11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Scurte stiri

Zece miliarde de lei pentru reparatii la linia de tramvai


Administratia craioveana intentioneaza sa aloce de la bugetul local aproximativ zece miliarde de lei pentru efectuarea lucrarilor de reparatie la linia de tramvai a RAT. Parcul de tramvaie a fost imbunatatit in ultimii ani, dar linia lasa de dorit. Autoritatile spera ca o parte din fondurile necesare sa fie alocate la rectificarea de buget, iar cealalta parte sa fie obtinute prin compensarea unor datorii intre RAT si Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova. „Exista un nivel bun al incasarilor la buget, de aproape 60%, dupa o jumatate de an. Speram sa putem aloca o parte din banii necesari reparatiilor la rectificarea bugetara. Pe de alta parte, dorim sa facem un barter, o compensare cu RAADPFL, care are datorii de unu, doua miliarde de lei catre RAT. Cei de la domeniul public se vor ocupa de reparatia pavajului de pe traseu“, a declarat viceprimarul Sorin Iordache. (B.G.)


O soferita a intrat cu masina in stilp


Un grav accident de circulatie s-a produs in noaptea de joi spre vineri, in jurul orei 2.30, pe raza comunei doljene Podari. Cosmina Adelina Puica, de 19 ani, din Craiova, aflata la volanul autoturismului personal, a pierdut controlul volanului intr-o curba usoara, la intersectia cu drumul care duce catre Vinalcool. Masina a iesit de pe carosabil si s-a oprit intr-un stilp de beton al retelei de iluminat de pe marginea soselei. In urma impactului, tinara a suferit un puternic traumatism cranian, fiind transportata la Spitalul de Urgenta Craiova in coma de gradul II. Aseara, tinara a fost transportata cu un elicopter la Bucuresti. Din primele cercetari ale politiei a rezultat ca accidentul s-a produs din cauza lipsei de experienta a conducatoarei auto, care isi luase permisul de conducere de numai citeva luni. (A.D.)


„De acum, amenzile sint mai mici!“


Lucratorii Biroului Politiei Rutiere Craiova au demarat de ieri ample actiuni de control in trafic pe linia asigurarilor de raspundere civila auto (RCA). „De acum, amenzile sint mai mici!“ – le spun, mai in gluma, mai in serios, politistii de la Circulatie soferilor care nu au incheiat asigurarea obligatorie auto pentru cel de-al doilea semestru al anului in curs. Primul craiovean care a avut, ieri-dimineata, parte de prima amenda aplicata de politisti in lei grei este Lucian N., tras pe dreapta in timp ce conducea autoturismul cu numarul de inmatriculare DJ-02-UED. Pentru ca nu a putut dovedi plata politei RCA, soferul s-a ales cu o amenda intre „doar“ 100 si 300 de lei noi, avind posibilitatea de a achita jumatate din minim (50 de lei noi) in 48 de ore. Politistii vor continua in zilele urmatoare controalele „la singe“ pe linia politelor RCA. (A.D.)


Colegiul National „Elena Cuza“ din Craiova, locul I pe tara la examenul DALF


Colegiul National „Elena Cuza“ din Craiova a ocupat locul I pe tara, din zece scoli-pilot, la examenul DALF (diploma de cunoastere aprofundata a limbii franceze), in cadrul proiectului bilingv francez realizat de Serviciul Cultural al Ambasadei Frantei la Bucuresti in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii. La proba scrisa, au participat elevii clasei a XII-a D – cistigatoarea locului I – de la CN „Elena Cuza“, iar la proba orala, eleva Otilia Ceaciru a inregistrat cea mai mare medie din tara. Aceste performante au fost obtinute fara ca prestigiosul colegiu craiovean sa aiba statut de scoala europeana. Ambitiile directorului CN „Elena Cuza“, Mircea Nastase, depasesc pe cele ale celorlalti directori, calitatea managementului acestuia fiind recunoscuta mai mult in afara tarii. (C.I.)


Demisie cu cintec la DSP Olt


Dr. Livia Teleu, director adjunct la Directia de Sanatate Publica Olt pe probleme de management si strategie, a luat ieri decizia sa demisioneze din functia pe care a detinut-o in ultimii patru ani. Oficiali ai institutiei au declarat, tot ieri, ca nu au cunostinta de gestul dr. Teleu. Coincidenta sau nu, saptamina viitoare ar urma sa soseasca la Slatina o comisie speciala a Ministerului Sanatatii, pentru efectuarea unui control al activitatii institutiei in ultimii ani. Deocamdata, nu a fost nominalizata nici o persoana care sa preia atributiile fostului director adjunct al institutiei. Conducerea DSP urmeaza sa primeasca avizul ministerului de resort pentru a organiza concursul de ocupare a postului ramas vacant. (M.M.)


Bani pentru medicamente gratuite si compensate


Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Gorj a primit 16 miliarde de lei pentru medicamentele gratuite si compensate si pentru bolile cronice. Banii provin din fondul de rezerva, de 10%, care a fost retinut pentru situatii neprevazute. Speranta Vina, directoarea CJAS Gorj, a spus ca acesti bani vor ajunge pina la sfirsitul lunii iulie. Din suma primita, 11 miliarde de lei au fost distribuiti pentru medicamentele gratuite si compensate si cinci miliarde de lei pentru decontarea medicamentelor destinate bolilor cronice. (A.I.)


Comandantul jandarmilor din Olt s-a pensionat


Inspectorul-sef al Inspectoratului Judetean de Jandarmi (IJJ) Olt, col. Ion Gheorghiceanu, a parasit ieri rindurile armei militare amintite. Printr-un ordin al ministrului administratiei si internelor, acesta a fost trecut in rezerva incepind cu 30 iunie 2005, ca urmare a indeplinirii conditiilor de iesire la pensie. Colonelul Ion Cringus, adjunct in cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române din cadrul MAI, a condus manifestarile organizate cu acest prilej. El a spus ca, pina la desfasurarea concursului pentru ocuparea functiei de inspector-sef al IJJ Olt, comanda unitatii va fi preluata de lt. col. Valentin Voicu, prim-adjunct al fostului comandant Ion Gheorghiceanu. (M.M.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU