16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHotariri recente ale CEDO in cauze privind România

Hotariri recente ale CEDO in cauze privind România

Curtea Europeana a Drepturilor Omului s-a pronuntat in doua cauze avind ca obiect dreptul la un proces echitabil si dreptul la protectia proprietatii, prevazute in articolul 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, respectiv articolul 1 din Primul Protocol Aditional la Conventie.


In una din aceste cauze, Dragne si altii impotriva României, Curtea Europeana a constatat incalcarea articolelor mentionate ca urmare a neexecutarii unor hotariri definitive prin care Primaria comunei Movileni, judetul Olt, a fost obligata sa reconstituie reclamantilor dreptul de proprietate pe o suprafata de 33,5 hectare de teren, respectiv sa plateasca acestora despagubiri in valoare de 97 762 535 lei, reprezentind prejudiciul suferit ca urmare a imposibilitatii cultivarii terenului litigios in anii 1996 si 1997.


Curtea Europeana nu s-a pronuntat cu privire la acordarea de despagubiri reclamantilor, fiind dispusa doar plata unor cheltuieli de judecata in valoare de 20 de euro. Pronuntarea cu privire la acordarea de despagubiri a fost aminata de Curte, avind in vedere posibilitatea solutionarii la nivel intern a acestui aspect.


In cea de a doua cauza, Ungureanu impotriva României, Curtea de la Strasbourg a pronuntat o decizie de radiere a cauzei de pe rolul sau, ca urmare a incheierii de catre parti a unei conventii de solutionare amiabila.


Curtea a retinut ca in 1974 statul a nationalizat un imobil apartinind reclamantilor, impotriva deciziei administrative de confiscare fiind formulata o actiune in anulare. In 1995, Judecatoria Constanta a admis actiunea formulata de catre reclamanti, insa, ca urmare a apelului introdus de autoritatile administrative locale, Tribunalul Constanta a respins cererea reclamantilor, considerind ca acestia aveau la dispozitie alta cale de atac in dreptul intern, prevazuta de Legea nr. 112/1995, aceasta solutie fiind mentinuta si de instanta de recurs.


Prin conventia de solutionare amiabila, guvernul s-a angajat sa plateasca reclamantilor suma de 2.920 de euro. Reclamantii au declarat stins litigiul, precizind ca nu mai au nici o pretentie izvorita din acest litigiu.


Curtea Europeana, constatind ca solutionarea amiabila intre statul romin si reclamanti a fost incheiata in spiritul respectarii drepturilor omului, a radiat cauza de pe rolul sau. Reglementarea pe cale amiabila a acestui litigiu a fost considerata solutia optima, avind in vedere practica institutiei europene in cauze similare, fiind inlaturata astfel posibilitatea pronuntarii unei hotariri de condamnare a statului romin de catre instanta de la Strasbourg.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS