11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAzil de batrini la Urgenta

Azil de batrini la Urgenta

Camera de garda a Spitalului de Urgenta Craiova adaposteste de citeva zile o batrina alcoolica. Desi din punctul de vedere al cadrelor medicale batrina este un caz rezolvat, aceasta nu poate parasi spitalul pentru ca nu are locuinta.


Oamenii fara locuinta care traiesc din cersit, epuizati de viata aspra din strada, ajung inevitabil la spital. Este singurul loc in care gasesc un pat pe care sa-si odihneasca oasele fara teama ca vor fi izgoniti, imbrinciti sau loviti, in conditiile in care in Craiova nu exista decit un azil, mult prea mic pentru a putea gazdui macar un sfert din batrinii care au nevoie de adapost si ingrijire.


Gheorghita Dumitriu, de 66 de ani, sustine ca a locuit intr-un apartament din Craiovita Noua, pina in urma cu doua-trei luni, cind fiul ei l-a vindut. Nu isi mai aminteste cum a ajuns in strada, insa nu este greu de presupus. Femeia sufera de etilism cronic si are pierderi de memorie. Este unul dintre multele cazuri sociale cu care cel mai mare spital din Oltenia se confrunta zilnic si pentru care nu se gasesc solutii.


Femeia a fost gasita fara cunostinta vineri dupa-amiaza, pe un cimp de linga Depoul CFR Craiova, de doi ziarisi care au anuntat Salvarea. Batrina a fost transportata la Spitalul de Urgenta Craiova, unde s-a constatat ca suferise un soc hipertemic pe fondul temperaturii ridicate de afara si al consumului de bauturi alcoolice. Dupa administrarea tratamentului, batrina si-a revenit. Cadrele medicale sustin insa ca nu poate fi trimisa acasa, pentru ca nu are nici un fel de acte de identitate, iar memoria ii joaca feste. Astazi spune ca are un sot in comuna Dobresti, miine neaga si sustine ca este craioveanca get-beget si ca locuieste cu fiul ei. Cadrele medicale au luat legatura cu autoritatile din comuna Dobresti, insa acestea sustin ca nu au auzit niciodata de Gheorghita Dumitriu. „Daca nu o sa-i gasim rudele, va trebui sa incepem demersurile la politie pentru aflarea identitatii ei si, in cele din urma, sa incercam sa-i gasim un loc intr-un centru medico-social“, a declarat Andrei Pana, directorul de ingrijiri al Spitalului de Urgenta Craiova.


Alta femeie care si-a gasit adapost la Urgenta este Tanti Marani. Batrina de 64 de ani sufera de ciroza hepatica cronica. O vreme a locuit pe peronul din Gara Craiova, insa viata in acel loc s-a dovedit mai grea decit isi inchipuise. In urma unei altercatii cu citiva aurolaci, batrina a ajuns cu soldul dislocat la Spitalul de Urgenta. A trecut un an de atunci. Acum Tanti vinde carti vechi linga spital, iar seara se retrage pe o canapea din holul Urgentei. Noaptea se chinuie ingrozitor, pentru ca boala i s-a agravat si are dureri cumplite, care nu o lasa sa doarma. Angajatii spitalului sustin ca refuza orice ajutor medical si ca tot ce le cere este sa nu fie alungata in strada sau trimisa intr-un centru medico-social de la tara. Aceasta a refuzat chiar si ajutorul asistentilor sociali de la Mitropolia Olteniei care se aratasera dispusi sa-i gaseasca o locuinta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS