18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDrumul comunal de la Dobrita a fost inchis

Drumul comunal de la Dobrita a fost inchis

• Primarul comunei Runcu, Nicolae Caramete, se pregateste sa evacueze inca 20 de familii din satul Dobrita • Ploile si topirea zapezii au favorizat alunecarea terenului • Prefectul de Gorj a solicitat ajutoare pentru familiile afectate


Situatia din comuna Runcu, satul Dobrita, continua sa le dea batai de cap autoritatilor gorjene. De peste doua saptamini, de cind au fost semnalate primele alunecari de teren, edilii si localnicii au intrat in alerta, fiindu-le teama ca pamintul sa nu le distruga drumul, dar si munca de o viata. Totul a inceput de la mica falie aparuta in soseaua comunala, in dreptul casei familiei Sirbu. De la o zi la alta, falia s-a adincit, iar terenul a luat-o incet-incet la vale. Potrivit specialistilor geologi care au facut analize la fata locului, alunecarile de teren de tipul celor de la Dobrita se intilnesc foarte rar si sint specifice zonelor de deal. O alta cauza a alunecarilor este reprezentata insa de lucrarile din minerit, care afecteaza foarte multe comune, iar haldele de steril au pus mereu in pericol casele localnicilor. Conform Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, peste 40 de localitati din Gorj se afla pe o lista a zonelor cu risc ridicat de producere de alunecari de teren. In aceste comune ar trebui investite sume consistente, in consolidari de terenuri sau realizari de lucrari de drenare a apei. Comunele Runcu, Rosia de Amaradia, Matasari si altele sint situate pe terenuri instabile sau afectate de lucrari miniere. La Runcu, ultimele ploi si topirea zapezii au favorizat alunecarea terenului, placile deplasindu-se 300 de metri de casa care a fost deja demolata si care a apartinut familiei Sirbu. Masuratorile au fost efectuate de doi specialisti geologi de la Institutul de Geologie din Timisoara.


Primarul se pregateste sa evacueze si alte familii


Potrivit primarului din Runcu, Nicolae Caramete, alte 20 de case ar putea fi grav afectate, in cazul in care alunecarile de teren nu se vor opri. „Situatia se agraveaza. Alunecarea de teren nu se opreste. Drumul se lasa vazind cu ochii. Exista pericolul ca alte 20 de case sa fie afectate. Nu putem face nimic! O casa a fost deja evacuata si demolata, iar cea de-a doua, care apartine familiei Pisc, este avariata, iar grajdul este aproape distrus. Ar putea fi demolata si aceasta locuinta. Noi cautam locuri pentru cazarea tuturor celor care au sau care vor avea probleme. Drumul care face legatura dintre Rachiti – Runcu – Dobrita si Lelesti a fost inchis, intrucit nu se mai poate circula, din cauza crapaturii“, a declarat Nicolae Caramete. Prefectul de Gorj, Stefan Popescu Bejat, s-a deplasat ieri la Bucuresti pentru a incerca sa faca rost de ajutoare pentru familiile afectate. „Este vorba de o rupere a bazei de sustinere a dealului. Cei de la Timisoara au confirmat acest lucru. Nici o casa nu are cum sa reziste in astfel de conditii, indiferent cite centuri de beton sau de otel ar avea. Vom vedea impreuna cu specialistii de la Directia Agricola daca se poate interveni cu lucrari de ameliorare, in baza unor studii. Apa nu trebuie sa se mai infiltreze la baza terenului, deoarece este factorul determinant care conduce la producerea alunecarilor. Cit timp va fi apa acolo, va exista si acest fenomen“, a precizat prefectul de Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS