22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInvestitorii continua sa critice Codul muncii

Investitorii continua sa critice Codul muncii

Directorul general al Alcatel România considera ca si noul document contine prevederi „aberante“


Dan Bedros spune ca nu este normal ca un salariat al unei companii, care nu mai corespunde profesional, sa nu poata fi concediat de catre angajator. In opinia acestuia, angajatorul nu poate fi obligat sa il plateasca pe salariat in continuare si, in cazul in care il concediaza, sa-i plateasca compensatii salariale 12 luni. Lipsa de flexibilitate in relatia angajat-angajator si restrictiile prevazute in noul Cod al muncii vor avea ca efect orientarea investitorilor catre alte state, cum ar fi China, in defavoarea României, a declarat directorul general al Alcatel România, Dan Bedros.


„Un Cod al muncii este un act bilateral care trebuie sa permita flexibilitate atit angajatorului, cit si angajatului. Avantajul României a fost tocmai aceasta flexibilitate. Majoritatea investitorilor plecau din tarile lor din cauza restrictiilor si dificultatilor in domeniul muncii. Acum nu mai vin in România, se duc in China“, a mai spus Bedros. El a apreciat ca noua lege care reglementeaza relatiile din domeniul muncii contine prevederi „aberante“.


„Nu este normal ca un salariat al unei companii, care nu mai corespunde profesional, sa nu poata fi concediat de catre angajator. O societate comerciala nu este sanatoriu. Angajatorul nu poate fi obligat sa il plateasca pe salariat in continuare si, in cazul in care il concediaza, sa-i plateasca compensatii salariale 12 luni“, a afirmat reprezentantul Alcatel.


Bedros considera ca pozitia sindicatelor in aceasta directie este una gresita, pentru ca, in realitate, astfel de prevederi nu protejeaza nici firma si nici salariatul. „Nici o intreprindere nu poate sa reziste pe piata daca este in pierdere, iar prevederi de genul acesta nu aduc decit pierderi. Pe de alta parte, pentru a elimina plata compensatiilor salariale, angajatorii vor apela la intermediari, iar efectul va fi cresterea costurilor cu forta de munca“, a spus Bedros.


Reprezentantul Alcatel România, companie cu aproximativ 1.500 de angajati, a aratat, pe de alta parte, ca o serie de aspecte legate de relatia angajat-angajator au fost ameliorate prin noile reglementari. „Este o directie buna, dar remarc ca cei implicati in elaborarea Codului muncii nu au avut curaj sa adopte o pozitie transanta in reglementarea relatiilor din domeniul muncii“, a apreciat Bedros.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS