22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Scurte stiri

Dupa contestatiile de la bacalaureat, promovarea a crescut insignifiant


Procentul de promovare a examenului de bacalaureat in judetul Dolj a crescut, in urma contestatiilor, cu 0,4%. Inspectorul general al ISJ Dolj, Diana Busoi, a spus ca din 747 de contestatii inregistrate, 23 de candidati au promovat bacalaureatul, iar un candidat care promovase examenul a picat. La proba scrisa la limba si literatura româna au facut contestatie 402 elevi, dintre care 62 obtinusera note sub cinci, iar 13 au fost promovati. Unul dintre candidatii care au depus contestatii pentru aceasta proba obtinuse nota de trecere, iar in urma reevaluarii a picat. La matematica, din 204 contestatii, 17 lucrari au avut note sub cinci si numai cinci elevi au primit note de trecere. Cresterea cu 0,4 la suta a procentului de promovare ilustreaza marja de eroare a profesorilor evaluatori, care este insignifianta. Asadar, se poate afirma ca examenul de bacalaureat s-a desfasurat corect in judetul Dolj, iar rezultatele finale demonstreaza ca totul s-a petrecut in limitele normalitatii. (C.I.)


Liceele particulare nu „prind“ la craioveni


Adolescentii craioveni nu sint tentati sa urmeze cursurile unui liceu particular. Daca gradinitele si facultatile particulare au suscitat interesul oltenilor, nu acelasi lucru se poate spune despre invatamintul liceal particular. Pentru anul scolar 2004-2005, Liceul Ecologic din Craiova nu a inceput cursurile din lipsa de elevi, desi obtinuse toate aprobarile necesare pentru a functiona in regim de taxa. Motivele pentru care craiovenii nu au fost interesati sa achite cursurile liceale sint multiple: lipsa de bani, oferta diversificata din cadrul invatamintului de stat, precum si mentalitatea conform careia la invatamintul particular apeleaza „elevii mai slab pregatiti“. (S.P.)


Tirgul de flori „Gradinile Severinului“


Severinul este cunoscut drept „Orasul Trandafirilor“. Prin parcuri, pe bulevarde, chiar pe marginile strazilor laturalnice florile sint nelipsite, in special trandafirii. In perioada 14-17 iulie, Fundatia pentru Tineret Mehedinti, beneficiind de parteneriatul Consiliului Local si Primariei Drobeta Turnu Severin si de cel al Centrului Cultural Mehedinti, organizeaza manifestarea sub genericul Tirgul de Flori „Gradinile Severinului“, editia a II-a. Manifestarea are ca protagonisti producatori, importatori directi si comercianti de plante si arbusti ornamentali, pietre si nisipuri decorative, fintini arteziene, elemente de decor pentru gradini si apartamente, vile, resedinte de firme, institutii publice sau private. De asemenea, sint prezente firme care produc si comercializeaza obiecte si substante de intretinere si protectie a spatiilor verzi, literatura de specialitate dendro-floricola. Standurile de prezentare si vinzare sint amenajate in holul polivalent al Casei Tineretului Drobeta Turnu Severin. La aceasta editie participa 25 de firme din Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Pitesti, Ploiesti, Craiova, Satu Mare, Baia Mare, Sibiu, Curtea de Arges, Slatina, Arad, Tirgoviste, Drobeta Turnu-Severin, Cerneti. Un element de noutate al acestui Tirg de Flori il constituie participarea a doua firme de peste hotare: una din Ungaria, iar cealalta din Serbia. Desi aflat doar la a doua editie, Tirgul de Flori „Gradinile Severinului“ a capatat deja prestanta in rindul manifestarilor de acest fel, devenind un mijloc de promovare a firmelor producatoare si comerciante de astfel de plante. (A.M.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS