10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa cinematografele craiovene, filmele ruleaza cu salile aproape goale

La cinematografele craiovene, filmele ruleaza cu salile aproape goale

• Programul „Cinematografia la sate“ stirneste multe pasiuni • Un singur videoproiector trebuie plimbat prin mai multe comune • La Craiova au mai ramas doar doua cinematografe, in care filmele ruleaza uneori doar pentru patru, cinci spectatori


„Cinematografia la sate“ este un program demarat de Ministerul Culturii anul trecut si rivnit de aproape noua ani de oamenii de la sate. Minunea s-a intimplat la sfirsitul anului 2004 la Castranova, cind, cu mic cu mare, s-a adunat tot satul la Caminul Cultural, sa vada filmul „Haiducii“. Entuziasmul a fost insa de scurta durata, caci oamenii de la oras au anuntat ca videoproiectorul va fi luat. Primarul din Castranova, Marin Cioc, nu are liniste, chiar daca a trecut mai bine de un an. „Au scos oamenii din casa, i-au adus la film, le-au promis ca videoproiectorul ramine in Castranova si ca pot vedea filme ori de cite ori doresc. Cind au venit prima data la Castranova, cei de la Directia Judeteana Dolj pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National (DJDCCPCN) au zis ca e aparatura noasta, oferita cadou in semn de recunostinta ca nu am facut circiumi in Caminul Cultural si am incercat sa-l pastram cit mai curat. Mai apoi ne-au spus ca in Caminul Cultural este foarte frig si aparatura video se strica in asemenea conditii, parca noi stiam ce pretentii are aparatura lor! Acum, nici nu stiu ce sa le mai explic oamenilor. Ei au plecat la Craiova cu aparatura, iar eu am ramas de fazan in fata satului“ a declarat suparat primarul din Castranova.


Un cadou de peste 5.000 de euro


Reprezentantii DJDCCPCN au obtinut de la Ministerul Culturii, in anul 2004, un aparat video pentru proiectarea filmelor. De acest aparat urma sa beneficieze cei care locuiesc in Dabuleni, Lipov, Bulzesti si Castranova. „Am propus acest proiect, pentru ca stiam ca sint cetateni din mediul rural care au nevoie de aceste cinematografe. Videoproiectorul costa 5.000 de euro si nu poate ramine doar in Castranova. Am dorit sa revenim la Castranova cu alte filme românesti, dar primarul era in campanie electorala si nu avea timp pentru asta, iar acum nu poate sa asigure temperatura optima pentru aparatura video“ a declarat George Obrocea, consilier la DJDCCPCN Dolj. George Obrocea a mai declarat ca pina acum a beneficiat de parteneriatul tehnic facut cu RADEF -filiala Dolj, toata aparatura fiind transportata cu ajutorul lor.


Taranii din Melinesti o vor pe Angelina Jolie la ei in sat


Din februarie, si cei din Melinesti trebuie sa isi faca timp pentru a merge la film. Femeile se bucura si nu prea, e lucru mare sa vina filmul la tine, dar parca mai mult isi doresc subventii de la Ministerul Agriculturii pentru a munci pamintul. Barbatii spera sa le vada pe femeile frumoase lipite pe geamurile tractoarelor, iar copiii sint fericiti ca vor avea o noua ocupatie. Dar Angelina Jolie nu va veni la Melinesti. „Nu sint filme de mare spectacol, nu avem o oferta fantastica, ci doar filme românesti, cunoscute de oraseni“, a precizat George Obrocea.


Cine mai merge la film?


In Craiova, situatia cinematografelor este destul de grava. In prezent, in oras mai exista doar doua cinematografe – „Patria“ si „Modern“ – care in mod normal ar trebui sa fie pline. Cinematograful „Jean Negulescu“ a fost inchis de conducerea RADEF, deoarece cladirea a fost revendicata de proprietar. „Caldura nu aveam, nu erau nici conditii de vizionare a filmelor, si am considerat ca nu avea rost sa investim in ceva ce nu era al nostru“, a spus Ileana Pavelescu, director RADEF – filiala Dolj. Desi Ileana Pavelescu a declarat ca din 1996 se tot investesc bani in cele doua cinematografe, numarul celor care mai vor sa vizioneze un film pe marele ecran este din ce in ce mai mic. „Am fost la film cu sotia anul trecut, in toamna, si am asteptat 20 de minute sa mai vina doua, trei persoane ca sa nu ruleze filmul doar pentru noi. Am ramas socat, eu nu am mai intrat intr-un cinematograf de sase ani, dar nu am stiut ca vine atit de putina lume la film. Nu mai merita sa dai bani pe bilet cind ultimele filme sint pe toate drumurile din cauza pirateriei“, a afirmat George Andrei, inginer in constructii. Cei care mai merg la film in Craiova sint clientii fideli, care vin pentru ca s-au obisnuit si nu le pasa ca sala e goala. „Cu atit mai bine, poti urmari filmul intr-o sala in care nu te deranjeaza nimeni“, a declarat Gheorghe Dobrescu, un pensionar care nu a mai fost la film de mai bine de 20 de ani. Prea putini dintre cei care merg la film sint tineri cu virsta cuprinsa intre 16-25 ani. Acestia au acasa, pe CD, filme care nu au fost difuzate in România niciodata sau vor putea fi vizionate la noi peste multe luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU