6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDinu Patriciu - pus in libertate de judecatori

Dinu Patriciu – pus in libertate de judecatori

• Presedintele ROMPETROL este cercetat pentru evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune cu consecinte deosebit de grave, prejudiciul total ridicindu-se, potrivit anchetatorilor, la peste 900 de miliarde de lei • Retinut de procurori pentru 24 de ore, omul de afaceri Dinu Patriciu a fost pus in libertate in noaptea de vineri spre simbata, judecatorii Tribunalului Bucuresti considerind ca nu se impune cercetarea sa in stare de arest preventiv


Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, impreuna cu politisti din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române – Directia de Investigare a Fraudelor si Directia Cercetari Penale, precum si cu specialisti de la Oficiul National pentru Prevenirea si Spalarea Banilor au efectuat verificari si acte de urmarire penala sub mai multe aspecte care tin de derularea activitatii postprivatizare a SC PETROMIDIA SA. In acest dosar s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de Dan Costache Patriciu (cunoscut drept Dinu Patriciu), Florin Eric Chis, Sorin Marin, Alexandru Nicolcioiu – care reprezinta conducerea societatii, pentru savirsirea infractiunilor de evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune cu consecinte deosebit de grave.


Investitii doar de forma


Conform probelor adunate la dosar de anchetatori, ROMPETROL INTERNAŢIONAL LTD, cu sediul in Insulele Virgine (paradis fiscal) reprezentata de Dinu Patriciu, a incheiat pe 3.09.2001 un acord de imprumut cu THE ROMPETROL GROUP BV Olanda, reprezentata de John Works, conform caruia urma sa primeasca de la aceasta din urma societate suma de 15 milioane de dolari.


La 1.11.2001, in baza acordului incheiat la 3.09.2001, a fost incheiat un contract de novatie, conform caruia ROMPETROL LTD, reprezentata de Dinu Patriciu, urma sa plateasca suma de 15 milioane de dolari catre ROMPETROL SA, reprezentata de Alexandru Bucsa. Consecinta tuturor acestor acte mentionate este aceea ca pe 16.07.2002 si pe 17.07.2002, THE ROMPETROL GROUP BV Olanda si ROMPETROL LTD si-au onorat obligatia catre ROMPETROL SA asumata prin contractul de cesiune si contractul de novatie.


La aceleasi date, aceste sume au fost virate de ROMPETROL SA in conturile PETROMIDIA SA cu titlul de majorare capital, ROMPETROL fiind sursa atrasa de THE ROMPETROL GROUP BV Olanda la PETROMIDIA SA. Aceste aspecte rezulta din controlul Garzii Financiare Centrale si din analiza Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, care releva indicii de savirsire a infractiunii de spalare de bani. Astfel, din Informarea nr. S/II/427/2004 a Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor rezulta ca suma de 30 de milioane de dolari raportata de SC ROMPETROL SA la SC PETROMIDIA SA a fost utilizata la 17.07 2002 si 18.07.2002 pentru plata materiei prime livrate de catre THE ROMPETROL GROUP BV Olanda. Majoritatea sumelor incasate de la THE ROMPETROL GROUP BV Olanda au fost restituite in aceeasi zi, aceleiasi societati cu titlu contravaloare facturi. Aceste transferuri financiare sint confirmate si de Nota Garzii Financiare nr.344/14.04 2003 completata de Nota de Constatare din 8 mai 2003. In baza documentelor amintite, procurorii au ajuns la concluzia ca o parte din sumele aduse ca aport la capitalul social al SC PETROMIDIA SA de catre THE ROMPETROL GROUP BV Olanda si ROMPETROL SA au fost utilizate de THE ROMPETROL GROUP BV Olanda in interes propriu. De asemenea, informarea oficiului concluzioneaza ca, din suma totala de 51 de milioane de dolari investita in România de catre THE ROMPETROL GROUP BV Olanda, suma de 46 de milioane de dolari a fost transferata inapoi la extern, din care 34 de milioane de dolari direct la THE ROMPETROL GROUP BV Olanda. Din conturile deschise de THE ROMPETROL GROUP BV Olanda in România a fost transferata la extern, in conturile proprii si in conturile SC ROMPETROL INTERNATIONAL LTD, suma totala de 59 de milioane de dolari.


Privatizare cu un prejudiciu de 663 de miliarde de lei


Totodata, prin corespondenta purtata intre John Works si Alexandru Bucsa, in perioada 15.10 -01.11.1999, rezulta ca ROMPETROL a continuat faza de exploatare din acordul EPSA pe riscul si cheltuiala statului român, iar suma pe care urma sa o primeasca este considerata „o garantie a bugetului statului român“. Tot din aceasta corespondenta rezulta ca cei doi au cautat solutii pentru insusirea acestei sume cuvenita bugetului de stat.


Fata de cele expuse, reiese ca obligatia asumata in contractul de privatizare – aceea de majorare a capitalului social din surse proprii sau atrase pe numele cumparatorului la SC ROMPETROL RAFINARE SA – s-a executat, in realitate, din banii cuveniti bugetului de stat, aspecte care, in masura in care ar fi fost cunoscute de AVAS, ar fi condus la aplicarea pactului comisoriu de grad IV, prevazut in contract, cu consecinta redobindirii de catre statul român a pozitiei de actionar majoritar la SC ROMPETROL RAFINARE SA.


Procurorii au retinut in sarcina invinuitilor faptul ca investitiile tehnologice angajate prin incheierea contractului de vinzare-cumparare actiuni SC PETROMIDIA SA nr.29/2000 au fost efectuate fie din fondurile SC PETROMIDIA SA (SC ROMPETROL RAFINARE SA), fie din sumele cuvenite bugetului de stat conform HG 157/1993 cu modificarile ulterioare, in timp ce THE ROMPETROL GROUP BV Olanda a omis cu stiinta sa comunice APAPS adevarata sursa de efectuare a investitiilor, astfel incit, daca APAPS ar fi cunoscut acest aspect, ar fi trebuit sa puna in executare conditia de luare in plata a actiunilor puse in gaj si schimbata structura actionariatului societatii, fiind creat in acest mod un prejudiciu in suma de 221.014.575.000 lei aferent primului an investitional si suma 442.029.050.000 lei, aferent celui de-al doilea an investitional (in total pentru primii doi ani investitionali, 663.043.625.000 lei).


Fata de cele expuse, in sarcina lui Dinu Patriciu s-a retinut savirsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si spalare de bani, fapte pedepsite cu pina la 20 de ani de inchisoare.


Evaziune fiscala de 251 de miliarde de lei


Totodata, din procesul-verbal nr.8748/22.10.2003 al Directiei Controlului Fiscal Constanta rezulta ca, in perioada 2002-2003, SC ROMPETROL RAFINARE SA Navodari a acordat un imprumut catre SC RAFO SA Onesti in cantitate de 22.085,864 tone benzina. Din aceasta, cantitatea de 4.168,351 tone benzina a fost scazuta din stocul de produse finite al SC RAFINARIE STEAUA ROMÂNA SA existent in custodie la SC ROMPETROL RAFINARE SA Navodari, asa cum rezulta din notele de greutate nr.178 si 292 din 5.02.2002. Aceasta cantitate a fost livrata catre SC RAFO SA Onesti prin SC OIL TERMINAL SA, livrarea efectuindu-se fara documente justificative, doar pe baza unei corespondente intre cele doua societati comerciale, din care rezulta ca SC ROMPETROL RAFINARE SA Navodari acorda cu imprumut cantitatea de 4.168,351 tone benzina.


Analizind documentele care le-au fost puse la dispozitie, organele de control au constatat ca aceasta cantitate de benzina a fost „imprumutata“ catre SC RAFO SA Onesti fara documentele legale de livrare, in fapt realizindu-se o „vinzare mascata“ urmare a careia SC ROMPETROL RAFINARE SA Navodari nu a evidentiat in contabilitate veniturile din produsele finite „date cu imprumut“, constatindu-se un prejudiciu total de aproximativ 251 de miliarde de lei, alcatuit din 180.630.477.821 lei acciza si 66.722.561.177 lei TVA. Anchetatorii au constatat ca produsele finite „imprumutate“, vindute in realitate catre SC RAFO SA Onesti fara documente de livrare si fara a se inregistra veniturile in contabilitate, sint imputabile si depind decizional de atributiile membrilor Consiliului de Administratie, respectiv Dinu Patriciu, Florin Eric Chis, Sorin Marin, Alexandru Nicolcioiu.


Intii arestat, apoi eliberat


Considerind ca probele de la dosar sint concludente, procurorii DIICOT au dispus prin ordonanta, in noaptea de joi spre vineri, punerea in miscare a actiunii penale si retinerea lui Dinu Patriciu pe o perioada de 24 de ore, pentru savirsirea infractiunilor retinute in sarcina sa. Apoi, vineri seara, l-au prezentat pe omul de afaceri Dinu Patriciu in fata judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pe o perioada de 29 de zile. Dupa mai multe ore de audieri si dupa o deliberare indelungata, judecatorii au decis insa ca nu se impune cercetarea lui Patriciu in stare de arest preventiv, dispunind punerea acestuia in libertate. Dupa pronuntarea sentintei, la circa patru ore de la inceperea procesului in care procurorii Parchetului General au cerut arestarea preventiva a presedintelui ROMPETROL, acesta a iesit cu ochii in lacrimi pe usa tribunalului, declarind ca in spatele acestor actiuni a caror tinta este s-ar afla Ion Iliescu si Ioan Talpes.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS