14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStatiunea de Dezvoltare Pomicola a ajuns la mina judecatorilor

Statiunea de Dezvoltare Pomicola a ajuns la mina judecatorilor

Dupa ce a scapat basma curata din procesul cu Adrian Mititelu, statiunea se vede acum data in judecata, pentru ca nu a platit peste cinci miliarde de lei catre buget


Statiunea de Dezvoltare Pomicola Dolj pare sa fie urmarita de ghinion, avind din nou probleme cu tribunalul. Dupa ce s-a judecat cu firmele lui Adrian Mititelu, pentru a-si recupera bunurile in posesia carora acesta intrase ca urmare a executarii unei datorii a statiunii catre o banca comerciala, de data aceasta Statiunea de Cercetare a ajuns in sala de judecata tot din cauza banilor. Mai precis, judecatorii de la Tribunalul Dolj au pe rol un proces in care trebuie sa stabileasca modul in care trebuie platite datoriile de miliarde de lei catre bugetul consolidat al statului, acumulate de-a lungul a patru ani.


Nici n-au calculat, nici n-au platit banii catre buget


Din cite se pare, procesele se tin lant la Statiunea de Dezvoltare Pomicola Dolj si toate cauzate de restantele la plata contributiilor sociale. Conform dosarului aflat pe masa judecatorilor, unitatea de pe strada Severinului nu si-a platit obligatiile financiare fata de bugetul asigurarilor sociale de stat, fondul de somaj, fondul asigurarilor sociale de sanatate si bugetul local. Problemele au inceput in ianuarie 2000 si au continuat pina in septembrie anul trecut, perioada in care Statiunea de Dezvoltare Pomicola a executat lucrari agricole cu ajutorul mai multor persoane fizice carora nu le-a incheiat contracte de munca, incalcind in felul acesta Codul Muncii si Legea nr. 130/1999. Sumele platite in acest interval nu sint de neglijat, statiunea achitind in cinci ani aproape noua miliarde de lei. Pe linga acesti bani, statiunea trebuia sa plateasca si contributiile aferente, lucru pe care nu l-a facut. Conform actelor depuse in dosar, aceasta ar fi trebuit sa vireze catre buget peste doua miliarde de lei numai pentru asigurarile sociale, suma totala restanta catre buget depasind cinci miliarde de lei. Datoriile nu se opresc insa aici. Din cauza faptului ca este institutie cu finantare proprie, Statiunea de Dezvoltare Pomicola datoreaza impozit pe cladirile folosite pentru activitatile economice pe care le desfasoara in fermele de cercetare si productie din Craiova, Podari, Circea si Radovan. Cu toate acestea, unitatea nu numai ca nu a virat vreun leu in contul datoriei, dar nici macar nu a calculat impozitul pe cladiri. Asa se face ca, pentru anul trecut, statiunea datora consiliilor locale din cele patru localitati peste 300 de milioane de lei, dintre care cea mai mare parte CL Craiova. In cazul in care nu-si plateste datoria nici fortata de instanta de judecata pe motiv ca nu are bani, n-ar fi exclus ca institutiile statului sa preia creanta si s-o scoata la vinzare, asa cum s-a intimplat in deja celebrul caz Mititelu, cind mai multe bunuri aflate pe domeniul public al statului au intrat in posesia firmelor controlate de omul de afaceri craiovean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS