22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia nu scapa de blestemul inundatiilor

România nu scapa de blestemul inundatiilor

Si in week-end-ul trecut, apele au continuat sa produca importante pagube materiale in mai multe localitati ale tarii. Sute de gospodarii din judetele Suceava, Sibiu, Harghita, Mehedinti, Arges si Hunedoara au fost afectate de inundatii.


In judetul Suceava, 80 de copii aflati intr-o tabara de vara de linga Voronet au ramas izolati mai multe ore din cauza ploii abundente si a cresterii cu pina la opt metri a piriului Voronet. Acestia au fost urcati in podul cladirii in care erau cazati. Autoritatile locale, initial, au ajuns in tabara cu ajutorul masinilor de teren. Ulterior, drumul de acces la tabara de vara de la Voronet-Gura Humorului a fost deblocat, copiii fiind evacuati cu microbuze.


In localitatea Gura Humorului si in Voronet, ploile au afectat 18 case, 72 de anexe gospodaresti, 14 poduri si podete si mai multe case de vacanta. De asemenea, apele au luat 16 autoturisme ce erau parcate linga casele de vacanta. Toate cele 16 autovehicule au fost avariate. Doua persoane au plecat sa-si recupereze masinile, insa din cauza ranilor suferite si a hipotermiei, una dintre acestea a ajuns la spital. Cealalta a fost data initial disparuta, fiind gasita, ieri, de catre autoritatile locale, care au transportat-o la spital.


Conform unui prim bilant, in judetul Suceava, inundatiile au afectat 11 localitati. In judetul Harghita, ploile abundente si grindina cazute simbata dupa-amiaza au afectat sapte localitati, fiind inundate peste 150 de gospodarii. Precipitatiile au dus la inundarea a 30 de gospodarii in satul Nadejdea, 70 de gospodarii in localitatea Sindominic si 30 de gospodarii in Tulghes. Vintul puternic si fulgerele au afectat 12 transformatoare in comunele Remetea si Tulghes. In judetul Sibiu, inundatiile au afectat 34 de subsoluri si 15 anexe gospodaresti. Apele au produs importante pagube materiale si in judetele Mehedinti, Arges, Hunedoara si Alba.


In judetul Alba au fost inundate mai multe case, subsoluri si pivnite din municipiul Aiud si comuna Livezile. Drumul judetean situat in apropierea satului Magina s-a surpat pe o lungime de citiva zeci de metri, circulindu-se doar pe un singur sens.


Inundatii in Valea Jiului


Mai multe localitati din Valea Jiului au fost afectate de inundatii in urma ploilor torentiale din noaptea de simbata spre duminica. A plouat torential, caderile de precipitatii inregistrind 132 de litri pe metru patrat,intre orele 22.00 si 23.00, iar apoi, in urmatoarele ore, s-au inregistrat 35 de litri pe metru patrat. In localitatea Cimpu lui Neag au fost inundate mai multe gospodarii, patru persoane fiind evacuate preventiv. In localitatea Valea de Brazi au fost afectate cinci gospodarii, fiind evacuate zece persoane. Drumul National 66 A, intre Valea de Brazi si Cimpu lui Neag, este blocat pe o distanta de un kilometru. In municipiul Lupeni au fost inundate sase gospodarii si un hectar de teren agricol a fost acoperit de ape.


Mai mult, din cauza apelor, au murit zeci de pasari si animale din gospodariile inundate.


Copii salvati din calea viiturii


14 copii aflati in tabara in localitatea Uricani au fost surprinsi de viitura care s-a produs in aceeasi noapte in Valea Jiului, fiind salvati de catre salvamontistii din zona.


Potrivit salvamontistului George Resiga, de la Salvamont Lupeni, copiii se aflau intr-o tabara in Masivul Vilcan, in zona denumita Arcanu, care duce catre fostul Complex al Tineretului Bucium-Sohodor, la cascada de la Pestera de Gheata. Tabara era organizata pe versantul muntelui, iar copiii dormeau in corturi atunci cind au fost surprinsi de ploaia torentiala. „Copiii se aflau cu corturile la o altitudine de 1.200 de metri, cind au fost surprinsi de viitura care i-a izolat in acel loc. Aproape de miezul noptii, am actionat in zona respectiva, iar acolo au fost mobilizati jandarmi, salvamontisti, pompieri si politisti. Drumul pina la tabara copiilor a fost facut pe jos, deoarece toate drumurile de acces din acea zona sint colmatate din cauza apelor mari care au cazut in noaptea de simbata spre duminica“, a declarat George Resiga.


Prefectul de Hunedoara, Cristian Vladu, a spus ca grupul de copii a fost adus cu bine in Uricani, unde li s-au dat paturi. Nici unul dintre ei nu a fost ranit.


Pentru astazi si miine, meteorologii prognozeaza ca instabilitatea atmosferica va fi si mai accentuata decit in ultimele zile. Cantitatile de apa vor depasi frecvent 40-50 l/mp. In Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei si a Munteniei, dar si in zonele de deal si de munte, astfel de cantitati se pot totaliza in intervale scurte de la una-doua ore pina la cel mult zece ore. Exista posibilitatea ca, in noaptea de marti spre miercuri, aria ploilor sa se restringa spre jumatatea de sud a tarii.


Administratia Nationala de Meteorologie si Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a transmis catre toate prefecturile o avertizare pentru perioada 9 – 13 iulie, care vizeaza cantitati importante de precipitatii ce vor afecta treptat tot teritoriul tarii. Sulfina Barbu, ministrul mediului si gospodaririi apelor, a prezentat, vinerea trecuta, autoritatilor locale, masurile ce trebuie luate pentru prevenirea producerii de inundatii. Aceste masuri, care au fost comunicate, in prealabil, tuturor prefecturilor inca din data de 6 iulie, vizeaza indeosebi pregolirea tuturor acumularilor piscicole si pentru irigatii, in vederea preluarii unor cantitati suplimentare de apa si efectuarea unor suprainaltari a acestor acumulari cu saci, pentru evitarea deversarilor.


„Aceste masuri au mai fost comunicate prefecturilor si in 17 februarie. Singurul judet care a aplicat masurile transmise a fost Vaslui, care a inventariat toate acumularile mici cu probleme si a dispus locuitorilor aflati in zone de risc stramutarea pe alte amplasamente, punindu-le la dispozitie terenul necesar. Dar nici un locuitor nu s-a mutat“, a declarat Barbu.


La solicitarea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), Administratia Nationala „Apele Române“ a inventariat toate cele 1.085 baraje mici din tara, constatind ca 636 dintre acestea prezinta deficiente. „Spre exemplu, pentru judetul Teleorman, masurile au fost stabilite la controalele din aceasta primavara si au avut ca termen-limita de realizare luna mai 2005. Lucrarile pentru remedierea deficientelor semnalate nu au fost realizate insa, ceea ce a condus la inundatii“, precizeaza MMGA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS