15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDosarul de spionaj de la Antibiotice Iasi s-a fisiit

Dosarul de spionaj de la Antibiotice Iasi s-a fisiit

Cele patru femei acuzate de fals, uz de fals, fals in declaratii si de savirsirea unor infractiuni contra sigurantei statului au fost achitate


Singurul caz de spionaj industrial de la Iasi a fost finalizat. Laborantele de la Antibiotice si MIB-TH, acuzate initial ca au facut schimb de informatii strict secrete, in baza carora, in 1994, Antibiotice Iasi a achizitionat o tulpina de nistatina (materie de baza necesara producerii Nystatinului) net superioara celei fabricate pe atunci de Antibiotice, au fost scoase „basma curata“, fiind achitate pentru toate capetele de acuzare. In ciuda tuturor probelor depuse la dosar, la timpul respectiv, de procurorii ieseni si lucratori ai SRI, expertii care au analizat activitatea laborantelor au catalogat datele pe care acestea le-au „scapat“ patronului italian Ricardo Manfredini drept „atributii cotidiene de serviciu“.


Dupa mai bine de zece ani, cel mai mare dosar de spionaj economic a fost finalizat. Cornelia Popovici, Daniela Irimia, Violeta Pricop si Adela Medeleanu, cele patru femei acuzate de fals, uz de fals, fals in declaratii si de savirsirea unor infractiuni contra sigurantei statului au fost marti achitate pentru toate capetele de acuzare. Initial, ele au fost condamnate la peste un an de inchisoare, in timp ce patronul italian Ricardo Manfredini ar fi trebuit sa ispaseasca o pedeapsa privativa de libertate de patru ani. Si spunem „ar fi trebuit“, pentru ca italianul a reusit sa iasa din tara inainte ca magistratii sa se pronunte in cazul lui. Ulterior, Inalta Curte de Casatie si Justitie a anulat toate hotaririle magistratilor ieseni, cerind Tribunalului Iasi sa ia in considerare si expertiza tehnica.


Tulpini de la Manfredini


Asa cum am mai scris, Antibiotice Iasi a achizitionat, in 1994, de la MIB-TH (al carei patron era italianul Ricardo Manfredini) tulpini de nistatina. Potrivit dosarului intocmit pe atunci de procurorii ieseni, cu ajutorul ofiterilor SRI, cumpararea tulpinilor a fost posibila in urma schimbului de informatii strict secrete dintre patru angajate ale firmelor implicate.


Laborantele asupra activitatii carora s-au efectuat expertizele sint Daniela Irimia, de 42 de ani, Violeta Liliana Popovici, de 45 de ani, Adela Medeleanu, de 63 de ani, angajate pe atunci ale MIB-TH, si Cornelia Popovici, de 56 de ani, de la Antibiotice Iasi. In urma analizei, expertii profesorului dr. ing. Ovidiu Muntean de la Facultatea de Chimie Industriala, Catedra de Inginerie Chimica a Universitatii Politehnice Bucuresti, si prof. Constanta Ionescu, de la firma Bioing Bucuresti, au stabilit ca datele pe care acestea le-au facut „scapate“ s-au incadrat in atributiile lor cotidiene de serviciu. Totodata, expertii au relevat faptul ca tehnicile de lucru ale italianului se inscriu in cele uzuale internationale, stabilind ca preluarea informatiilor de la Antibiotice nu ar avea nici o legatura cu structurile informative retinute de procurorii ieseni si probate de lucratorii SRI. Mai mult decit atit, in urma expertizei s-a aflat ca tulpinile de nistatina „pierdute“ din contul italianului aveau o calitate net superioara celor produse la fabrica de medicamente de la Iasi. Pentru cei care au efectuat analiza activitatii celor acuzati de spionaj industrial, schimbarea datelor tehnice dintre Antibiotice si firma lui Manfredini era similara celei dintre un client si furnizorul sau. Judecatorii ieseni au mai luat in calcul si problema firmei italiene Biofin Laboratoires. In acest caz,rezultatele expertizei au aratat ca Biofin nu poate fi considerat tert, o data ce era actionar majoritar al MIB-TH, „fiind totodata furnizor si proprietar al tulpinii de nistatina“ (materia prima din care se realizeaza antibioticul Nystatin). Alta concluzie la care au ajuns expertii este faptul ca firma MIB-TH nu avea contracte numai cu Antibiotice, ci si cu alte 23 de firme din toata lumea.


Condamnate in prima faza


In 1998, laborantele acuzate ca l-au ajutat pe Manfredini au fost condamnate la pedepse cu inchisoarea cuprinse intre doi si trei ani, pentru fals si aderare la structuri informative care vizau siguranta statului.


La ultima cale de atac (recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie) au fost abolite de pedepse si cauza a fost intoarsa spre rejudecare la tribunal. In ceea ce-l priveste pe Ricardo Manfredini, acesta a primit, tot in 1998, o pedeapsa privativa de libertate de patru ani si sase luni, pentru initierea, organizarea si constituirea pe teritoriul României a unor structuri informative si pentru culegerea si transmiterea unor informatii cu caracter confidential. Ulterior, italianul a atacat solutia la Curtea de Apel, expertiza fiind ceruta si in cazul sau. Contactat telefonic, directorul Antibiotice Iasi, Ioan Nani, declarase, in luna august a anului trecut, ca isi aminteste de existenta unui scandal, „prin anii 1993-1994“, referitor la „anumite scurgeri de informatii dintre laborante, trei ale MIB-TH-ului si una a noastra“. „Nu stiu exact, dar cred ca, in urma acestui scandal, firma MIB-TH nu mai functioneaza. Oricum, noi nu mai avem contracte in derulare cu ei. Tot ce pot sa va spun este ca, in baza tulpinii achizitionate de la MIB-TH, Antibiotice Iasi este al doilea distribuitor de nistatina din lume. Avem contracte in peste 30 de tari. Tulpina achizitionata atunci s-a dovedit extrem de buna“, a declarat directorul Ioan Nani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS