12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSNLO, in pragul incetarii activitatii

SNLO, in pragul incetarii activitatii

• Depozitele de carbune sint aproape pline • Cantitatea de carbune livrata a scazut cu 392.000 de tone de la intrarea lucratorilor de la CFR in greva • Minerii vor sta in concediu de odihna pina pe 10 iulie • Pierderile inregistrate de SNLO se ridica la 180 de miliarde de lei


Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) se afla in pragul incetarii activitatii din cauza grevei declansate de cele patru federatii sindicale din CFR Infrastructura. Cantitatea de carbune aflata in depozitele proprii a ajuns la peste 880.000 de tone. In aceste conditii, cantitatea de carbune care mai poate fi depozitata este de 75.000 de tone. Conducerea SNLO considera ca la aceasta situatie s-a ajuns din mai multe motive. Cel mai important este greva salariatilor din CFR, incepind cu 8 iunie, care a insemnat nerealizarea programului de livrari cu aproape 392.000 de tone de carbune, ceea ce reprezinta o realizare doar de 45% a planului. Un alt motiv al acumularii unor cantitati mari de carbune si al umplerii depozitelor il reprezinta lipsa de cerere din partea termocentralelor in perioada in care acestea au fost „trase pe dreapta“ pentru ca hidrocentralele functionau la capacitate maxima. Intreruperea transportului pe calea ferata pe ruta Berbesti – Govora, in urma cu aproximativ o luna, a condus la nelivrarea unei cantitati de 134 mii de tone de carbune.


Minerii vor intra in concediu de odihna


Minerii din cadrul SNLO vor intra in concediu de odihna incepind de duminica, 26 iunie, pina pe 6 iulie, conform unui protocol incheiat intre administratie si sindicate. Perioada de intrerupere a activitatii s-a prelungit cu trei zile, in urma declansarii grevei din CFR. In perioada de intrerupere a activitatii de productie se vor efectua doar livrari, pentru reducerea stocurilor. Productia va fi reluata pe 11 iulie. Pierderile inregistrate ca urmare a nelivrarii cantitatii de carbune programate se ridica la 180 de miliarde de lei.


Conducerea Prefecturii Gorj considera ca intreruperea activitatii SNLO va perturba o parte importanta din activitatea economica a judetului, majoritatea agentilor economici fiind profilati pe realizarea de produse, executarea de lucrari si prestari servicii pentru societatile cu profil minier.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS