13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNegocierile Ministerului Educatiei cu federatiile sindicale au esuat

Negocierile Ministerului Educatiei cu federatiile sindicale au esuat

Sindicalistii din invatamintul preuniversitar vor boicota deschiderea noului an scolar


Conducerea Ministerului Educatiei si Cercetarii s-a intilnit marti cu reprezentantii celor trei federatii sindicale din invatamintul preuniversitar si cu cei din invatamintul universitar, la sediul ministerului, pentru a gasi impreuna solutiile corecte si unanim acceptabile de salarizare a personalului didactic care face parte din comisiile pentru testele nationale si bacalaureat, comisiile organizate pentru admiterea absolventilor clasei a VIII-a in invatamintul liceal si profesional de stat, precum si din comisiile de examen pentru concursul de ocupare a posturilor / catedrelor vacante din invatamintul preuniversitar.


Vicepresedintele FSLI, Constantin Rada, spune ca, din punctul de vedere al sindicalistilor, negocierile au esuat, in ciuda faptului ca ministrul Mircea Miclea a emis un ordin privind salarizarea prin plata cu ora a cadrelor didactice care fac parte din aceste comisii: „Asa-zisa negociere a avut loc intre orele 9.00 si 11.00, iar ziaristilor nu li s-a permis sa intre in minister. Toate federatiile sindicale au respins categoric proiectului ministrului Miclea, declarindu-se nemultumite. Ministrul Educatiei a motivat ca nu s-au prevazut bani in buget pentru aceste examene. Ni s-a spus ca la rectificarea bugetara se vor adauga 780 de miliarde de lei, in scopul respectarii modificarilor facute in privinta salarizarii, cu toate ca imbunatatirile sint insignifiante“. Rada a confirmat zvonul potrivit caruia, incepind de luni, este posibil ca personalul didactic sa boicoteze bacalaureatul. Pozitia sa este neutra: „Noi nu-i indemnam sa nu se prezinte. Este optiunea fiecarui profesor, insa, personal, consider ca elevii nu au nici o vina. De ce sa suporte ei nemerniciile altora? Ar fi o drama pentru copii sa nu aiba supraveghetori“.


Cel mai mizerabil platiti sint presedintii, vicepresedintii, secretarii si membrii acestor comisii. Acestia vor primi aproximativ 58.000 de lei pe ora. Doar profesorii evaluatori de la testele nationale sint platiti la fel ca anul trecut. Profesorii evaluatori de la bacalaureat sint platiti ca la bacalaureatul 2004, insa numai cei care corecteaza lucrarile scrise. La probele orale si acestora li se diminueaza plata. De asemenea, Rada a dezvaluit ca nu vor fi bani pentru plata salariilor in invatamintul preuniversitar pentru lunile octombrie si noiembrie, motiv pentru care noul an scolar nu se va deschide la data stabilita, acesta debutind cu greva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS