11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDelapidare la PETROM SERVICE Craiova

Delapidare la PETROM SERVICE Craiova

Gestionara de la Bradesti, trimisa in judecata pentru o lipsa in gestiunea de combustibil, in valoare totala de 2,5 miliarde de lei


Pe masa judecatorilor de la Tribunalul Dolj a ajuns vineri dosarul penal al craiovencei Maria Diaconescu, de 47 de ani, trimisa in judecata pentru delapidare cu consecinte deosebit de grave, fals si uz de fals.


Una pentru contabilitate, alta pentru coloana auto


Maria Diaconescu a indeplinit, incepind cu 1 septembrie 1997, functia de primitor-distribuitor la Depozitul de carburanti si lubrifianti Bradesti, devenind, de la 10 aprilie 1998, gestionara la acelasi depozit, ce apartine acum firmei SC PETROM SERVICE SA Bucuresti – sucursala Craiova. Conform fisei postului, femeia se ocupa de primirea, dar si de eliberarea din depozit a carburantilor si lubrifiantilor necesari pentru autovehiculele ce deserveau Schela de Extractie Bradesti. Pentru evidentierea acestor operatiuni, gestionara trebuia sa prezinte documente care sa ateste intrarile si iesirile de produse petroliere, documente printre care se afla si asa-numitele fise de consum. Aceste fise de consum trebuia intocmite in doua exemplare, din care unul era inaintat la contabilitate, pentru descarcarea din gestiune, iar cel de-al doilea se inainta la garajul coloanei auto. Asa cum au retinut anchetatorii, in cei patru ani in care a raspuns de depozitul de la Bradesti, Maria Diaconescu a adaptat fictiv situatia gestiunii, in sensul ca fisele inaintate catre coloana auto evidentiau cantitati mai mari de lubrifianti si combustibili eliberate catre soferi, comparativ cu cantitatile trecute pe fisele emise catre Biroul contabilitate. Procurorii si politistii au concluzionat ca, folosind aceasta modalitate, gestionara a sustras cantitati enorme de produse petroliere.


Peste 100 de litri de motorina sterpeliti aproape zilnic din gestiune


Cum urciorul nu merge de multe ori la… combustibil, s-a descoperit printr-o intimplare faptul ca pe cele doua fise, care ar fi trebuit sa fie identice, erau trecute cantitati diferite de combustibil.Plecind de la aceasta constatare, conducerea unitatii a dispus verificarea intregii documentatii privind gestiunea depozitului de combustibili si lubrifianti de la Bradesti, pe perioada 1 septembrie 1997 – 30 aprilie 2001. Comisia constituita in acest sens a concluzionat ca, folosind metoda amintita mai sus, Maria Diaconescu a sustras in mod fraudulos 131,9 tone de motorina, 16,2 tone ulei de motor si 14,5 tone ulei de transmisie, in valoare totala de 2.510.585.314 lei. Unitatea a sesizat Politia si Parchetul de pe linga Tribunalul Dolj, care au demarat o ancheta in acest caz. Dupa ce s-a efectuat si o expertiza contabila, anchetatorii au ajuns la concluzia ca prejudiciul total produs prin delapidare de gestionara Depozitului Bradesti atinge 2.513.199.876 de lei.


Fiind audiata, Maria Diaconescu a recunoscut ca falsificase fisele de consum, insa nu si ca ar fi sustras combustibil sau uleiuri, sustinind ca enormele lipsuri se datoreaza posibilelor furturi savirsite de necunoscuti noaptea. Nu s-a dovedit suficient de convingatoare in fata oamenilor legii, care au concluzionat ca femeia sustragea aproape zilnic peste 100 de litri de motorina si zece litri de ulei. Saptamina trecuta, procurorii Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj au dispus trimiterea in judecata a Mariei Diaconescu, pentru savirsirea infractiunilor de delapidare cu consecinte deosebit de grave, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals, fapte pedepsite de Codul Penal cu pina la 20 de ani de inchisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS