14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateChestorul Codita, audiat de procurori in dosarul Boerica

Chestorul Codita, audiat de procurori in dosarul Boerica

• Seful politiei doljene a dat cu subsemnatul vreme de patru ore la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru a explica natura relatiilor sale cu Genica Boerica • Dupa audiere, procurorii au confirmat ca „exista elemente care indica sprijinirea omului de afaceri Genica Boerica, de catre chestorul Codita“

Pentru a lamuri anumite aspecte legate de relatiile deosebit de cordiale dintre Genica Boerica si politistii doljeni, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie au considerat necesara audierea ca martor, in dosarul nr.165/P/2004, a sefului politiei doljene. Ca atare, procurorii i-au trimis chestorului Constantin Codita (foto) cuvenita citatie, prin care i se cerea sa se prezinte la Parchetul General in cursul zilei de duminica, 19 decembrie, la ora 10.00.

Dis-de-dimineata, in mare secret, seful IJP Dolj s-a prezentat duminica in fata procurorilor, apasat de emotii pentru ca era obisnuit sa ia declaratii, nu sa dea cu subsemnatul in fata altora. Procurorii bucuresteni l-au luat tare pe chestor, chestionindu-l cu privire la apartamentul in care Codita a locuit o buna perioada de vreme. Magistratilor li s-a confirmat cu aceasta ocazie faptul ca seful IJP Dolj a locuit in perioada martie – septembrie 2001 in apartamentul 12 al blocului A1 de pe strada Romul din Craiova, locuinta pe care Genica Boerica ar fi inchiriat-o special pentru el de la un salariat al Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj.

Seful IJP Dolj, gazduit in apartamentul inchiriat de Boerica

Al doilea aspect urmarit de procurori in cursul audierii chestorului Codita viza modalitatea curioasa in care Boerica a fost scos basma curata de politistii doljeni in toate dosarele penale privind restituirile ilegale de TVA, ori dosarele au fost „pasate“ catre alte institutii, pentru ca politistii sa se „spele pe miini“. In aceasta privinta, seful politistilor doljeni a incercat s-o cam scalde, nestiind prea bine cum sa explice faptul ca in perioada februarie 2001 – octombrie 2004 in nici o cauza privindu-l pe Genica nu s-a dispus trimiterea acestuia in judecata, existind trei propuneri de neincepere a urmaririi penale (NUP) si sase declinari la alte institutii. Procurorii Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie incearca acum sa redeschida dosarele lui Boerica, infirmind solutiile si reluind urmarirea penala in cauzele pe care politistii doljeni le-au „rezolvat“ cu atit de mult „profesionalism“ sub obladuirea chestorului Codita.

Seful Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, magistratul George Muscalu, a declarat ca procurorii s-au autosesizat din mass-media cu privire la relatiile mult prea cordiale pe care le avea seful politiei doljene cu Boerica, „in urma anchetei derulate rezultind citeva elemente care indica sprijinirea omului de afaceri Genica Boerica de catre domnul chestor Codita“. „Dumnealui a recunoscut ca a locuit intr-un apartament inchiriat de domnul Boerica. Am primit si raportul Corpului de Control si urmeaza sa dispunem masurile legale. Rezultatul anchetei va fi comunicat si Ministerului Administratiei si Internelor, urmind ca dumnealor sa decida alte eventuale masuri“, a precizat procurorul George Muscalu.

Dosare cu duiumul, solutii dubioase

De-a lungul ultimilor patru ani, Genica Boerica a fost cercetat in sase dosare de catre Serviciul Economic din cadrul IJP Dolj. In primele doua (2001 si 2002), in care Genica a fost anchetat pentru cumpararea majoritatii actiunilor SC BACHUS SA, seful IJP Dolj, Constantin Codita, seful Serviciului Economic, Ilie Vilau, si subalternul acestora, Laurentiu Gulin, au dat rezolutia de neincepere a urmaririi penale, motivind ca „fapta nu exista“.

Dupa incheierea afacerii cu BACHUS, la IJP Dolj s-au inregistrat si alte dosare pe numele lui Boerica, unul in 2002, doua in 2003, si un altul in 2004. In total inca patru dosare in care Boerica a fost cercetat pentru „tepe“ de peste 273 de miliarde de lei date Finantelor doljene prin returnari ilegale si repetate de TVA. In ceea ce-i priveste pe Codita, Vilau si Gulin, acestia si-au declinat, in toate cazurile, competenta in favoarea Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Ultimele patru dosare au plecat, rind pe rind la Bucuresti, pe 4 martie 2002, 19 iunie 2003, 12 ianuarie 2004, respectiv pe 11 august 2004.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS