21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Nu uitati Basarabia!

Un grup de cetateni americani de origine româna, care au format Comitetul Româno-American pentru Basarabia, preocupati fiind de soarta tarii de origine si a românilor instrainati, a transmis mai multe memorii unor personalitati marcante, atit din tara, cit si din strainatate, in incercarea de a obtine sprijin pentru repararea injustitiei istorice provocate de Pactul Ribbentrop-Molotov. Convingerea Comitetului este ca nici un cetatean român nu poate ignora soarta Basarabiei si a confratilor de dincolo de Prut si Nistru. „Basarabia ne uneste pe toti in ginduri, aspiratii si simtiri. Comitetul nostru urmareste remedierea injustitiei istorice comise impotriva României prin pactul Ribbentrop-Molotov si reafirma cu tarie dreptul legitim al tarii asupra teritoriului dintre Prut si Nistru“, sustin semnatarii memoriilor.


Considerind cu adevarat importanta aceasta initiativa, Gazeta de Sud va promova actiunile Comitetului Româno-American pentru Basarabia. Un prim pas in acest demers este reprezentat de publicarea memoriilor transmise de Comitet unei serii intregi de personalitati atit din tara, cit si din strainatate. Astfel, in numarul de azi, publicam memoriul adresat Presedintelui Academiei Române, Eugen Simion.


Domnule profesor academician Eugen Simion,


Ne adresam dumneavoastra in calitate de cetateni americani de origine româna preocupati de soarta tarii de origine si a românilor instrainati. Ne adresam, de asemenea, Academiei Române in calitate de custode al spiritului si culturii românesti. Sintem constienti ca distinsa institutie pe care o conduceti este preocupata de soarta celor pe care ii reprezinta si de aspiratiile milenare ale natiunii. Ne intrebam insa, in conjunctura istorica actuala si a schimbarilor care se anunta, se poate face oare mai mult? Noi credem ca da. In acest context, afirmam de la inceput ca, asa cum România respecta drepturile minoritatilor etnice din tara, tarile vecine trebuie sa respecte si ele drepturile minoritatilor românesti de pe teritoriile lor. In plus insa, o problema unica o reprezinta Basarabia si Bucovina, provincii românesti din cele mai vechi vremuri pina in timpurile moderne. Nici un român nu poate uita or ignora soarta Basarabiei si a confratilor nostri de dincolo de Prut si Nistru. Aceasta este convingerea ferma a Comitetului nostru pentru Basarabia si a celor circa doua milioane de americani de origine româna care ne sprijina. Basarabia ne uneste pe toti in ginduri si simtiri. Comitetul nostru urmareste repararea injustitiei istorice comise impotriva României de Pactul Ribbentrop-Molotov. Reafirmam astfel cu tarie dreptul tarii asupra teritoriului dintre Prut si Nistru. Recenta denuntare de catre presedintele George W. Bush a acestui pact ne incurajeaza sa trecem la actiune si ne indrituieste sa speram ca denuntarea va fi urmata de repararea injustitiei.


In scopul recuperarii Basarabiei, Comitetul nostru a inceput sa contacteze si sa informeze atit autoritatile americane, cit si opinia publica din Statele Unite. O declaratie ampla pe aceasta tema a fost prezentata in Congresul SUA de deputatul Jim Gibbons din Nevada, pe 26 martie 2004. Nu avem dreptul la defetism sau indiferenta. Ne obliga constiinta sa luam atitudine, iar prestigioasa dvs. institutie reprezinta chintesenta constiintei românesti. In acest scop ne adresam Academiei Române.


In vederea consolidarii cooperarii româno-americane si a adincirii legaturilor noastre cu tara, dorim sa colaboram cu institutia pe care o conduceti pentru reconstientizarea problemei si accelerarea recuperarii Basarabiei. Pentru a fi eficace in actiunile noastre, va cerem sa precizati pozitia Academiei Române asupra acestui delicat subiect national. Insistam totodata sa reamintiti conducatorilor tarii si practic tuturor românilor sa nu uite „România“ dintre Prut si Nistru. Va solicitam totodata un raspuns in care sa sugerati modalitatile cele mai adecvate de cooperare in vederea realizarii aspiratiilor noastre comune. Si, in cazul vizitelor noastre viitoare in tara, va solicitam sa primiti in audienta membrii comitetului in vederea abordarii in amanunt a problemei Basarabiei.


In lumina acestor idei, rezumam obiectivele urmarite de grupul nostru de initiativa si actiune:


– Reafirmarea drepturilor României asupra Basarabiei si mentinerea vie a acestei idei in mijloacele de opinie publica.


– Informarea si angajarea liderilor americani in sustinerea cauzei românesti privind Basarabia.


– Promovarea pe plan international a drepturilor românesti asupra provinciei cu scopul final de a se obtine reunirea Basarabiei cu România.


Daca unirea ramine un scop de lunga durata, alte obiective se cer rezolvate acum si anume:


-Retragerea Armatei a 14-a a Rusiei din Transnistria, promisa de la Moscova in repetate rinduri Consiliului Europei, dar neinfaptuita pina in prezent, si care ar aduce reintegrarea regiunii dizidente.


-Renuntarea definitiva la planurile absurde de federalizare a Republicii Moldova.


-Denuntarea glotonimelor de moldovean, ca identitate nationala, si de limba moldoveneasca.


-Recunoasterea Mitropoliei Basarabiei apartinatoare de Biserica Ortodoxa Româna.


-Respectarea drepturilor basarabenilor la credinta proprie si educatie in limba materna, astfel incit sa-si poata recapata curajul asumarii identitatii românesti.


Grupul de Initiativa si Actiune din Washington DC,


Prof. Gheorghe Calciu-Dumitreasa, lider spiritual, parohul Bisericii Ortodoxe Române „Sfinta Cruce“ din Virginia, fost detinut politic, timp de 20 de ani, in România


Dr. Nicholas Dima, politolog, fost profesor la Scoala Speciala a Fortelor Terestre Americane si la Scoala Navala de Razboi, fost redactor la Vocea Americii


Ing. Valentin Tepordei, inginer geolog, cercetator principal la US Geological Survey, nascut la Chisinau, fiul pr. Vasile Tepordei, profesor si ziarist care a fost deportat politic intre 1948 si 1956 in Gulagul sovietic de la Vorkuta


Dr. Silviu Ziscovici, „Medicul Românilor“ din zona Washington DC, cunoscut sustinator al cauzelor românesti

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII