14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de olteni vor deduceri fiscale

Sute de olteni vor deduceri fiscale

Se pot deduce cheltuielile pentru timplaria cu geam termopan, pentru schimbarea caloriferelor sau inlocuirea usii de la intrarea in bloc, dar si pentru prima de asigurare a locuintei


Cetatenii se intereseaza tot mai mult la Administratia Finantelor Publice a municipiului Slatina cu privire la deducerea unor cheltuieli din venitul global supus impozitarii pe anul 2004, deduceri prevazute in Codul Fiscal. Numarul mare de cetateni care se intereseaza de aceste facilitati este de inteles, deoarece pe 15 mai expira termenul de depunere a declaratiilor de venit global aferente anului trecut.


„Slatinenii pot sa stea linistiti, pentru ca, pina la sfirsitul lunii aprilie, vor primi la domiciliu declaratiile privind impozitul pe venitul global, intr-un plic preadresat. Ei va trebui sa completeze formularul si sa anexeze documentele din care sa rezulte ca au facut anumite cheltuieli care se pot deduce, potrivit legii, aceasta in conditiile in care nu vor dori sa-si depuna singuri declaratiile de venit“, a declarat Cristian Pichermayer, purtatorul de cuvint al Directiei Finantelor Publice Olt.


Desi, potrivit dispozitiilor Codului Fiscal, se puteau deduce cheltuielile pentru reabilitarea locuintei in vederea reducerii pierderilor de caldura (montarea de geamuri termopan) in limita a 15 milioane de lei, primele pentru asigurarea locuintei, contributiile la pensiile ocupationale si primele pentru asigurari private, toate in limita a 200 de euro anual, HG nr. 1.234/2002 a adus unele modificari. Se pot deduce cele 15 milioane de lei destinate reabilitarii locuintei si prima de asigurare a locuintei, in limita a 200 de euro anual. Se mai pot deduce, tot in limita a 15 milioane de lei, cheltuielile facute cu termoizolarea peretilor exteriori ai terasei sau podului/terasei, a conductelor din subsol sau inlocuirea conductelor, armaturilor si robinetelor cu pierderi, transformarea acoperisului tip terasa in acoperis sarpanta. De asemenea, se pot deduce cheltuielile efectuate pentru inlocuirea usilor de acces in blocurile de locuinte. Isi pot deduce cheltuielile si cei care si-au inlocuit ori curatat caloriferele, precum si cei care au montat repartitoare de caldura. In schimb, nu se mai pot deduce cheltuielile facute cu asigurarile private de sanatate sau pensii private. Cei care se incadreaza in prevederile HG nr. 1.234/2002 si vor sa-si recupereze o parte din bani trebuie sa astepte declaratia de venit global, care va fi expediata prin posta de Ministerul Finantelor, sa o completeze si sa anexeze toate documentele din care sa reiasa cheltuielile efectuate, dar numai daca sint proprietarii locuintelor in care au facut investitiile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS