16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFirmele familiei Potirca - verificate de Finantele Publice

Firmele familiei Potirca – verificate de Finantele Publice

• SC LUMETAL SRL, SC SIATRA PROD SRL, SC OLITON SRL din Tirgu Jiu, respectiv SC DEMRAX Scoarta sint controlate de DGFP Gorj • SC LUMETAL a cumparat, cu cinci miliarde de lei, de la SC UTON Bacau o remiza de locomotive, contractul fiind ulterior anulat • SC UTON face parte din grupul de firme BALKAN PETROLEUM, dupa cum a precizat Dumitru Udroiu, seful DGFP Gorj • Despre BALKAN PETROLEUM se spune ca ar fi avut legaturi strinse cu omul de afaceri Corneliu Iacobov, aflat in arest


Cele patru firme detinute de familia Potirca din Tirgu Jiu, afaceristi de etnie roma, sint verificate de Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Gorj. SC LUMETAL SRL, SC SIATRA PROD SRL, SC OLITON SRL din Tirgu Jiu, respectiv SC DEMRAX Scoarta au intrat in vizorul finantistilor din Gorj, in urma mai multor articole publicate in presa, in ultima perioada. Potrivit directorului general al DGFP Gorj, Dumitru Udroiu, verificarile de documente financiar-contabile derulate la firma LUMETAL vor fi gata in citeva zile, iar pentru restul de trei firme au fost trimise adrese in mai multe judete din tara cu care societatile amintite au avut relatii comerciale. Este vorba de aproximativ 10 – 15 judete, intre care: Arad, Olt sau Bacau. Inspectorii de la Finantele Publice vor sa verifice daca mai multe firme, care apar ca inregistrate in judetele respective si sint trecute pe facturile firmelor familiei Potirca, exista si in realitate.


Au cumparat o remiza de locomotive cu cinci miliarde de lei


Dumitru Udroiu, directorul general al DGFP Gorj, a declarat ca societatea LUMETAL a derulat in perioada 2003 – 2004 relatii contractuale cu SC UTON Bacau. In urma verificarilor, in contabilitatea firmei familiei Potirca a fost descoperita o factura din care rezulta ca firma LUMETAL a achizitionat o remiza de locomotive de la UTON cu suma de cinci miliarde de lei, TVA aferenta fiind de 950.000.000 de lei. UTON face parte din grupul de firme BALKAN PETROLEUM, despre care se spune ca ar avea legatura cu omul de afaceri Corneliu Iacobov, in prezent arestat. „Ulterior, contractul intre cele doua firme a fost anulat, iar factura stornata. Pe factura a fost trecut faptul ca sint cumparate active, insa nu se specifica despre ce active este vorba, adica remiza de locomotive. Pina la urma s-a anulat totul si nu s-a mai realizat nici o tranzactie. Nu s-a facut intabularea remizei in Gorj, nu s-a facut receptia la activ. Verificarile urmaresc daca s-a incercat sustragerea de la impozitare. In citeva zile vom definitiva controlul la LUMETAL. La celelalte trei firme ale familiei Potirca avem suspiciuni ca ar fi vorba de facturi fictive. Activitatea firmelor a fost in domeniul vinzarii de deseuri, in perioada 2003 – 2004“, a declarat Dumitru Udroiu. De precizat ca firmele familiei Potirca inregistreaza datorii la bugetul de stat de zecii de miliarde de lei, dupa cum a spus seful DGFP Gorj.


Ninel Potirca, creierul afacerilor familiei


Constantin „Ninel“ Potirca a intrat recent in vizorul Parchetului National Anticoruptie, fiind audiat in dosarul RAFO. Patronul firmei SIATRA PROD SRL din Tirgu Jiu, Ninel Potirca, a cumparat de la Combinatul Chimic din Arad un reactor pe care l-a vindut cu peste 300 de miliarde de lei Grupului de firme VGB. Aceasta din urma societate a revindut reactorul firmei RAFO, in schimbul acestuia primind produse petroliere in valoare de 300 de miliarde de lei. SIATRA PROD SRL, cea care a cumparat initial reactorul, este o firma de apartament a afaceristului de etnie roma, Constantin Potirca – lucru confirmat chiar de site-ul acestei societati, unde se mentioneaza ca SIATRA are sediul intr-un apartament din Tirgu Jiu si a fost infiintata la inceputul anului 1994. Cu toate ca acela care „invirte“ afacerile este Constantin Potirca, administrator la SIATRA este Tanase Potirca, fratele lui Constantin. Firma SIATRA, care a desfasurat activitati de recuperare a deseurilor si resturilor metalice reciclabile, a achizitionat, la sfirsitul anului 1999, Combinatul Chimic din Arad ARCHIM (fabrici de ingrasaminte si utilitati). Bunurile au fost evaluate la o valoare de piata de 1.230.000.000.000 de lei. Problemele lui Constantin Potirca nu se termina insa la PNA si la combinatul ARCHIM Arad. De asemenea, la Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj, pe numele lui Constantin Potirca au fost inregistrate trei dosare penale, in doua dintre acestea procurorii si-au declinat competenta in favoarea Parchetului de pe linga Tribunalul Arad. In aceste dosare, omul de afaceri de etnie roma este cercetat pentru evaziune fiscala, fals si uz de fals. De amintit ca Ninel Potirca este si presedintele Patronatului oamenilor de afaceri de etnie roma din România. Firma lui Potirca, SC SIATRA, a inregistrat in 2001 o cifra de afaceri de 200 de miliarde de lei si a fost premiata de fostul prim-ministru Adrian Nastase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS