11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDirectia Generala Anticoruptie a Internelor, luata cu asalt

Directia Generala Anticoruptie a Internelor, luata cu asalt

Sefii principalelor servicii si adjunctii procurorului Sintion au fost deja numiti in functii


Nou-infiintata structura a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), care va lupta din rasputeri pentru a stirpi coruptia din rindul propriilor angajati, a fost luata deja cu asalt. Desi oficial nu si-a inceput activitatea, Directia Generala Anticoruptie (DGA) este considerata un adevarat rai pentru cei care vor sa lucreze aici. Sperind ca vor obtine lefuri impresionante, peste 700 de politisti si-au depus dosarele pentru a participa la selectia cadrelor care urmeaza sa intre „in piine“ din septembrie.


Seful structurii, procurorul Marian Sintion, le-a taiat insa elanul scurt: „Nu va fi o institutie unde sa vii sa te imbogatesti!“ Dupa aprobarea de catre ministrul Vasile Blaga a Regulamentului de Organizare si Functionare a acestei structuri a inceput calvarul. Selectia si verificarea celor peste 700 de rapoarte depuse de cei care au solicitat transferul la aceasta unitate specializata in prevenirea si combaterea coruptiei presupune un volum impresionant de munca. Pina in prezent au fost demarate verificarile in cazul a peste 400 de persoane, provenind din rindul politistilor, jandarmilor, pompierilor, dar si celor care au solicitat un post pe linie administrativa. „Cei care considera ca indeplinesc o serie de criterii profesionale si morale pentru a face parte din DGA vor fi supusi unor controale drastice. Ei vor fi verificati de Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) a MAI, Corpul de Control al ministrului de Interne, cit si de alte institutii ale statului din sistemul de ordine si siguranta nationala“, a declarat Marius Tache, ofiter Relatii Publice la DGA. Si ca sa inteleaga toata lumea despre ce este vorba exact, mai trebuie spus faptul ca acestor verificari li se vor adauga numeroase testari psihologice si controale medicale, criteriile principale de selectie fiind performanta si onestitatea. Asadar, cine simte ca se poate descurca, n-are decit sa-si incerce norocul. „Dorim sa oferim conditii foarte bune de desfasurare a activitatii, dar cautam numai profesionisti. Directia Generala Anticoruptie nu va fi o institutie unde vii sa te imbogatesti“, a anuntat procurorul Marian Sintion, seful acestei structuri.


15 unitati teritoriale


Sediul nou infiintatei structuri va fi in sectorul 3 al Capitalei, iar, la 1 septembrie, 490 de persoane, atit cit prevede organigrama, vor incepe munca. „Se fac eforturi financiare si logistice pentru a pune la punct toate detaliile si pentru a ne desfasura activitatea in conditii optime. DGA are 15 servicii teritoriale, exact in localitatile in care exista Curti de Apel. Personalul nostru va avea atributii de Politie Judiciara, deci pe baza informatiilor obtinute vor putea fi intocmite acte premergatoare de incepere a urmaririi penale, urmind ca anchetele sa fie finalizate de procurorii cu care se va lucra in echipa“, a mai precizat Marius Tache. Activitatea zilnica a institutiei se va axa pe anchetele privind cazurile de coruptie in care sint implicati politisti, dar va efectua si teste de integritate pentru toate structurile din componenta ministerului. „Toate aceste actiuni care se vor derula in cooperare cu Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul National Anticoruptie au un scop clar: identificarea tuturor angajatilor MAI care comit fapte de coruptie“, a mai spus Tache. Verificarile tuturor celor care si-au depus dosarele pentru angajare la DGA au rolul de a stabili din start cine sunt persoanele care vor sa lucreze aici. Concret, Corpul de Control al ministrului va spune daca ofiterul respectiv a avut vreun fel de abateri, iar DGIPI va preciza daca l-a avut in supraveghere pe „X“ si daca acesta a avut legaturi cu lumea interlopa. La DGA au fost deja numiti citiva sefi de servicii, dar adjuncti ai procurorului Sintion. Este vorba despre chestorul Gelu Drajneanu si comisarul-sef Remus Span.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS