16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDinel Staicu a tras iar chiulul de la PNA

Dinel Staicu a tras iar chiulul de la PNA

Fostul patron al ex-divizionarei A Universitatea Craiova este cercetat pentru fraudarea cu citeva sute de miliarde de lei a Bancii Internationale a Religiilor


Cunoscutul om de afaceri craiovean Dinel Staicu, fostul patron al clubului de fotbal Universitatea Craiova, a tras din nou clapa procurorilor Parchetului National Anticoruptie (PNA), unde fusese citat pentru a se prezenta la audieri pe 29 iunie. „Citatia i-a fost trimisa inca de vineri, 24 iunie, insa nu s-a prezentat la audierile programate pentru ziua de 29 iunie“, a mentionat Alina Tonigaru, purtatoarea de cuvint a PNA. Faptul ca Staicu a chiulit de la intilnirea cu anchetatorii nu i-a mirat insa prea tare pe procurorii anticoruptie, carora Dinel le-a mai tras de citeva ori clapa.


Cercetat pentru utilizarea unor credite in alte scopuri decit cele pentru care au fost acordate


Reamintim ca Dinel Staicu este cercetat de procurorii Biroului de macrocriminalitate economico-financiara din cadrul Sectiei a II-a a PNA, impreuna cu o serie de functionari bancari din cadrul mai multor sucursale ale defunctei BIR, sub aspectul savirsirii infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, utilizarea creditelor in alte scopuri decit cele pentru care au fost acordate, precum si neurmarirea destinatiei acestora, conform normelor bancare.


Potrivit documentelor detinute de procurorii anticoruptie, beneficiarul direct al sumelor incasate de la cele noua sucursale ale BIR SA a fost Dinel Staicu, asociat si/sau administrator la un grup de firme constituite in acest scop si care, in afara unei sume de 7,2 miliarde de lei, achitate din credite drept avans, nu a mai restituit alte sume in contul creantelor preluate de la banca sau al creditelor angajate la sucursalele BIR SA. Intr-un comunicat al PNA se stipuleaza ca „exista indicii ca firmele din grupul controlat de Dinel Staicu nu au avut nici macar intentia restituirii catre BIR SA a sumelor incasate din debite, situatie care rezulta inclusiv din documentele intocmite de Cooperativa de Credit Rich Bank, unde Staicu detinea majoritatea actiunilor, aspect care urmeaza a fi elucidat pe parcursul urmaririi penale“.


Dinel este asteptat iar la PNA saptamina viitoare


Dupa cum rezulta din dosarul anchetatorilor, in perioada iulie-octombrie 1999, BIR a cesionat in favoarea societatilor comerciale BDJ SA Aninoasa, JIUL VULCAN SRL, FRIGORIFER SA, ABATOR MOFLENI SA, AVAB SA, MOZAC SRL, AND KRIS SRL, VLADINEX SRL, PRACTICIANUL SRL, PALADINEX SRL si REBEGA CONSULTING – toate aflate sub controlul lui Dinel Staicu – creante in valoare de 87.028.118.522 de lei, 537.509 marci germane si 919.994 de dolari. Creantele au decurs din contracte de imprumut si din garantiile aferente, in valoare totala de 444 de miliarde de lei (peste 11 milioane de euro), fiind compus din: 170 de miliarde cesiuni creanta, 269 de miliarde de lei credite bancare si patru miliarde de lei reprezentind distributii de sume catre lichidator. De precizat ca, in cele mai multe cazuri, in contractele intervenite intre acesta si reprezentantii bancari nu se faceau nici un fel de referiri la pretul cesiunii, la modalitatea si termenul de plata.


Anchetatorii au elemente ca Staicu – pentru a achita contravaloarea acestor creante preluate de el – a solicitat si a obtinut, in perioada respectiva, un numar de noua credite, din care nu a rambursat decit sume infime, creind BIR un prejudiciu evaluat, la sfirsitul lunii mai 2004, la 273 de miliarde de lei. Pina in prezent, au mai fost audiati in acest dosar trei inalti functionari bancari – Doinita Negoi, Anisoara Dudu si Valeria Tudorache – din cadrul fostei structuri a BIR – Sucursala Bucuresti, invinuiti pentru acordarea ilegala a unor credite in favoarea lui Dinel Staicu. Cit despre craioveanul Dinel, procurorii anticoruptie s-au gindit sa-l citeze din nou pentru saptamina viitoare, iar daca nici de aceasta data nu se va prezenta, anchetatorii sint hotariti sa-l „ia pe sus“ cu politia, pentru a-l aduce la audieri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS