16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratia Financiara Craiova - paradisul evazionistilor

Administratia Financiara Craiova – paradisul evazionistilor

• Ani de zile, nici un inspector nu a indraznit sa execute silit firmele cu datorii de miliarde de lei la bugetul de stat • Un raport al Camerei de Conturi Dolj condamna atitudinea conducerii AFP Craiova, caracterizind situatia ca „inadmisibila“


Functionarii din cadrul finantelor doljene au pus umarul din greu la imbogatirea anumitor patroni, prin lipsa totala de reactie in ceea ce priveste recuperarea datoriilor pe care firmele acestora le-au acumulat de-a lungul timpului la bugetul de stat. Amploarea fenomenului este asemanatoare cu situatia creata de Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj care a acordat mii de miliarde de lei TVA anumitor societati comerciale care, ulterior, au disparut subit de pe piata. De data aceasta, „magareata“ a cazut pe conducerea Administratiei Financiare Craiova, condusa de Maria Filip si Vicentiu Iordache, care a adoptat insa o metoda mult mai subtila: nu a luat nici o masura pentru recuperarea datoriilor de zeci de miliarde de lei, facindu-se ca ploua atunci cind trebuia sa-i execute silit pe restantieri. Aceasta a fost si concluzia inspectorilor de la Camera de Conturi Dolj, care au declansat in urma cu doua luni un control de proportii la AFP Craiova.


Pentru ca numarul firmelor cu datorii la buget era foarte mare, inspectorii au verificat prin sondaj 55 de societati comerciale care aveau obligatii neachitate de aproape 2.000 de miliarde de lei, reprezentind jumatate din totalul restantelor raportate la sfirsitul anului 2004. Dupa ce au verificat documentele detinute de AFP, inspectorii Camerei au constatat ca jumatate dintre firmele controlate nu efectuasera plati catre bugetul statului sau platisera sume infime, printre acestea numarindu-se Asociatia Sportiva Fotbal Club Extensiv, Univeristatea FC Craiova, Petrolux SRL sau Arpo SA. Conform notei de control, gradul scazut de colectare a creantelor bugetare a fost determinat de ineficienta masurilor de executare silita. De exemplu, asa cum rezulta din raportarile transmise de AFP Craiova catre DGFP Dolj, volumul incasarilor realizate pe seama executarii silite a totalizat doar 75 de miliarde, adica 2% din totalul incasarilor. Nici aceasta suma nu a fost obtinuta ca urmare a eforturilor deosebite depuse de functionarii AFP care trebuia sa plece pe teren, ci s-a datorat indisponibilizarii conturilor din Trezorerie detinute de firmele restantiere, adica angajatii AFP au ales calea cea mai usoara. Atitudinea manifestata de Administratia Financiare Craiova i-a nedumerit pe inspectorii Camerei care, in nota de control, scriu negru pe alb: „Este de neinteles lipsa unor actiuni in masa cu privire la infiintarea de popriri la terti, respectiv popriri asupra veniturilor de incasat de catre agentii economici ca urmare a productiei, prestatiilor sau serviciilor realizate – procedura cea mai usor si sigura de executare silita“. Realitatea a demonstrat insa ca functionarilor AFP nu le-a fost deloc usor sa aplice legea, probabil de teama sa nu strice interesele pe care le aveau anumiti sefi din DGFP in a pastra respectiva stare de fapt. Conform notei de control a Camerei, in anul 2004 doar trei firme au fost „pedepsite“ de angajatii Administratiei Financiare pentru o suma nesemnificativa, doar 2,9 miliarde de lei. Inspectorii financiari i-au gasit raspunzatori pentru acest lucru pe seful Serviciului Colectare, Executare Silita Persoane Juridice, Petre Sandu, si pe seful adjunct al AFP, Vicentiu Iordache.


Portarul a semnat somatia de plata in locul administratorului


De apatia administratiei au profitat anumiti patroni din Craiova, care si-au mutat patrimoniul de pe o firma pe alta, situatie in care finantistii nu mai puteau sa le execute silit, intrucit societatile respective nu mai desfasurau activitate si nu mai aveau nici un fel de bun in patrimoniu.


Un caz concret a fost descoperit de inspectorii Camerei la Sc Coremi Sa, care si-a mutat bunurile la Sc Coremind SA, avind aceiasi actionari, iar dupa aceasta si-a cerut singura reorganizarea judiciara. Prin aceasta metoda, datoriile de peste 110 miliarde de lei nu mai pot fi executate silit de catre Administratia Financiara. Aceeasi situatie au gasit-o inspectorii si la Sc Olmec Sa care si-a transferat bunurile ca aport la noua societate, Investitii Olmec SA, scapind de plata unei datorii de 51 de miliarde de lei. Conform notei de control, lipsa de reactie a functionarilor AFP a mers pina intr-acolo incit acestia au acceptat ca somatiile de plata pe care le trimiteau sa fie confirmate de portari sau gestionari. Este cazul SC Touring SRL, unde patru somatii trmise in perioada 2003-2004 au fost confirmate de portar, iar, la Asociatia Sportiva FC Extensiv, alte patru somatii au fost confirmate de gestionar. Situatia intilnita a fost catalogata de Camera de Conturi ca „inadmisibila“. Functionarii AFP au calcat strimb si in privinta platii impozitului pe veniturile din salarii. Examinind evidentele fiscale, inspectorii Camerei au descoperit 271 de firme care datorau bugetului peste 84 de miliarde de lei. Numai ca, angajatii AFP nu stiau componenta soldurilor la data de 31 decembrie 1998, motiv pentru care nu-si puteau da seama care dintre aceste datorii erau deja prescrise. De asemenea, controlul a scos la iveala mai multe documente de plata cu sume nesemnificative, achitate de persoane neidentificate, acte aflate in apropierea termenului de prescriptie, al caror singur scop a fost intreruperea respectivului termen. De exemplu, Sc Train Bier SRL Craiova a prezentat in octombrie anul trecut un sold al obligatiilor restante de 3,6 miliarde de lei, suma in care se includeau si impozite pe salarii, restante din… 1999. Timp de cinci ani, nici un functionar al AFP nu a mai trecut pragul Train Bier, probabil si pentru faptul ca, inainte de expirarea termenului de prescriptie, in 2002, o persoana a depus „fabuloasa“ suma de 4.000 de lei, pe care, culmea, a impartit-o in patru: 1.000 de lei pentru impozitul pe salarii, 1.000 pentru accize, iar restul pentru alte taxe. Si aceasta in conditiile in care societatea nu avea restante la plata accizelor! Cazurile semnalate de inspectorii Camerei de Conturi demonstreaza, inca o data, „profesionalismul“ functionarilor AFP, care au permis firmelor datoare sa-si schimbe sediile si sa dispara cu datorii cu tot chiar de sub nasul lor. Asta, daca nu cumva, tocmai acesta era scopul final!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS