10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCine transporta mortii?

Cine transporta mortii?

Cu mai putin de un an si jumatate inainte de integrarea in Uniunea Europeana, in România – cu exceptia Bucurestiului – nu exista masini si oameni specializati in transportarea la morga a persoanelor care au decedat in urma unor agresiuni sau accidente de circulatie


In cazul unor accidente de circulatie sau al unor agresiuni, victimele, daca mai au puls, sint preluate de ambulanta si duse la cel mai apropiat spital pentru a primi ingrijiri medicale. Daca victimele au decedat pe loc, sint lasate acolo pina ce politistii si procurorii isi incheie cercetarile la fata locului. Apoi… Dumnezeu cu mila, pentru ca in judetul Dolj nu exista nici o institutie dotata cu un vehicul destinat sa transporte mortii la morga in vederea autopsierii cadavrelor pentru stabilirea cu precizie a cauzelor decesului.


Cu mortul la „ia-ma, nene“


Intotdeauna politistii ramin cu mortii pe cap, in sarcina lor cazind transportarea la morga a corpurilor neinsufletite. Cum le transporta? E treaba lor, pentru ca institutia care ar trebui sa transporte cadavrele n-are cu ce. Asa ca, in disperare de cauza, apeleaza la bunavointa localnicilor, a soferilor de camioane ori la carutasi. In cazul unor accidente mortale de circulatie petrecute in miez de noapte, oamenii legii sint nevoiti sa dea fuga pina in cea mai apropiata localitate si sa bata pe la portile satenilor ca sa-i roage sa transporte mortii pina la morga din oras. Cei mai multi refuza, unii accepta cu chiu cu vai, sperind ca, atunci cind vor calca strimb, si politistii vor inchide ochii la ceea ce au facut.


„Pentru noi, transportarea cadavrelor victimelor unor accidente de circulatie este un chin. N-avem un vehicul destinat unei asemenea activitati. Nu putem nici sa inghesuim mortii in portbagajul masinilor de politie, asa ca am ajuns sa ne milogim, in adevaratul sens al cuvintului, de soferii care trec cu masinile pe linga locurile unde s-au produs accidente mortale. Pentru ca multi refuza sa ne ajute si nu-i putem in nici un fel obliga sa ne dea o mina de ajutor in aceasta privinta, sintem nevoiti uneori sa stam ore in sir pentru a gasi pe cineva care sa accepte sa transporte un mort in masina“, a precizat scms. Ionel Sandu, seful Biroului Politiei Rutiere Craiova.


Lipsuri care dau batai de cap criminalistilor


Cu aceeasi problema se confrunta si politistii care investigheaza crimele. In loc sa se gindeasca doar la descoperirea criminalilor, ei sint nevoiti sa caute un mijloc de transport pentru cadavre.


„In mod normal, Medicina Legala ar trebui sa aiba o masina care sa care mortii la morga, in vederea autopsierii. Dar la IML Craiova nu exista un asemenea serviciu. Pe de alta parte, IML Craiova ar trebui sa aiba propria morga, insa nici asta nu exista, mortii fiind dusi la morga Spitalului de Urgenta Craiova – singura dotata cu frigidere, care sint, insa, arhipline – sau la morga Spitalului Municipal «Filantropia». In privinta transportarii cadavrelor, ar trebui sa ii suplineasca macar autoritatile locale, insa nici Primaria Craiova nu face nimic“, sustine scms. Cristinel Ciocoiu, seful Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul IPJ Dolj.


Politistii criminalisti sustin ca transportarea unui cadavru cu un mijloc de transport oarecare, deci nu cu o masina specializata, ii poate trimite pe piste false. Cum, insa, in Dolj nu exista astfel de vehicule, ei ramin visatori privind la filmele politiste americane de la televizor, unde vad niste indivizi pe ale caror combinezoane scrie CORONER si care preiau cadavrele, le ambaleaza in saci speciali si le transporta cu o masina speciala, pina la care duc cadavrele cu mare grija, pe o targa.


Nici o speranta de la Primaria Craiova


Daca printre politisti si procurori se mai ridica voci care sa spuna ca macar municipalitatea craioveana ar trebui sa intreprinda ceva in aceasta privinta, nimeni nu aude, oficialitatile considerind ca au prea multe probleme cu cei in viata, ca sa se ocupe si de morti.


In cadrul RAADPFL Craiova exista o Comisie de Pompe Funebre, insa aceasta se ocupa doar cu numele de activitatea de pompe funebre, pentru ca, in realitate, isi limiteaza atributiile la administrarea cimitirelor. O masina ar avea, dar aceasta nu transporta mortii decit atunci cind Primaria Craiova solicita, suportind din propriul buget, inmormintarea unei persoane a carei familie nu-si poate permite. Chiar in astfel de cazuri, este vorba despre morti „cu acte in regula“, nu de cadavre transportate de la locul faptei pina la morga. Asa ca nici o speranta din partea Primariei Craiova.


IML n-are cu ce


Legislatia in vigoare prevede ca transportarea cadavrelor la morga ar trebui sa intre in atributia institutiilor de medicina legala, in acest caz al Institutului de Medicina Legala (IML) Craiova. Legea prevede multe, mai putin sursa de finantare pentru o asemenea activitate.


„La noi, in cadrul IML Craiova, nu exista un serviciu de transport cadavre. Iar asta din motive pecuniare, pentru ca ar presupune existenta unei masini specializate, a unor saci speciali, plus asigurarea nonstop pe aceasta masina a unui sofer si a doi brancardieri. Bugetul nu ne permite, insa, o asemenea investitie, in conditiile in care nu avem nici macar un imobil propice desfasurarii in conditii normale a activitatii. Din nefericire, ce prevede legea este una, iar ce ne permite bugetul e cu totul altceva“, a declarat conf. univ. dr. Roxana Zavoi, directorul IML Craiova.


Cam asa se intimpla in toata România – cu exceptia Bucurestiului – cu mai putin de un an si jumatate inainte de integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana. Mai trist este ca Ministerul Justitiei si Ministerul Sanatatii nu fac nimic in aceasta privinta, iar reprezentantii din teritoriu ai acestor ministere nici macar n-au habar ca exista o asemenea problema.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS