10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateControl PNA la Primaria Tirgu Carbunesti

Control PNA la Primaria Tirgu Carbunesti

Parchetul National Anticoruptie a inceput o verificare a activitatii Primariei Tirgu Carbunesti, in urma unui raport intocmit de Corpul de Control al prefectului de Gorj, in care erau constatate mai multe nereguli. Mai multi procurori au venit la sediul primariei si au ridicat o serie de documente privind efectuarea unor lucrari din banii publici.


Corpul de Control al prefectului judetului Gorj a sesizat PNA si Parchetul in legatura cu mai multe aspecte de natura penala. Stadionul din localitate a fost modernizat de firma controversatului om de afaceri Clement Mocanu, dupa ce initial lucrarea fusese atribuita, in urma unei licitatii, societatii HIRAL EXIM, dar aceasta a renuntat la contract. Potrivit raportului intocmit de Corpul de Control, pentru adjudecarea lucrarii s-au inscris doua firme: ARC Tirgu Carbunesti si EBONY, ambele avindu-l ca administrator pe Clement Mocanu. Reprezentantii prefectului de Gorj au sustinut ca ambele firme nu trebuia acceptate la licitatie, asa ca acestia au sesizat Parchetul de pe linga Judecatoria Tirgu Carbunesti, iar documentatiile au fost inaintate la PNA.


Pentru celelalte nereguli constatate, Corpul de Control a asesizat Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj. Potrivit raportului de control, societatea RAAJOP Gorj a cistigat, in vara anului 2002, licitatia pentru reparatii strazi si trotuare. Pretul din oferta a fost de 27 de milioane de lei, Primaria Tirgu Carbunesti a incheiat apoi un contract pentru suma de 730 de milioane, cu 2.700% mai mult fata de pretul din oferta. Primaria a mai incheiat, cu aceeasi firma, un act aditional in valoare de 136 de milioane de lei.


Primarul orasului Tirgu Carbunesti i-a recomandat unui politist sa se uite la Colombo


Primarul orasului Tirgu Carbunesti, Cristian Toader Pasti (PSD), este deranjat de aceste controale: „Sint primar de noua ani, membru la Strasbourg. Mi-am dedicat toata aceasta perioada orasului meu si Gorjului, in general. Am adus sefi de state in Carbunesti. Sint mereu tinta unor atacuri care nu produc decit lehamite. Lupta trebuie sa fie cinstita si corecta si daca au ceva concret, sa vina si sa ne dovedeasca, aducind probe. I-am spus unui tinar politist sa se uite la filmele cu Colombo, pe care le-am vazut cu ani in urma. Colombo, asa naiv cum il vedeau multi, iti arata totul in fata si nu aveai altceva de facut decit sa dai mina cu el si sa spui «Da, domn’e sint vinovat». Dar atita timp cit se procedeaza gresit si se vine in forta si se incearca sa se intimideze, asta nu e o atitudine de an 2005, ci este o atitudine de anii ’50. Nu am fost chemat la PNA. Dar au venit si au ridicat documente. Nu este nici o problema si ma voi duce cu multa placere. Verificarea PNA a inceput in urma controlului facut de celebrul Sichitiu, care a venit la primarie in martie 2004. A luat documente, a plecat cu ele, nu ne-a lasat nici macar o copie dupa procesul-verbal, nu ne-a lasat absolut nimic. Nu ne-a lasat nici macar sa dam niste explicatii, mai ales ca am descarcare de gestiune de la Curtea de Conturi pina in 2003, iar Primaria Tirgu Carbunesti a fost intr-un program-pilot cu Marea Britanie, pe probleme de audit si am fost felicitati pentru felul in care am tinut gestiunea“.


„In 1999 erau alte legi“


Cristian Toader Pasti a spus ca il va actiona in instanta pe seful Corpului de Control al prefectului de Gorj, Nicolae Sichitiu. Cu privire la participarea a doua societati apartinind lui Clement Mocanu, Cristian Toader Pasti a declarat: „In 1999 erau alte legi. O sa vedem daca aveau sau nu aveau voie sa participe. In ultimul timp, ARC a fost o firma reprezentativa care a facut multe lucruri bune. In 1999 nu aveam de unde noi sa stim ce se va intimpla cu firma ARC“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS