17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSoarta cantonamentului Universitatii - la mina lui Staicu

Soarta cantonamentului Universitatii – la mina lui Staicu

Fostul patron al Universitatii Craiova, Dinel Staicu, si-a schimbat strategia prin care vrea sa devina proprietarul celor 10,5 hectare de teren din jurul cantonamentului din Lunca Jiului. Obisnuit sa-si puna planurile in aplicare, ferit de ochii lumii si cu acordul tacit al functionarilor statului, Dinel se crede in plin razboi psihologic cu autoritatile pe care le baga si le scoate din procese de cite ori i se nazare. Asa s-a intimplat si in dosarul aflat pe rolul Judecatoriei Craiova, initiat de doua mostenitoare de la care acesta a cumparat drepturile succesorale pentru 10,5 ha de teren, exact in locul in care Staicu pretinde ca a facut investitii de 20 de miliarde de lei, adica la cantonamentul echipei de fotbal. Daca la inceput a dat in judecata cinci institutii ale statului, pe parcursul procesului, „doctorul in economie subterana“ si-a mai limitat pretentiile eliminind Directia pentru Sport Dolj, Directia Silvica si ICAS Bucuresti, raminind sa se judece doar cu Comisia Locala de Aplicare a Legilor fondului funciar si cu primarul Craiovei. Ca sa nu se simta singuri, Dinel a adus in fata instantei si Comisia Judeteana de Aplicare a Legilor fondului funciar, cerindu-i acesteia sa emita titlul de proprietate pentru 6,6 ha. Pentru prima data de la inceputul procesului, Staicu recunoaste titlul de proprietate emis pe numele S. Ciurezu si M. Bazarea pentru 3,5 ha teren arabil extravilan in jurul Craiovei, „promitind“ ca va initia un nou proces pentru „indreptarea situatiei“, dupa cum se mentioneaza in documentele depuse in instanta. Deznodamintul acestui proces, de la care Dinel asteapta foarte multe, va depinde de expertiza tehnica ceruta de avocatul lui Staicu si acceptata de instanta prin care expertul va stabili daca terenul cerut de Dinel in numele SC Fotbal Club Universitatea SA apartine sau nu statului si daca este liber de constructii. In prezent, societatea care a initiat procesul nu mai exista, schimbindu-si denumirea in octombrie 2004 in Stiinta U Craiova, care, la rindul ei, a fost „inghitita“ in urma cu trei luni de alta firma a lui Staicu, SC Fotbal Stiinta Craiova. In aceste conditii, instanta ar trebui sa lamureasca mai intii care dintre numeroasele firme ale lui Dinel participa la proces. Daca ar fi adevarate recentele declaratii ale lui Adrian Mititelu, care spunea ca a cumparat pachetul majoritar de actiuni de la Stiinta U Craiova, atunci continuatorul procesului initiat de Staicu este Mititelu, cel care ar trebui sa-si revendice drepturile asupra terenului de la cantonament.


Dupa ce dosarul civil fost a suspendat de mai multe ori si repus pe rol de judecatorie, avocatul societatii lui Dinel a depus precizari la actiunea initiala, prin care cerea instantei sa oblige Comisia locala de aplicare a Legilor fondului funciar sa puna in posesie SC FC Universitatea SA Craiova cu suprafata de 6,4 ha de teren din intravilanul orasului, situata in jurul cantonamentului echipei de fotbal. De asemenea, avocatul cerea ca primul sa fie obligat sa execute de indata „punerea efectiva in posesie si inminarea titlului privind suprafata mentionata sub sanctiunea condamnarii la daune cominatorii pentru fiecare zi de intirziere“. Totodata, conform cererii avocatului, Comisia Judeteana de aplicare a Legilor fondului funciar trebuia sa emita titlul de proprietate pentru o suprafata de 6,6 ha, teren cu care Comisia locala urma sa improprietareasca firma lui Dinel. Staicu a revenit la sentimente mai bune fata de Directia pentru Sport Dolj si Directia Silvica Craiova, cerind excluderea lor din proces pe motiv ca nu mai emite nici o pretentie fata de acestea. Unul din motivele invocate in sprjinul cererii sale se refera la faptul ca pe terenul de 4,15 ha, unde se afla cantonamentul, societatea lui Staicu are amenajata „o baza sportiva si un centru de recuperare“. Acesta aduce argumente mai multe acte normative de la inceputul anilor 1990, acte care, de fapt, se refera la schimbarea administratorilor si nu la cea a proprietarilor, bunurile raminind tot timpul in proprietatea publica a statului.


Interesul poarta fesul


Desi este „doctor in economie“, Staicu ar vrea sa-l credem ca nu face diferenta intre administrare si proprietate, sustinind ca societatea care a declansat acest proces a preluat in patrimoniu baza „Centrul de recuperare de la Lunca pe baza legilor privatizarii, precum si a Legii 69/2000, referitoare la reglementarea activitatilor de educatie fizica si sport“. In felul acesta, Dinel sustine ca Directia pentru Sport Dolj nu ar mai avea in administrare centrul cu pricina, desi in urma cu citeva luni a recunoscut calitatea de administrator a DSJ, semnind cu aceasta un contract de inchiriere pentru acelasi obiectiv. Mai mult, Staicu i-a cerut aceleiasi institutii acceptul pentru efectuarea pretinselor investitii in doua terenuri de antrenament de aproape 20 de miliarde de lei. Astfel, Dinel recunoaste sau nu autoritatea unei institutii a statului in functie de interesele de moment pe care le are. Staicu isi sustine cererea de punere in posesie asupra celor 6,6 ha, prin faptul ca este deja „proprietar pe constructii, spatii, terenuri sportive si celelalte utilitati“ realizate pe terenul cerut. Fostul patron a incercat sa-si treaca in proprietate cantonamentul echipei de fotbal imediat dupa preluarea echipei, SC Fotbal Club Universitatea semnind in septembrie 2002 un protocol cu Asociatia Sportiva Fotbal Club, reprezentata de Petre Deselnicu, prin care se dorea sustinerea materiala a activitatii sportive a clubului de fotbal. Pentru a justifica proprietatea asupra bunurilor, semnatarii protocolului au invocat mai multe acte normative emise inainte de 1990, care vizau transferul bunurilor catre Universitatea din Craiova, subordonata Ministerului Educatiei si Invatamintului, si nicidecum catre societatea patronata de Staicu. Este vorba despre adresa 5931/1994 si ordinul 3/1985 care se refera la transferul unei cladiri si a unei suprafete de teren de 12.000 de metri patrati din administrarea directa a Institutului de Cercetari Agricole si Silvice Bucuresti in administrarea Universitatii din Craiova. Cu toate acestea, in protocol se mentioneaza faptul ca „4,5 ha plus alti 9.000 de metri patrati“ trec la societatea lui Staicu, terenuri pe care SC Fotbal Club Universitatea urma sa le cumpere de la eventualii mostenitori. De asemenea, clubul se angaja sa faca investitii de aproximativ 20 de miliarde lei, bani care urma sa fie recuperati de la „succesori“ in cazul in care cantonamentul ar fi fost revendicat. Cu alte cuvinte, Staicu se asigura ca nu va pierde banii pe care trebuia sa-i investeasca in obiective care, oricum, nu-i apartineau.


Pazea, vine Spinescu!


Disputa asupra bunurilor de la cantonamentul echipei de fotbal isi are radacinile in ordinul 4.162 din 1991, prin care a luat fiinta Fotbal Club Universitatea Craiova, cu personalitate juridica, club subordonat Ministerului Invatamintului si Stiintei si Universitatii din Craiova. O data cu infiintarea acestuia, sectia de fotbal a clubului Universitatea a fost desfiintata, noua structura urmind sa se autofinanteze si sa preia o parte din baza materiala a fostei sectii de fotbal. Prin protocolul 990 din august 1991, Oficiul Judetean pentru Sport a fost de acord cu trecerea in administrarea clubului de fotbal a „Centrului de recuperare Lunca si a mijloacelor fixe existente cu incepere de la 15 septembrie“. Conform protocolului, toate cheltuielile de intretinere a terenului de antrenament si a complexului urma sa fie suportate de clubul nou infiintat. Inarmata cu acte normative care atesta doar dreptul de administrare si nu de proprietate, apararea lui Staicu a cerut instantei de judecata sa accepte efectuarea unei expertize tehnice pentru a se lamuri incadrarea juridica a terenului in litigiu, precum si faptul ca acesta este liber de constructii. Expertul, cit de tehnic ar fi el, nu poate sa stabileasca de la sine putere incadrarea juridica a terenului solicitat, acest lucru demonstrindu-l doar partile aflate in litigiu. Trezita din amorteala, Primaria Craiova a facut demersurile pentru intabularea a 3,5 ha aflate in incinta cantonamentului echipei de fotbal, terenuri in care Staicu sustine ca a investit aproape 20 de miliarde de lei. Toata disputa legata de proprietatea terenului ar putea fi „rezolvata“ de celebrul expert Sergiu Spinescu, intrat in istoria orasului o data cu scandalul din jurul Lacului Craiovita si a terenului de la Statiunea Banu Maracine. Spre binele cantonamentului, toata lumea spera ca pe lista cu numele celor trei experti inaintata completului de judecata sa nu se regaseasca si „maestrul buimacit“, pe numele sau Spinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS