8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn nou sistem de compensare a medicamentelor

Un nou sistem de compensare a medicamentelor

Ministrul sanatatii, prof. dr. Mircea Cinteza, va prezenta executivului proiectul de hotarire pentru aprobarea Listei cuprinzind medicamentele compensate pentru anul 2005, care va intra in vigoare incepind cu 4 aprilie.


Noul sistem, care a fost elaborat de specialistii Comisiei de Strategie Terapeutica a Ministerului Sanatatii, cuprinde trei liste de medicamente compensate in proportie de 50%, 90% si 100%. Din acest an, in premiera, au fost adoptate si unele masuri destinate evitarii consumului excesiv de medicamente finantate din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.


Astfel, va exista o lista cu caracter mai larg, social (Lista A), in care medicamentele vor fi compensate 90% din pretul de referinta. Aceasta va cuprinde medicamente uzuale folosite in terapie.


Lista B va cuprinde medicamente compensate 50% din pretul de referinta. In cazul acestei liste, asiguratii vor beneficia numai de o prescriptie compensata pe luna, in care vor fi inscrise cel mult trei medicamente a caror valoare totala nu poate depasi suma de 3.000.000 de lei inainte de compensare.


Medicii de familie si specialistii din ambulatoriu care vor incalca regulile de prescriere a medicamentelor de pe lista B vor fi penalizati cu retinerea sumei de 10.000.000 de lei din veniturile realizate ca urmare a contractelor de furnizare de servicii medicale incheiate cu casele de asigurari sociale de sanatate. La repetarea acestor fapte in termen de sase luni, medicii de familie risca suspendarea contractelor incheiate cu casele de asigurari pe o perioada de sase luni, iar specialistii din ambulatoriu- suspendarea pe o perioada de trei luni a acestor contracte. Daca regulile vor fi incalcate si dupa aceste sanctiuni, se va trece la rezilierea contractelor de furnizare de servicii medicale. Pe perioada suspendarilor, pacientii vor fi redistribuiti altor furnizori de servicii medicale, pe baza optiunilor fiecaruia dintre ei, de catre casele de asigurari de sanatate.


Cea de-a treia lista se refera la medicamentele compensate 100%. Cu alte cuvinte, asiguratii vor primi gratuit medicamentele care sint cuprinse pe aceasta lista.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS