6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSC Zaharul SA va fi vinduta ca fier vechi

SC Zaharul SA va fi vinduta ca fier vechi

• Firma care a cistigat cu cintec licitatia pentru cumpararea fabricii fratilor Mihailescu, SC Apiaria Com, ar intentiona sa inceapa taierea utilajelor de la Calafat si sa le vinda ca fier vechi • Din aceasta tranzactie, societatea bucuresteana si-ar recupera cu usurinta cele 36,1 miliarde de lei platite BNP Consult, iar zecile de hectare de teren intravilan ar reprezenta profit net


Fosta fabrica de zahar a fratilor Mihailescu se pregateste de taiere. Conform unor zvonuri care nu au fost confirmate inca, societatea care a cistigat cu cintec in octombrie anul trecut licitatia organizata de firma de lichidare BNP Consult intentioneaza sa taie utilajele cumparate o data cu zecile de hectare, pe care apoi, cel mai probabil, le va vinde ca fier vechi. Numai din aceasta operatiune, SC Apiaria Com SRL Bucuresti ar putea sa-si recupereze cele 36,1 miliarde de lei platite lichidatorului, iar terenurile vor reprezenta profit net, a carui valoare ar putea creste foarte mult in perioada urmatoare daca autoritatile decid sa construiasca podul peste Dunare in localitatea Calafat, acolo unde este sediul fostei fabrici de zahar.


Afacerile cu fier vechi au adus dintotdeauna profit firmelor care activeaza in acest domeniu. Societati industriale mari au fost cumparate de asa-zisi investitori, nu pentru a le pune pe picioare si pentru a le retehnologiza, ci mai mult pentru zecile de mii de tone de fier vechi care puteau fi transformate in milioane de dolari fara prea mare bataie de cap. In felul acesta, fostele fabrici de stat au fost aproape rase de pe suprafata pamintului, afaceristii vinzind si ultimele suruburi pe care le-au gasit prin curte. In timp, numarul societatilor de pe urma carora se puteau cistiga bani frumosi a inceput sa scada, asa ca atentia acestora s-a indreptat catre firmele aflate in dificultate financiara si care erau scoase la licitatie dupa ce instanta de judecata le-a declarat falimentare. La fel s-a intimplat si in cazul SC Zaharul SA Calafat, care acumulase catre bugetul de stat si catre creditori datorii de zeci de miliarde de lei pe care nu mai putea sa le plateasca. O data declansata procedura de faliment, creditorii societatii urma sa-si recupereze creantele din banii obtinuti de firma de lichidare, in cazul de fata BNP Consult. Dupa o licitatie mai mult decit dubioasa, la care au participat trei societati, cistigatoare a fost declarata SC Apiaria Com SRL din Bucuresti, care a platit in noiembrie 2004 suma de 36,1 miliarde de lei pentru mai multe zeci de hectare si constructii aflate pe raza orasului Calafat. La momentul acela, Banca Comerciala Româna, sucursala Dolj, a contestat atit procesul de licitatie si numirea firmei de lichidare, cit si suma obtinuta in urma vinzarii, considerind ca este prea mica in raport cu valoarea reala a fabricii. Inversunarea cu care banca a incercat sa-si apere interesele era determinata de faptul ca, in urma cu citiva ani, fosta conducere a BCR le-a acordat fratilor Mihailescu, pe atunci proprietarii de drept, credite de aproximativ opt milioane de dolari, bani pe care acestia nu i-au mai returnat. Mihailestii erau ingropati in datorii si fata de bugetul de stat, caruia trebuia sa-i plateasca zeci de miliarde de lei. Daca BCR ar fi putut sa-si recupereze o parte din datorii, statul, prin Directia Generala a Finantelor Publice Dolj, a ramas cu buza umflata, deoarece BCR avea ipoteci de rang 1 asupra bunurilor SC Zaharul SA, deci era prima care urma sa-si acopere paguba produsa prin neplata restantelor. Numai ca actuala conducere a bancii nu s-a multumit cu suma obtinuta de lichidatorul BNP Consult, ci s-a adresat instantei, cerind anularea contractului de vinzare-cumparare dintre BNP Consult si Apiaria Com, cistigind recursul cu privire la vinzarea in bloc a bunurilor fabricii.


Nimeni nu stie nimic despre taierea utilajelor


Cea mai cistigata din scandalul creat in jurul vinzarii SC Zaharul SA este insa SC Apiaria Com, care va scoate un profit substantial in urma tranzactiei cu firma de lichidare. In mediul de afaceri craiovean se zoneste de citeva zile nu numai ca firma din Bucuresti se pregateste sa treaca la taierea utilajelor de la Calafat, dar si ca acest lucru a inceput deja. Nici reprezentantii bancii si nici cei ai lichidatorului nu au putut confirma acest lucru. Actualul director al BCR Dolj, Constantin Perianu, a declarat ca nu stie nimic despre acest lucru, dar ca va trimite o echipa pe teren, pentru a verifica acest lucru. „Sintem inca in proces si am facut cerere de stramutare a acestuia, pe care am depus-o la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Sa vedem daca o aproba si unde ne va repartiza“, a precizat Perianu, care nu a dorit sa comenteze ce se va intimpla in situatia in care BCR va cistiga procesul, iar utilajele SC Zaharul SA vor fi deja taiate si vindute ca fier vechi. La rindul sau, directorul BNP Consult, Vlad Babov, a declarat ca nu a auzit si nu a vazut pe nimeni taind fier vechi la Zaharul Calafat. „Am trecut chiar vineri pe acolo, pentru ca nu am luat inca arhiva cu documente, si era liniste. In cazul in care BCR va cistiga procesul, iar utilajele vor fi deja taiate, nu are de ce sa se intoarca impotriva noastra. Noi am fost doar lichidatorul desemnat de judecatorul sindic. Sa se intoarca impotriva cumparatorilor“, a declarat Babov. Acesta a precizat ca firma pe care o conduce nu era obligata sa verifice ce se intimpla cu SC Zaharul SA dupa incheierea contractului de vinzare-cumparare. „Aici nu e ca la privatizare, cind vinzatorul trebuie sa vada daca firma cumparatoare si-a respectat obligatiile contractuale“, a mai spus directorul BNP Consult. Indiferent de cursul evenimentelor si de decizia instantelor de judecata, utilajele SC Zaharul SA Calafat vor disparea treptat prin taiere, iar eventualele despagubiri pentru acest lucru va trebui platite de SC Apiaria Com, aceasta in cazul in care instanta va decide ca licitatia din octombrie anul trecut a fost ilegala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS