12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePalaria XXL si spiritul civic

Palaria XXL si spiritul civic

Citesc cu interes de citeva numere incoace cum cetatenii Craiovei isi exprima fie spontan ingrijorarea, prin interviuri date pe strada, fie prin materiale mai elaborate trimise prin internet ori luind chiar forma unor scrisori deschise cum este si protestul-chestionar adresat „solomonului“ acestui oras.


Oamenii isi exprima cu totii unanim ingrijorarea. Citind articolele, vedem ca unanimitatea se mai nuanteaza, pentru ca, desi toti sint ingrijorati, nu toti sint ingrijorati de acelasi lucru. Cetatenii sint ingrijorati fiecare de cite ceva; unul e ingrijorat ca se pierde apa dintr-un robinet defect, altul e ingrijorat ca prin disparitia unei anumite fintini ii va lipsi un reper pentru a se intilni cu prietenii, altui cetatean ii lipsesc promisiunile lui Bulucea, altuia concertele din centrul orasului, pe altul il deranjeaza ca nu exista adaposturi sociale, iar altuia ii este pur si simplu frica sa iasa pe strada. Si pentru ca cireasa de pe tort nu trebuia sa lipseasca, ingrijorarile unora sint insotite si de etichetarile de tipul „tigan din Dunareni“, „comunist inrait“, „nasul comerciantilor“.


Sa dam totusi Cezarului ce este al Cezarului. „Protestul-chestionar“ este si ramine cheia de bolta a demersului civic al locuitorilor cetatii. Despre identitatea autorului acestui protest nu stim mare lucru, Domnia sa ne lasa totusi sa intelegem ca, de o buna bucata de vreme, de peste 25 de ani, traieste in Craiova. Inainte, probabil, a locuit in alta parte unde nu i-a placut prea mult si de aceea a ales Craiova. In Craiova, probabil, i-a placut pentru ca de peste 25 de ani locuieste aici. Despre limbajul folosit putem spune cel mult ca este direct si fara echivoc; nu stim daca l-a invatat in Craiova sau acolo de unde a venit. Un lucru este cert: cei 25 de ani de sedere in capitala Olteniei nu l-au ajutat sa-si slefuiasca stilul epistolar; folosirea cu obstinatie a termenului „belit“ pe post de termen tehnic cind se refera de fapt la indepartarea placajului de pe soclul unei statui care urmeaza sa fie reamplasata citiva metri mai departe ne da un indiciu serios cu privire la nivelul de instructie al autorului „chestionarului-protest“.


Din protest mai aflam ca autorul are dubii ca primarul ar fi oltean, precum si ingrijorarea ca primarul nu mai are sustinerea explicita a vreunui partid. Iata o ingrijorare serioasa, pentru ca e posibil ca „solomoane!“ sa fie martian, hindus sau „tatar din Dunareni“ si, daca lucrurile stau asa, atunci toate au o explicatie: cum sa faca un lucru bun unul care nu e „de-al nostru“?!? Pai vedeti, olteanul nostru verde stie el ceva, ca nu degeaba este cetatean al Craiovei de peste 25 de ani si mai plateste si impozite pe deasupra.


„Protestatarul“ mai stie ca presupusul primar oltean fara sustinere politica s-ar baza pe electoratul alunecos din Lunca si Romanesti, stie el lucrul acesta. Aici sint de acord 100% cu autorul protestului, presupusul oltean fara partid – adica primarul Solomon – s-a cam bazat pe acel electorat „alunecos“ la alegeri, dar, caci exista si un „dar“, nu numai din Lunca si Romanesti, dar si din Craiovita, si din Valea Rosie, dar si din 1 Mai, si din Facai, si Popoveni, si Brestei, si Izvorul Rece, si Troaca, si Bariera Vilcii… una peste alta, pe mai bine de jumatate din cit e Craiova de mare. Oare toata o fi „alunecoasa“ cum ii place autorului sa spuna?


Finalul protestului ne sporeste confuzia. Daca la inceput am crezut ca are un singur autor, la final aflam ca este o opera colectiva, zece minti au zamislit acest document, zece bravi cetateni impinsi de spiritul civic au hotarit sa semneze aceasta scrisoare anonima. Jos palaria in fata lor! Stimati concetateni, luati exemplu! O intrebare totusi nu imi da pace. Din toti zece sa nu fi gasit macar unul un sinonim pentru termenul „belit“?!? In concluzie, fara indoiala, vina ii apartine in exclusivitate primarului.


Daca facea el referendum in loc sa se sfatuiasca cu specialistii din primarie, ar mai fi protestat cineva? Daca facea el referendum in loc sa consulte consilierii locali, in loc sa incerce sa-si duca la indeplinire programul pe care l-a avut in alegeri si ar fi mers direct la popor, ar mai fi fost protest? Nu!


Voi cere deci primarului sa faca cit mai multe referendumuri, sa intrebe oamenii despre care drum sa fie asfaltat si care nu, care scoala reparata si care nu, care teren retrocedat in baza unei hotariri judecatoresti si care nu, care pom taiat, care ciine eutanasiat, care platforma de gunoi, groapa in asfalt, gardian public, loc la cimitir, piata sau parcare, balcon sau butic etc., etc., pentru el electoratul trebuie sa decida ce, cum si cind. Nici o zi fara un referendum! Sa vedem cine mai protesteaza atunci!


 


Cu nedisimulata si articulata ingrijorare,


Emil Stefirta

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU