11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDirectorii bazelor sportive din Craiova nu stiu ce administreaza!

Directorii bazelor sportive din Craiova nu stiu ce administreaza!

• Unde au disparut terenurile din cantonamentul echipei de fotbal Stiinta Craiova? • DTS a semnat un contract cu Dinel Staicu, pierzind pe drum citeva mii de metri patrati de teren


Fostul militian devenit de citiva ani doctor in economie politica si om de afaceri, Dinel Staicu, va ramine in istoria privatizarii industriei postdecembriste românesti ca inventatorul metodei dupa care un obiectiv intii il zugravesti si pe urma il iei in contul banilor dati pe vopsea. Marturie stau si azi abatoarele de la Podari si Mofleni, intrate in circuitul firmelor lui Dinel prin metoda amintita. Pe masura ce a trecut timpul, metodele de preluare au suferit modificari in sensul ca au devenit mult mai elaborate si mai greu de descilcit, dar in mare ele au pastrat metodologia de baza, dovedita in timp imbatabila. Ultimul obiectiv, deocamdata, pe care „doctorul“ a pus ochii este baza de antrenament a echipei de fotbal Stiinta Craiova, de pe bulevardul Stirbei Voda din municipiu, care si-a deschis portile pentru Dinel in anul 2002, o data cu preluarea echipei de catre acesta. Atunci, sponsorul fotbalistilor olteni pe care i-a adus in sapa de lemn si aproape in divizia B a incheiat un contract de prestari servicii cu Directia Judeteana de Tineret si Sport, care nu avea decit calitatea de administrator al bazei, nu si cea de proprietar.


Construita la sfirsitul anului 1980, baza sportiva din bulevardul Stirbei Voda din Craiova a intrat in patrimoniul Universitatii, fara prea multe documente, baza construindu-se la comanda conducerii comuniste de catre un trust de constructii pe un teren care atunci era al tuturor. In anul 1986, Universitatea din Craiova a predat baza sportiva Directiei pentru Tineret si Sport, adica Ministerului Tineretului si Sportului, care acum, prin Agentia Nationala de Sport, este proprietarul complexului sportiv format dintr-un microhotel. In ceea ce priveste terenul din jurul microhotelului (aproximativ 5.000 mp), nici macar conducerea DTS Dolj nu stie cui apartine, dar nici nu poate dovedi ca este al Ministerului Tineretului si Sportului. In oras circula de mai mult timp zvonul conform caruia terenurile de la baza de antrenament ar fi fost luate de Dinel Staicu, inca patronul echipei de fotbal Stiinta Craiova. Daca zvonul s-ar dovedi adevarat, asta ar insemna ca ministerul detine microhotelul, iar Staicu terenurile din jur. In felul acesta, reprezentantii ministerului ar trebui sa se roage de Staicu sa le dea voie sa intre pe proprietatea acestuia pentru a avea acces in cladire.


Administratorul bazelor sportive mai crede ca proprietatea se dovedeste cu vorbe


Dupa ce fotbalistii au trecut de la statutul de salariati ai unei intreprinderi socialiste si de la sistemul de premieri in Dacii sau Aro la statutul de profesionisti cu contract cu multe zerouri, de echipa de fotbal pe care generatia regretatului Oblemenco si mai apoi Balaci, Cirtu, Camataru si ceilalti au dus-o la rangul de „iubire alb-albastra“ si „Craiova Maxima“ s-a cam ales praful in decurs de doar citiva ani.


Ultimul detinator pentru care echipa a devenit piatra de moara este Dinel Staicu, caruia i s-a nazarit ca nu mai poate sa o tina. Acesta a creat o adevarata isterie in oras si a lansat tot felul de variante, care de care mai nastrusnice, dupa ce a stors tot ce se putea stoarce ca imagine din echipa. In anul 2002, Dinel Staicu a preluat echipa de fotbal de la Gigi Netoiu, devenind pentru putin timp un fel de salvator al „Craiovei Maxima“. In acelasi an, Dinel, prin societatea Fotbal Club Universitatea SA Craiova, a incheiat cu Directia de Tineret si Sport Dolj un contract de prestari servicii, nr. 151 din 24 februarie 2002, desi echipa a fost preluata mult mai tirziu, in iulie 2002. Obiectul contractului l-a constituit „contravaloarea prestarilor de servicii efectuate pentru activitatea sportiva din incinta Microhotel Sport, situat in Craiova, strada Stirbei Voda nr. 104“, asa cum este stipulat in continutul contractului semnat din partea DTS de directoarea Daniela Popa si de directorul administratiei bazelor sportive, Nicolae Braun. Intelegerea era parafata pe un an, cu drept de prelungire. Directia se obliga sa-i puna la dispozitie societatii lui Staicu mijloacele fixe si obiectele de inventar si sa-i permita beneficiarului „sa faca imbunatatiri si dotari la spatiile si terenurile folosite in vederea sporirii eficientei acestora in procesul de pregatire a sportivilor, dotari care la terminarea contractului ramin Microhotelului Sport“. Nicaieri in contract nu este mentionata suprafata de teren care i se pune lui Staicu la dispozitie si nici pe listele de inventar cu care s-a facut predarea mijloacelor fixe nu se regaseste vreun metru patrat de pamint, lucru recunoscut de directorul bazelor sportive Dolj, Nicolae Braun. „Cele doua terenuri de antrenament, situate in imediata vecinatate a microhotelului, sint ale Ministerului prin Agentia Nationala pentru Sport, noi fiind doar administratorii. In contract, este adevarat, nu este mentionata nici o suprafata de teren si nici in listele de inventar nu se face vreo mentiune la teren, pentru ca am considerat totdeauna ca pamintul acela, care a fost o mlastina, este al bazei“, a spus Nicolae Braun.


A pierdut Staicu 20 de miliarde de lei?


Directorii de la Directia Tineret si Sport habar nu au ce administreaza in municipiul Craiova din moment ce directoarea generala Daniela Popa sustine ca amanuntele le cunoaste directorul bazelor sportive, iar acesta o tine una si buna ca terenurile de antrenament in suprafata de aproximativ 5.000 mp sint foste mlastini transformate de Dinel in terenuri de sport, care dintr-o greseala nu au fost trecute in contractul de prestari servicii incheiat cu Staicu. Profitind de brambureala din capul functionarilor de la DTS, patronul echipei de fotbal s-a lansat in investitii de miliarde de lei in conditiile in care art. 3 din contract facea referire la faptul ca imbunatatirile trebuia sa ramina microhotelului la terminarea contractului. Pe locul fostei mlastini de linga hotelul bazei de antrenament, Staicu a inaltat terenul cu aproximativ un metru, construind doua terenuri de fotbal, unul cu gazon natural si celalalt cu iarba artificiala, care nu se regasesc in inventarul Directiei de specialitate de la Dolj. De asemenea, patronul a schimbat mobilierul din microhotel, a deratizat si a mai dat cu vopsea pe unde aceasta era coscovita. Toate astea l-ar fi costat pe Dinel, dupa spusele functionarilor DTS, aproximativ 20 de miliarde de lei. Din experienta ultimilor 15 ani, Staicu nu a investit niciodata un leu fara sa si-l recupereze inmiit, fapt pentru care este greu de crezut ca a inmormintat 20 de miliarde de lei de dragul urmatorului chirias al bazei sportive. Asta daca nu cumva intentioneaza sa cumpere chiar el microhotelul dupa metoda brevetata: vopsit si luat! Din moment ce Ministerul Turismului si Sportului, proprietarul bazei de antrenament administrata de DTS Dolj, a lasat undeva pe drum terenurile care inconjoara microhotelul, neintabulindu-le la cartea funciara, nu este greu de presupus ca ele sint ale lui Staicu, avind in vedere si investitiile facute de acesta.


Nici urma de terenuri


Nicolae Braun a sustinut tot timpul ca terenurile amenajate de Dinel sint ale MTS, desi documentele existente il contrazic. Sub numarul cadastral 13.743, imobilul constructie situat in Craiova, bulevardul Stirbei Voda nr.104, fost 122, cu destinatie Centru de recuperare sportiva, in suprafata construita de 945 mp, regim de inaltime P+1 si 106 incaperi este proprietatea Ministerului Tineretului si Sportului din anul 1987. Nicaieri nu se mentioneaza ca MTS ar detine si alte terenuri in afara de cel pe care s-a construit. Asa ca ori MTS nu stie ce proprietati are, ori Nicu Braun stie mai mult decit vorbeste! O alta varianta mult mai credibila, bazata pe faptul ca ambele terenuri de antrenament nu au facut obiectul contractului de prestari servicii incheiat cu Dinel, este aceea ca Staicu era de mult proprietarul lor. Intrebarea este de la cine le-a luat!?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS