuse de BNR vor fi nevoiti sa se reorienteze si sa apeleze la inchirierea unei locuinte.


„Pe timpul verii ne-am confruntat cu o scadere a preturilor chiriilor din cauza plecarii elevilor si studentilor in vacanta. Dar de la jumatatea lunii august, preturile au inceput sa creasca. Proprietarii speculeaza cererea mare de locuinte si maresc pretul chiriilor“, a afirmat Elena Bijoiu, agent imobiliar. Daca ati aminat inchirierea unei locuinte pe timpul verii, acum va trebui sa scoateti mai mult din buzunare si asta nu pentru ca imobilele ar fi suferit imbunatatiri peste noapte.


Chiria lunara pentru o garsoniera variaza intre 50 si 250 de euro


Preturile variaza in functie de zona si de utilitatile cu care este dotat imobilul. O garsoniera de lux,modern utilata, situata in centrul Craiovei, va poate costa pina la 250 de euro pe luna. In schimb, daca nu va intereseaza zona, ci doar calitatea imobilului, exista garsoniere complet utilate, la pretul de 50 de euro pe luna, in cartierul Valea Rosie. Zonele cu cele mai piperate preturi sint centrul si Calea Bucuresti. Aici chiria unui apartament cu trei camere poate depasi 400 de euro pe luna, suma destul de ridicata in raport cu salariul mediu pe economie din România. „De obicei, pentru asa-zisele zone bune opteaza fie straini, fie persoane a caror chirie este suportata de firma la care lucreaza“, a precizat Elena Bijoiu. Cele mai mici tarife sint practicate pentru locuintele situate in Valea Rosie, Bordei sau Craiovita. Pentru o chirie de 80 de euro lunar puteti obtine un apartament mobilat, cu doua camere, in cartierul Valea Rosie.


Zona unde este situat imobilul nu reprezinta intotdeauna un etalon in stabilirea pretului chiriei, important fiind si felul in care locuinta este dotata. Variatii de pret apar si daca apartamentul sau garsoniera scoase spre inchiriere sint sau nu mobilate. Conform acestui criteriu, o garsoniera modern utilata si mobilata, situata in Craiovita, va poate costa in jur de o suta de euro.


Preturile piperate tin la distanta clientii


Incepind cu luna august, elevii si studentii grijulii din alte localitati, care vor studia in Craiova, au inceput sa-si caute o locuinta, ceea ce a si determinat proprietarii sa creasca preturile la chirii. „Cerere exista, dar majoritatea celor interesati se pling ca preturile chiriilor sint prea mari si prefera sa mai astepte, sperind fie ca vor avea noroc de un chilipir, fie ca proprietarii vor scadea tarifele piperate“, a spus Cristina Socol. Studentii si elevii se orienteaza in general spre apartamente, pentru a-si imparti cheltuielile, mai ales datorita faptului ca diferenta intre chiria lunara a unei garsoniere si a unui apartament este foarte mica, de 10 -15 euro. Numarul ridicat de chiriasi este speculat si de persoanele care primesc in gazda. Nici daca sinteti de acord sa impartiti locuinta cu proprietarul nu veti gasi preturi sub un milion de persoana. Deocamdata, agentii imobiliari sint rezervati in a aprecia cu cit la suta se vor majora chiriile. „Cert este ca si in Craiova au inceput sa creasca pretul chiriilor, dar este dificil de apreciat cum vor evolua lucrurile. Desi exista si cerere, si oferta, potentialii chiriasi sint reticenti cind afla preturile“, a declarat Elena Bijoiu. In ceea ce priveste modul de plata a chiriilor, majoritatea proprietarilor prefera plata in valuta (in general euro), in detrimentul monedei nationale. Si aceasta cu toate ca euro a inregistrat anul acesta o depreciere in raport cu leul românesc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS