21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConstructiile, paradisul muncii la negru in Olt

Constructiile, paradisul muncii la negru in Olt

Ultimul control efectuat saptamina trecuta in judetul Olt, in cadrul campaniei nationale privind identificarea cazurilor de munca fara forme legale in domeniul constructiilor, a scos la iveala faptul ca inca exista agenti economici care folosesc munca la negru. Inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Munca Olt au controlat 55 de firme de constructii sau puncte de lucru ale acestora, unde prestau activitate peste 2.000 de salariati. Cu ocazia verificarilor, s-au constatat nenumarate deficiente atit in domeniul relatiilor de munca, cit si in cel al securitatii si sanatatii in munca.


Sanctiunile contraventionale aplicate pentru incalcarea prevederilor Codului Muncii au insumat 55 de milioane de lei, iar pentru incalcarea altor prevederi legale inspectorii au apelat la avertismente. Din rindul constructorilor au primit avertismente firmele SC Consrep Construct SRL, SC Corpan Serv Cons SRL, SC Stelion SRL Slatina, SC Instalatii SA, SC AEG SRL Slatina, SC Universal Invest SRL, SC Constructii Dumitra SRL si SC Instalatii Stil SRL. In cazurile mai grave s-au aplicat amenzi firmelor Grup Primacons SRL Slatina – 25 de milioane de lei, SC Cora Construct SRL Slatina – zece de milioane de lei, SC Manden SRL si SC Franmio SRL.


Cel mai des intilnite deficiente in domeniul relatiilor de munca descoperite de inspectorii de munca din Olt au constat in nerespectarea prevederilor legale referitoare la incheierea in forma scrisa a contractelor individuale de munca, faptul ca nu se tine o evidenta clara a orelor de munca prestate de salariati (pontaje lipsa sau nereale), nerespectarea prevederilor privind inregistrarea, in termen legal, a contractelor individuale de munca etc. In privinta normelor de securitate in munca, s-au descoperit, printre altele, lipsa balustradelor impotriva caderilor in gol, neevaluarea riscurilor de accidentare, neefectuarea examenului medical periodic, nerespectarea masurilor de electrosecuritate (lipsa buletinelor de verificare a instalatiilor de legare la pamint). Campania amintita a urmarit cresterea gradului de constientizare a angajatorilor si angajatilor in ceea ce priveste necesitatea respectarii prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS