22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePamintul a luat-o la vale la Farcasesti

Pamintul a luat-o la vale la Farcasesti

• Dupa inundatiile de acum doua saptamini, satenii din Farcasesti – Gorj se uita neputinciosi cum pamintul se duce la vale • In mod inexplicabil, oamenii se tem sa vorbeasca, dar si mai mult se tem ca munca lor va fi distrusa • Groapa adinca de 20 de metri, care a aparut la putina vreme dupa viitura, se adinceste de la o zi la alta • „Via mea ar putea sa dispara intr-o buna zi, mai sint doi-trei metri pina la ea“, a spus un localnic din Farcasesti


Urmele inundatiilor se intilnesc la tot pasul: mil, crengi sau trunchiuri de copac, nisip si gunoaie menajere intregesc peisajul la Farcasesti. Canalele colectoare au fost depasite de debitul apei. Malurile au fost rupte, iar digurile betonate parca nici nu ar fi existat. Proiectantii nu au luat in calcul situatiile extreme. Localitatea a fost „prinsa“ intre dealul din apropiere si halda de steril, in asa fel incit precipitatiile abundente ar transforma mai multe zone din comuna in lacuri. Exploatarile miniere, dar si autoritatile locale s-au implicat foarte putin in evaluarea cantitatii de apa pe care canalele ce impinzesc localitatea o pot prelua. „Traim ca intr-o groapa“, a declarat un satean care a explicat ca zona marginita de halda si de deal este locul in care se colecteaza apa. Ploile de acum doua saptamini au demonstrat acest lucru. Peste 50 de gospodarii si o scoala au suferit pagube mari de pe urma inundatiilor. Si acum se poate vedea nivelul pina la care fiecare imobil a fost sub ape. Tencuiala nu s-a uscat inca. Nici lacrimile pe care le-au varsat cei afectati de furia naturii.


Drumul a disparut


Mai multi cetateni ne-au condus spre locul in care cu mai putin de o saptamina in urma exista un drum de tara. „O portiune din drumul de pe marginea canalului a disparut pur si simplu!“, a declarat unul dintre sateni. Un tinar proaspat disponibilizat ne-a aratat locul prin care trecea poteca. Se poate observa usor cum aceasta se intrerupe brusc si cum a disparut cu dig cu tot. Canalul parca nici nu ar fi avut menirea de a prelua apa. „Pe aici mergeam la gradina, era o poteca destul de lata. Apa continua sa sape in malul canalului si mi-e frica sa nu se surpe tot!“, a marturisit unul dintre localnici. Canalul trece cu aproximativ 20 de metri sub nivelul caselor. „A aparut o gaura mare. Acum citeva zile nu era, iar ieri cind am venit pe marginea terenului, am observat ca se surpase“, au povestit localnicii.


Casele sint in pericol de surpare


Pe o latime de cinci-sase metri si de la o adincime de 20 de metri, pamintul a luat-o la vale. Mai multi pomi fructiferi si o salcie au fost practic inghititi de valul de pamint. La mai putin de 20 de metri, mai multi copii se jucau in apa. Satenii se tem ca inca un val de alunecari ar putea primejdui viata copiilor, care obisnuiesc sa stea foarte mult in zona. De asemenea, culturile agricole care se invecineaza cu respectivul canal pot fi afectate serios de surpare. „Via mea ar putea sa dispara intr-o buna zi, mai sint doi-trei metri pina la ea“, a spus un tinar caruia ii era frica de urmarile pe care le-ar putea avea inca un val de surpari. Si avea si de ce sa-i fie, pentru ca inca o crapatura in malul inalt a inceput sa se formeze. In orice clipa o alta portiune din terenul sau ar putea ajunge in apa. Casele sint la aproximativ 50 m de canal, iar o destabilizare a terenului ar putea avea urmari tragice pentru foarte multi localnici. Apele inca aduc nisip si mil. O buna parte din canale erau colmatate inainte de inundatii, altele s-au colmatat dupa inundatiile din 20 mai. Satenii spera ca autoritatile sa intervina, sa impiedice producerea unui dezastru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS