11.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Scurte stiri

25 de ambasadori, invitati la seara doljeana organizata de principele Radu


Prezent la Craiova, impreuna cu familia regala, pentru a asista la slujba de Inviere de la Catedrala „Sfintul Dumitru“, principele Radu a reinnoit invitatia catre oficialitatile locale de a organiza o seara doljeana la Palatul Elisabeta din Capitala. Evenimentul, la care vor participa 50 de personalitati craiovene din toate domeniile, va avea loc pe 9 iunie, scopul fiind acela de a conecta Doljul la viata economica europeana. Cu aceasta ocazie, vor fi invitati la intrunire ambasadori din 25 de state, a promis principele Radu de România.


CJ Dolj preia prin hotarire de guvern zeci de hectare de teren ale Armatei


Consiliul Judetean (CJ) Dolj se va intruni in aceasta saptamina, intr-o sedinta extraordinara, pentru a aproba promovarea unei hotariri de guvern prin care sa preia in patrimoniu unitatile militare dezafectate din jurul Aeroportului Craiova. Administratia doljeana a purtat tratative cu Statul Major General (SMG) al Armatei, de mai bine de doi ani, pentru preluarea acestor active, pe care doreste sa le transforme intr-un centru expozitional. „Sint terenuri foarte bune, pentru ca beneficiaza de utilitati, iar cladirile se afla intr-o stare acceptabila. Cum se vor repartiza, vom vedea dupa cum se va mentiona in ordonanta de guvern pe care o promovam. O parte dintre active urmeaza sa revina Aeroclubului Oltenia“, a declarat Ion Prioteasa, presedintele CJ Dolj. Suprafata care ar urma sa intre in custodia consiliului judetean masoara citeva zeci de hectare.


Director nou la taxele si impozitele craiovene


Primaria Craiova a instalat ieri in functie un nou director la Directia de Taxe si Impozite din cadrul administratiei orasului, in persoana lui Ion Vacariu, fost director economic in cadrul Consiliului Judetean (CJ) Dolj si angajat al Bancii Internationale a Religiilor (BIR). Vacariu va indeplini aceasta functie, pina la organizarea unui concurs, cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP). Pina in prezent, functia a fost ocupata, tot interimar, de ex-deputatul Neculai Grigoras, care a renuntat la post dupa ce a fost ales pentru un nou mandat la sefia PSD Craiova. Aceasta deoarece statutul de functionar public pe care il avea Grigoras era incompatibil cu functia de conducere pe care o ocupa la filiala locala a unui partid politic.


Ziua Tineretului, sarbatorita la Motru


Pe 2 mai, de Ziua Tineretului, in municipiul Motru s-au desfasurat o serie de activitati culturale si sportive care au demarat la ora 10.00 si s-au sfirsit la ora 24.00. La spectacolul in aer liber care s-a tinut in fata Casei Sindicatelor din Motru au participat peste 200 de tineri. Ei au admirat si aplaudat citeva formatii de muzica si dansuri moderne, dupa care au cintat si dansat cu formatia Hi-Q. Ziua s-a incheiat cu un foc de artificii, care a putut fi admirat si de locuitorii orasului. Toate aceste activitati s-au desfasurat sub atenta supraveghere a agentilor de ordine publica, dar interventia acestora nu a fost necesara. Serbarea a fost organizata de primarul municipiului Motru, ing. Dorin Hanu, care este foarte receptiv la problemele tinerilor din municipiul pe care il gospodareste. „Avem datoria sa incercam sa imbunatatim conditiile de viata ale numerosilor tineri din orasul nostru si sa realizam proiecte care sa ii motiveze sa ramina aici“, a afirmat edilul-sef intr-o sedinta a Consiliului Local Motru.


Magistrala de gaze Craiova – Segarcea, estimata la 200 de miliarde de lei


Administratia doljeana a anuntat ieri ca a primit studiul de fezabilitate pentru magistrala de gaze Craiova – Segarcea, ale carei lucrari de executie se spera sa fie demarate pina la finele acestui an. Conform presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, magistrala a fost estimata, dupa studiul efectuat de GAZ PROIECT Brasov, la aproximativ 200 de miliarde de lei. „Studiul este comandat de TRANSGAZ Medias, iar, o data cu finalizarea lui, putem sa demaram procedura de licitatie publica pentru executarea lucrarilor. Avem deja alocate de la bugetul judetean 25 de miliarde de lei pentru acest an, ceea ce inseamna ca pina in toamna putem sa tinem licitatia si sa incheiem un contract de executie pentru un tronson“, a declarat Ion Prioteasa. Gazele urmeaza sa fie aduse din zona Turburea – Gorj, cu punct terminus la Popoveni, in apropiere de Craiova, unde se vor amenaja citeva vane de reglare a presiunii.


Concursul national de poezie si muzica folk „Florile Independentei“


Cea de-a XVI-a editie a Concursului national de poezie si muzica folk „Florile Independentei“ are loc in perioada 5-8 mai, la Calafat, si se desfasoara sub egida Ministerului Educatiei. Concursul este dedicat razboiului de independenta din 1877. Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Dolj spune ca la competitie vor participa echipaje de elevi din clasele IV-XI din aproape toate judetele tarii, pe categorii de virsta si sectiuni diferite. Juriul va fi alcatuit din personalitati culturale, iar premiile acordate elevilor vor fi atractive.


Finantare din Olanda pentru Spitalul Orasenesc Strehaia


Asociatia XXI din Strehaia, judetul Mehedinti, a obtinut o donatie de 23.000 de euro de la fundatia olandeza OVEA Assen. Dupa cum a declarat Daniel Bora, presedintele asociatiei mehedintene, banii urmeaza sa fie cheltuiti pentru renovarea unei parti a Spitalului Orasenesc Strehaia. „Aceste fonduri nu sint primele de acest gen, ci asociatia noastra a obtinut si anul trecut 10.000 de euro din Olanda pentru acelasi spital, in cadrul caruia am renovat o parte din Sectia de ginecologie. De asemenea, Asociatia XXI, desi tinara ca virsta, doar trei ani de la infiintare, desfasoara in paralel un proiect cu activitati pentru tineret intitulat «Else», proiect pentru care am obtinut, la sfirsitul anului trecut, finantare in valoare de 15.500 de euro de la Fundatiile Olandeze de Cooperare pentru Europa Centrala si de Est“, a spus Daniel Bora.


Trei dosare penale pentru soferi bauti


Trei doljeni s-au ales cu dosare penale a doua zi de Paste, pentru ca s-au suit bauti la volan. Gelu Miu, de 33 de ani, din Dabuleni, a fost surprins pe raza comunei Sadova la volanul unei Dacii 1310, avind o imbibatie alcoolica de 1,08 mg/l alcool pur in aerul expirat. Concitadinul acestuia Gabriel Ratoiu, de 36 de ani, a avut si el „bafta“ de a fi prins de politisti la volanul unui autoturism Aro, avind o imbibatie alcoolica de 0,55 mg/l alcool pur in aerul expirat. Acelasi „noroc“ l-a avut si craioveanul Daniel Cirstea, de 36 de ani, care a fost tras pe dreapta de politisti, pentru a fi pus sa sufle in fiola etilotestului electronic. Aparatul a indicat o alcoolemie de 0,62 mg/l. Toti trei au ramas fara permise si urmeaza sa dea explicatii in fata procurorilor, pentru ca au condus sub influenta alcoolului.


Instructor auto decedat intr-un accident


Mai multe accidente rutiere s-au petrecut, de Paste, pe soselele din Mehedinti. Doua persoane au decedat si alte doua au fost ranite intr-un accident produs luni seara, in jurul orei 21.00, pe DN 6, in afara localitatii Prunisor. Din cauza vitezei neadaptate la conditiile rutiere, severineanul Catana Radu, de 60 de ani, instructor auto, a plonjat cu autoturismul de serviciu, marca VW Golf, de la o inaltime de trei metri intr-o portiune excavata, unde se construia un cap de pod. In urma impactului, conducatorul auto, impreuna cu pasagera de pe bancheta din spate, Ciucea Roza, de 56 de ani, au decedat pe loc, iar alte doua persoane aflate pe locurile din spate, Ghimpau Alin si Ghimpau Ana-Maria, au fost grav raniti, fiind transportati de urgenta la Spitalul Judetean Mehedinti, respectiv la Spitalul de Urgenta Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS