11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSC LOTUS SA - stapina pe domeniul statului

SC LOTUS SA – stapina pe domeniul statului

Firma LOTUS SA din Tirgu Jiu a inceput in urma cu mai multe luni o actiune de modernizare a unui mare spatiu comercial situat in centrul orasului, cunoscut sub numele de magazinul Romarta. De altfel, SC LOTUS SA, condusa de omul de afaceri Ovidiu Caragea, a intrat, dupa 1989, in posesia unei mari parti din spatiile comerciale din Tirgu Jiu, un exemplu in acest sens fiind magazinul Paring. Intregul patrimoniu al SC LOTUS SA, care a apartinut statului, a fost impartit intre cei care s-au aflat la conducerea unitatii. O impartire dubioasa a spatiilor comerciale s-a produs la o societate similara – SC LITUA SA. Principalul obiect de activitate al SC LOTUS SA este inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare. Dupa modernizarea magazinului Paring, a venit rindul magazinului Romarta, insa constructorul a lucrat ilegal, cladirea fiind extinsa cu citiva metri pe trotuar.


Patru amenzi primite – lucrarile continua


Firma care se ocupa de extinderea spatiului comercial este SC PENALCO, care lucreaza in subantrepriza pentru o societate din Timisoara. Potrivit unor surse din cadrul Politiei municipale, SC PENALCO a primit pina in prezent doua amenzi, in valoare totala de zece milioane de lei, pentru ca lucrarea a afectat circulatia pe trotuar. Si Serviciul de Urbanism din cadrul Primariei Tirgu Jiu a amendat de doua ori societatea din cauza lipsei unei autorizatii speciale de construire. Aceasta trebuie sa aiba avizul Ministerului Culturii si Cultelor (MCC). Zona in care este amplasat spatiul comercial se afla sub protectia si sub monitorizarea MCC, deoarece strada respectiva este situata la mica distanta de Calea Eroilor, o componenta a Ansamblului Sculptural „Constantin Brâncusi“. Amenzile aplicate de primarie, in valoare de 45 de milioane de lei, nu i-au speriat pe constructori, care si-au continuat nestingheriti munca.


Autorizatie dupa terminarea lucrarilor…


Primarul din Tirgu Jiu, Florin Circiumaru, a declarat ca institutia pe care o conduce nu are ce sa faca, pentru a opri lucrarile. Singura solutie este aplicarea de amenzi. „Nu au autorizatii de construire definitive. Noi nu avem ce sa facem, decit sa le dam amenzi. Le trebuie aceasta autorizatie de la Ministerul Culturii. Noi am trimis mereu adrese. Ultima amenda am dat-o saptamina trecuta. Daca Ministerul Culturii isi da acceptul, pot sa construiasca in continuare. Oricum, au construit destul de mult. Probabil ca o sa fie gata lucrarea pina cind obtin autorizatia. Nimeni nu are ce sa zica. Nu stiu cit au intrat pe trotuar. Comisia de urbanism a fost mereu acolo si a dat amenzi“, a declarat Florin Circiumaru. Ilie Merfu, seful Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), nu stia de faptul ca magazinul Romarta se extinsese pe trotuar si de amenzile date de politie si primarie. Conducerea ISC Gorj a trimis abia ieri o echipa de control in zona.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS